۸ دی ۱۳۹۷، ۸:۱۶

بازخوانی یک پرونده تاریخی؛

۹ دی یادآور حماسه‌سازی مردم شاهرود است/ روزی به بلندای تاریخ

۹ دی یادآور حماسه‌سازی مردم شاهرود است/ روزی به بلندای تاریخ

شاهرود - برای شاهرودی‌ها سال ۸۸ و محرم آن سال همیشه به‌یادماندنی است دلیل آن اما به خاطره‌ای بازمی‌گردد که در آن روزها بر صدر تمام اخبار نشست.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها-محمدحسن مقدم نیا: مردم شاهرود با واژه انقلابی‌گری بیگانه نیستند از ابتدای تاریخ انقلاب با تقدیم هفت شهید و در دفاع مقدس با تقدیم یک هزار و ۱۰۰ شهید بارها مشق عشق انقلابی‌گری را بدون غلط نوشته‌ و همیشه نمره قبولی گرفته‌اند اما ۹دی و محرم سال۸۸ برایشان یک نقطه عطف محسوب می‌شود روزی که بر بلندای تاریخ این دیار شهیدپرور همچنان هم خودنمایی می‌کند.

ماجرا به سال ۸۸ و یک ماه قبل از ۹ دی بازمی‌گردد آن زمان که کم‌کم خیابان‌های تهران از سوی عده‌ای گمراه که از بدخواهان نظام سرمشق می‌گرفتند داشت به صحنه‌ای برای توهین به مقدسات بدل می‌شد موضوعی که ریشه آن به خردادماه ۸۸ بازمی‌گشت و بهانه واهی برای تزلزل نظام و همچنین دل‌شاد کردن دل دشمنان نظام اسلامی.

یک ملت یک قلب

بازتاب خبری‌ حضور کفن پوشان متعدد شاهرودی در نخستین نماز جمعه تهران پس از ۹دی در تمام جهان مخابره شد مردم شاهرود قریب به یک ماه قبل از ۹دی اما حماسه‌سازی‌شان را آغاز کردند تا بار دیگر نشان دهند پیشگام بودن برایشان معنایی دیگر دارد. امروز اما یادآوری آن خاطرات بار دیگر حلاوتش را به یادگار می گذارد روزهایی که مردم در خیابان بودند و مسجد غربا، میدان امام و مسجد مدرسه قلعه را به صحنه‌ای برای محکوم کردن آنچه توهین به مقدسات نامیده می‌شد، بدل کنند.

مردم شاهرود سه روز تمام تجمع کردن یک‌بار در مراسم نخل باغ‌زندان در روز ماقبل عاشورا، یک‌بار در گلزار شهدا و یک‌بار در مقابل مسجد غربای شاهرود تا همه بدانند در محکوم کردن فتنه و فتنه گران بیکار نمی‌نشینند اما آنچه مردم این شهر را حماسه‌ساز کرد نه این سه رویداد، بلکه حضور کفن پوشان متعدد شاهرودی در نخستین نماز جمعه تهران پس از ۹دی بود که بازتاب خبری‌اش در تمام جهان مخابره شد، روزی که ۵۰۰ تا ۶۰۰ نفر از مردم انقلابی این شهرستان با حضور در پایتخت و مقابل دانشگاه تهران نشان دادند برای جان و سر و تن دادن درراه انقلاب آمادگی دارند.

خبرهایی که مخابره می شدند

مهدوی یکی از حضار در آن روز تاریخی در گفتگو با خبرنگار مهر، می‌گوید: ششم دی‌ماه ۸۸ بود که توهین به مقدسات در روزهای منتهی به عاشورای حسینی قلب همه ما را به درد آورد تصمیم بر آن شد که در روز نخل باغزندان همه این جریانات فتنه‌انگیز را محکوم کنیم اما ماجرا به همین‌جا ختم نشد تصاویری که از تهران مخابره می‌شد دردناک بود و دل هر بچه شیعه‌ای را به درد می‌آورد.

با ۵۰۰ نفر دیگر خودمان را به تهران رساندیم و کفن‌پوش مسیر جمهوری تا دانشگاه تهران را پیاده رفتیم وی می‌گوید: آن زمان وقتی دیدیم که چه اهانت‌هایی به پرچم اباعبدالله الحسین(ع) توسط عده‌ای دشمن معاند می‌شد دیگر خونمان به جوش آمد و یک گردهمایی ساده در روز نخل باغ‌زندان به دو گردهمایی دیگر ختم شد و درنهایت حماسه روز یازدهم دی‌ماه ۸۸ را آفرید که با ۵۰۰ نفر دیگر خودمان را به تهران رساندیم و کفن‌پوش مسیر جمهوری تا دانشگاه تهران را پیاده رفتیم و نشان دادیم که آمده‌ایم همین‌الان و در همین‌جا برای انقلابمان جان بدهیم چراکه دل مقام معظم رهبری از ماجراها به درد آمده بود.

