به گزارش خبرنگار مهر به نقل از بلومبرگ انگلیسی، بحرانی که با قتل روزنامهنگار عربستانی، جمال خاشقجی، آغاز شده است، به برنامههای سعودیها برای جذب و حفظ سرمایهگذاران بینالمللی بازار سهام، لطمه زده است.
تنها ظرف هفته گذشته، سرمایهگذاران خارجی فروشنده خالص ۴ میلیارد ریال سعودی (۱.۱ میلیارد دلار) سهام عربستان بودهاند. که این بیشترین میزان از سال ۲۰۱۵، که دادهها در این رابطه منتشر میشوند، تا کنون است.
بیشتر این فروش سهام از سوی سازمانهای سرمایهگذاری خارجی تایید شده صورت گرفته است که اولین بار ۳ سال پیش مجوز فعالیت مستقیم در این بازار را دریافت کردند. سرمایهگذاران خرد محلی هم این هفته فروشنده خالص بودند، درحالی که نهادهای سعودی خریدار خالص بودند.
سرمایهگذاران خارج از خاک عربستان و افراد سرمایهگذار در داخل این کشور، با جهش آشفتگی بازار با بالا گرفتن نگرانیها در مورد ارتباط احتمالی دولت سعودی با قتل خاشقجی، به فروش سهام این کشور شتاب بیشتری دادند.
این بحران درحالی ایجاد شد که تنظیمکننده بازار سعودی و بورس این کشور که به تداول معروف است، به دنبال انجام اصلاحاتی بود که این بازار را با استانداردهای بازارهای بینالمللی منطبق کند.
خارجیها هنوز از نظر سالیانه خریدار خالص هستند. آنها در نیمه اول، پس از این که اماسسیآی و فوتسی راسل، اعلام کردند از ۲۰۱۹ عربستان سعودی را یک کشور عضو اقتصادهای در حال ظهور معرفی خواهند کرد، به خریدهای خود شتاب دادند.
نعیم اسلام، تحلیلگر ارشد بازار در «تینک مارکتز یوکی»، در لندن میگوید: رکورد زدن فروش سهام واقعا نشان دهنده سنگینی و وخامت اوضاع است. سعودیها با عقبگرد بزرگی روبرو شدند و دوباره به دست آوردن این اعتماد به زمان خیلی دراز و کار سخت نیاز خواهد داشت.
روز دوشنبه، شاخص سهام تداول ۲.۱ درصد سقوط کرد.
علیرغم نگرانیهای رو به افزایش، شاخص اصلی بورس سعودی در کل این هفته، روی هم رفته ۱.۶ درصد رشد کرد چراکه دادههای بورس این کشور نشان میدهد موسسات سرمایهگذاری دولتی سعودی این هفته خریدار خالص بودهاند و ۷.۸ میلیارد ریال سعودی سهام خریدهاند که این بیشترین میزان آن از ماه جون ۲۰۱۷ است.
نظر شما