به گزارش خبرنگار مهر، حامد رضایی پیش از ظهر دوشنبه در همایش روز جهانی خاک که در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور واقع در کرج برگزار شد، با اشاره به اینکه خاک بهعنوان مهمترین بستر تولید مواد غذایی است و حدود ۹۵ درصد از مواد غذایی ما را تأمین میکند، گفت: با توجه به تغییرات سریع جمعیتی باید در کنار عدم بهرهبرداری بیشتر از تخریب خاک نیز جلوگیری کنیم.
وی بابیان اینکه به سمت تغییر الگوی غذایی پیش میرویم، گفت: استفاده از غلات درگذشته مرسوم بوده است، در حال حاضر استفاده از مواد پروتئینی در اولویت قرار دارد که تهیه آن به دلیل فراهم کردن زمین برای دامها به عرصه بیشتری نیاز دارد.
قائممقام موسسه تحقیقات خاک و آب به وجود ۱۸.۵ میلیون هکتار اراضی تحت کشت در کشور اشاره کرد و گفت: هشت میلیون هکتار از اراضی به کشت آبی و ۶.۳ میلیون هکتار به کشت دیم اختصاص دارد.
رضایی با تأکید بر اینکه از همه ظرفیتهای زیستی در کشور استفاده کردهایم، گفت: در حال حاضر در این حوزه سه برابر ظرفیت بهرهبرداری میشود.
چالش تغییر برداشت از خاک
وی از شوری خاک بهعنوان یکی دیگر از چالشها اشاره کرد که کشور با آن مواجه است و گفت: از ۱۸ و نیم میلیون هکتار اراضی قابلکشت کشور ۶.۸ میلیون هکتار با مشکل شوری مواجه است.
قائممقام موسسه تحقیقات خاک و آب با اشاره به وضعیت نامناسب آبخوانها، گفت: تغییر کاربریها یکی دیگر از چالشهای پیش رو در مباحث خاک است، مشکل تغییر برداشت از خاک نیز باید موردتوجه واقع شود زیرا بهعنوانمثال برای کورههای آجر پذیری از خاک استفاده میکنیم.
رضایی با اشاره به اینکه ایران تنوع زیستی خوبی دارد، گفت: توجه به تغییرات دما و اقلیم ضروری است، نباید نسبت به واکنشها و فرایندهای خاک بیتوجهی شود.
وی در بخش دیگری بر اهمیت جلوگیری از آلودگی خاک تأکید کرد و گفت: زمانی که دلار سه هزار تومان بود اعتبار رفع آلودگی خاک هفت یا ۸ میلیارد تومان در هکتار محاسبه شد.
قائممقام موسسه تحقیقات خاک و آب در ادامه با تأکید بر اینکه در کشور با آلودگی گسترشیافته و عمومی مواجه نیستیم، گفت: در برخی مناطق لکههایی وجود دارد.
میزان آلودگی خاک در زمینهای استان البرز پایینتر از سطح استاندارد استرضایی با اشاره به اینکه در البرز طبق مطالعات انجامشده آلودگی شکل یافته عمومی گزارش نشده است، گفت: حتی میزان آلودگی خاک در زمینهای این استان پایینتر از سطح استاندارد است.
وی بابیان اینکه مناطق آلوده استان البرز شناساییشده است، گفت: بر کیفیت محصولاتی ازجمله گندم، گوجهفرنگی و خیار آزمایشهای آلودگی انجامشده در این زمینه نیازمند توجه بیشتری هستیم.
قائممقام موسسه تحقیقات خاک و آب در بخش دیگری با تأکید بر اینکه سیستم منسجمی برای نظارت بر کنترل کیفیت محصولات کودی وجود نداشته است، گفت: خوشبختانه از سال ۹۳ اقدامات مناسبی در این حوزه انجامشده است.
رضایی ادامه داد: تاکنون ۹ هزار و ۸۰۰ برند تولید محصولات کودی به ما مراجعه کردهاند که بخش مهمی از آنها در مراحل مختلف دریافت مجوز هستند اما تعدادی نیز به دلیل بالا بودن میزان عناصر سنگین و یا کم بودن میزان عناصر غذایی مورد تائید قرار نگرفتهاند.
نظر شما