مهدوی همچنین می‌گوید: در آن عاشورای سال ۸۸ مردم چه چیزهایی را که به چشم ندیدند و لذا چه قلب‌هایی که به درد نیامد این امر سبب شد تا مردم باوجوداینکه سه روز متوالی در شاهرود به اعتراض نسبت به فتنه‌گران پرداخته بودند، برای بار چهارم نیز در میدان حاضر شوند و این بار در تهران حضور به هم رسانند.

لحظاتی تلخ

دیگر شاهرودی حاضر در آن روز حاج علی‌اکبر شاه‌حسینی است؛ وی می‌گوید: خاطره آن روز هرگز از خاطرمان پاک نمی‌شود و از دو منظر این روز برایمان گرامی است نخست اینکه خاطرات بسیار خوبی در آن روز از حضور مردمی خلق شد و دوم خاطرات بسیار بدی که بیانشان هم برایمان دردناک است تصاویری از اهانت به ولایت‌فقیه و عزاداری امام حسین(ع) که حتی به صحنه رقص و پای‌کوبی بدل شده بود، چنین چیزی در تاریخ ایران اسلامی سابقه نداشت و این امر باعث شد تا خون مردم انقلابی ایران اسلامی و همچنین شهرستان شاهرود به جوش بیاید.

وی می‌گوید: سردمدار این حرکت مردمی شاهرودی‌ها حجت‌الاسلام غلام‌رضا قندهاری بود که از انقلابیان، بزرگان و مؤثران شاهرودی و استان سمنان محسوب می‌شوند وی با همراهی مردم و فرزندش در آن روز بزرگ و عظیمی که مردم شاهرود کفن‌پوش در تهران حضور یافتند زحمات و خدمات فراوانی ارائه داد تا جایی که باید گفت این حرکت را مدیون ایشان هستیم.

مقابل دانشگاه تهران

روز جمعه یازدهم دی‌ماه ۸۸ بود که ۶۰۰ نفر از مردم کفن‌پوش شاهرود به تهران عظیمت کردند تا طومار فتنه‌گران را در هم بپیچند شاه‌حسینی می‌گوید: سه روز قبل از ۹ دی یعنی روزهای ششم، هفتم و هشتم دی‌ماه مردم شاهرود به خیابان‌ها آمده بودند تا حرکت فتنه‌گران و مردمی که با گمراهی با آن‌ها همراه شدند را محکوم کنند حتی تجمع بزرگی هم از سینه‌زنان حسینی و مردم انقلابی در روز ششم دی‌ماه ایجاد شد و همچنین روز عاشورا نیز به صحنه‌ای برای محکوم کردن جنایات عده‌ای گمراه بدل شده بود اما این نقطه پایان کار نبود و بازهم در روز جمعه یازدهم دی‌ماه ۸۸ بود که ۶۰۰ نفر از مردم کفن‌پوش شاهرود به تهران عظیمت کردند.

وی درباره خاطره آن روز می‌گوید: جمعه صبح زود به تهران رسیدیم شب قبل با چندین دستگاه اتوبوس آمده بودیم برخی هم مانند، اخوی بنده با خودروی شخصی آمده بود یعنی هرکس با هر وسیله‌ای که می‌توانست خود را رسانده بود مردم آن شب فقط به فکر این بودند که خودشان را به تهران برسانند حتی یادم هست ما شام هم نخوردیم و راه افتادیم این موضوع را وقتی اتوبوس‌ها از دامغان عبور کردند به یادآوریم که حتی چیزی برای شام هم همراه برنداشته‌ایم این نشان می‌داد که همه فقط به فکر این بودند که خودشان را به تهران برسانند و طومار فتنه‌گران را در هم بپیچند.

یک صبح زیبا

عامری دیگر شهروند شاهرودی که آن روز در تهران حضور داشت ادامه خاطره شاه‌حسینی را این‌گونه شرح می‌دهد: وقتی به تهران رسیدیم سرمای عجیبی استخوان‌هایمان را به درد می‌آورد ابتدا قرار شد به مقابل دانشگاه تهران برویم اما چون خیلی زود بود و هنوز ساعت هشت صبح هم نشده بود تصمیم گرفتیم مسیر جمهوری تا مقابل درب دانشگاه را پیاده‌روی کنیم و شعارهای انقلابی سر دهیم با حضور ما در خیابان و کفن پوشیدن بچه‌هایی که همراه داشتیم این حرکت مردم شاهرود به صحنه حضور مردم انقلابی در محکومیت فتنه گران بدل شده بود یک‌باره مردم تهران هم به ما پیوستند و صحنه‌ای زیبا خلق شد آنجا بود که تمام استرس‌ها از بدنمان فروریخت و گرما را از سرانگشتان پاهایمان تا نوک سرمان احساس کردیم.

این حرکت مردم شاهرود به صحنه حضور مردم انقلابی در محکومیت فتنه گران بدل شده بود یک‌باره مردم تهران هم به ما پیوستند و صحنه‌ای زیبا خلق شد وی می‌گوید: شب قبل به همه‌چیزی فکر می‌کردیم حتی اینکه ممکن است صبح درگیری هم رخ دهد آخر عده‌ای می‌گفتند ما باید بورمی طومار فتنه گران را بپیچیم دو نفر در ماشین حتی صحبت می‌کردند که اگر قرار به درگیری با فتنه گران باشد ممکن است شهید هم شویم تا آن زمان که یک بعد از نیمه‌شب بود حتی به عظمت کارمان هم پی نبرده بودیم اما صبح که خورشید درآمد یک‌باره همه‌چیز عوض شد و فتنه گران که آن حضور را دیدند به‌یک‌باره به خفا گریختند.

همه آمدند

حجت‌الاسلام غلام‌رضا قندهاری اما روایت آن روز را به‌خوبی به یاد دارد خاطره او از آن روزگار این‌گونه است: مردم شاهرود چند روزی بود که در خیابان‌ها حضور یافته بودند ما این فکر را مطرح کردیم که بهتر است در نماز جمعه تهران هم حضور یابیم چون عده‌ای زیاد به میدان آمده بودند فکرش را نمی‌کردیم کسی برای بار چهارم هم حضور یابد درنتیجه تدارک نهایتاً دو اتوبوس را دیده بودیم که ۷۰، ۸۰ نفری را از شاهرود به تهران ببریم تا حرکتی نمادین را همراه با کفن‌پوشی در محکومیت فتنه گران به راه اندازیم.

وی می‌گوید: موضوع اما با ثبت‌نام افراد وارد فاز جدیدی شد، چیزی بیش از ۱۰ برابر جمعیتی که ما تصورش را هم نمی‌کردیم برای حضور در این حرکت نام‌نویسی کردند، این امر انگشت حیرت بر دهان همه ما گذاشت و نشان داد عظمت مردم شاهرود تا چقدر است. ما معتقد بودیم چون مردم سه بار طی روزهای گذشته به میدان آمده‌اند باوجود سرما و مسافت ۴۰۰ کیلومتری تا تهران و ... شاید کسی نیاید اما هر چه از ساعت ثبت‌نام می‌گذشت جمعیت در مسجد غربا بیشتر می‌شد تا آنکه روز حرکت فرار رسید.

وی ادامه می‌دهد: صبح در تهران آفتاب کمرنگی با سرمای شدید هوا همراه شده بود پس از راهپیمایی به محل نماز جمعه رسیدیم و با هماهنگی وارد شدیم در آنجا فردی که مسئول برقراری نظم بود وقتی کفن پوشان شاهرودی را دید هماهنگ کرد تا جایی که می‌شود بچه‌های شاهرود بتوانند جلوتر بنشینند تا هم در تصاویر تلویزیونی نمود بیشتری داشته باشد و هم مردم این امر را مشاهده کنند.

قندهاری می‌گوید: امامت جمعه آن روز با آیت‌الله جنتی بود یادم هست زمانی ایشان از شاهرودی‌های همیشه درصحنه نام برد تمام خستگی راه و مسائل آن از تن همه ما بیرون رفت این خبر همچنین بازتابی جهانی یافت و به حرکتی بدل شد که در آن ایستادگی مردم شاهرود پای انقلاب بار دیگر نمایان شد.

خلق یک حماسه

از دیگر افرادی که در آن روز خاطره‌انگیز حضور داشتند می‌توان به حسین جلالی اشاره کرد، وی می‌گوید: در آن جمعیت از نوجوان تا پیرمرد ۷۰ ساله دیده می‌شد و این به ما درس بزرگی داد، درس حضور پرشور مردم انقلابی شاهرود که در هر سن و قشر و شغل و منصبی که هستند عشق به انقلاب اسلامی‌شان را فراموش نمی‌کنند.

تاریخ شاهرود با حماسه‌سازی عجین شده است اما حماسه آن روزهای دی‌ماه حماسه‌ای از رنگ و جنسی دیگر بود، حماسه‌ای سپید رنگ کفن‌هایی که مردم انقلابی شاهرود پوشیدند تا بگویند همین‌جا و همین حالا آماده هستیم تا جان خویش را فدا کنیم و از این بابت است که بسیاری معتقد هستند مردم شاهرود برایشان ۹دی، روزی خاص است.

کد خبر 4497581

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha