۲۴ بهمن ۱۳۸۵، ۱۰:۱۵

پس لرزه های جنگ سرد در روابط آمریکا و روسیه ؛ تحلیل مهر از استقرار سامانه موشکی آمریکا در اروپا

پس لرزه های جنگ سرد در روابط آمریکا و روسیه ؛ تحلیل مهر از استقرار سامانه موشکی آمریکا در اروپا

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : روسیه برای مقابله با برپایی سامانه دفاع موشکی آمریکا در شرق اروپا، واکنشی کوتاه مدت اما جدی را برای حفظ پرستیژ این کشور در نظام جهانی نشان خواهد داد.

به گزارش خبرگزاری مهر از زمانی که "میرک توپولانک" نخست وزیر جمهوری چک روز 30 دی اعلام کرد که آمریکا خواهان ساخت یک پایگاه راداری به عنوان بخشی از سیستم دفاع موشکی، درخاک این کشور است، مقامهای روسیه واکنشهای جدی ای را در این زمینه بروز دادند که اوج آن در سخنرانی پوتین در کنفرانس امنیتی مونیخ بروز کرد. وی در این نشست از سیاست های توسعه طلبانه آمریکا انتقاد و آنرا برهم زننده امنیت جهانی بر شمرد. 

سیستم موشکی جدید در شرق اروپا، اولین سیستم واشنگتن در نوع خود در خارج از مرزهای این کشور است و بر اساس گفته یک مقام بلند پایه آمریکا هدف از استقرار سامانه دفاع موشکی در اروپا، مقابله با تهدیدهای ایران و کره شمالی عنوان شده است.

آمریکا با سپر قراردادن بهانه دفاع از متحدین اروپایی و سواحل شرقی آمریکا به برپایی این سامانه دفاعی در مرزهای روسیه اقدام ورزیده است .

درمقابل روسیه ضمن مخالفت با این اقدام، از آن به عنوان عامل برهم زننده توازن استراتژیک در اروپا به ویژه در مرزهای شرقی خود یاد کرده و بر این باور است که این اقدام سبب بروز یک مسابقه تسلیحاتی جدید خواهد شد. مسکو همچنین ایران و کره شمالی را فاقد تکنولوژی لازم برای عملی نمودن چنین تهدیداتی دانسته و آنرا اغراق گویی و بهانه غیر مستدل خوانده و بیشتر این اقدام آمریکا را تهدیدی برای امنیت روسیه قلمداد نموده است .

با توجه به اینکه مسیر پرتابی موشکهای کره شمالی در صورت داشتن موشکهای بالستیک، با موقعیت مکانی استقرار موشکها در اروپا متناسب نیست و خارج از منطق است که یک موشک در مسیر فرعی اروپای شرقی حرکت کند وسپس تغییر مسیر داده و به سمت آمریکا هدایت شود. به ویژه دستیابی به اهداف حمله در امریکا برای کشور کره شمالی از طریق شرق و اقیانوس آرام به دلیل نزدیکی بهتر قابل اجرایی شدن است. بر همین اساس مقامهای روسیه که دست طولایی در مسایل نظامی دارند بهتر هدفهای آمریکا را درک می کنند و آنرا متوجه روسیه می دانند.

استقرار سیستم دفاع موشکی آمریکا در اروپا مولفه راهبردی دفاعی جدیدی است که به آمریکا این فرصت را می دهد ابزارهای فیزیکی اهداف هژمونی خود را در نقاط حساس جهان برپا نماید .

برپایی سپر دفاعی در جمهوری چک و لهستان بیانگر آن است که واشنگتن به موازات عقب نشینی مسکو در تبیین منافع ملی در چارچوب مرزهای سرزمینی، زمینه گسترش تفکرات هژمونی را بیش از پیش مهیا می نماید. روسیه اگر چه بواسطه کنار گذاشتن ایدئولوژی و اتخاذ سیاست سودگرایانه در سیاست خارجی، نفوذ بین المللی خود را از دست داد اما هنوز از پتانسیلهای یک قدرت جهانی برخوردار است لذا برای تنگنا قرار دادن بیشتر روسیه و احاطه بر موقعیت جغرافیایی آن، آمریکا اقدام به جذب کشورهای سابق اردوگاه شوروی و ادغام آن در حوزه نفوذ آمریکا می نماید .  

روسیه با آگاهی از اهداف تهدید آمیز آمریکا پیش بینی می شود برگه هایی چون موشکهای Topol-M را در زمینه نظامی و موضوع هسته ای ایران و کره شمالی را در شورای امنیت برای مقابله جویی سیاسی استفاده نماید. آمریکا برای ادامه پیشبرد اهداف خود در مقابل ایران به روسیه در شورای امنیت نیازمند است .

احتمال اینکه مسکو در مقابل سیاستهای هسته ای واشنگتن درماههای آینده کارشکنی کند زیاد است. واکنش روسیه به معنای تغییر رویکرد این کشور در نظام جهانی نخواهد بود بلکه در راستای حفظ چهره بین المللی به عنوان یک قدرت جهانی قابل ارزیابی است.

کد خبر 447387

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha