وی افزود: همه طرف های این موضوع بدون استثنا بر ضرورت حل و فصل دیپلماتیک و مسالمت آمیز پرونده هسته ای ایران تاکید کرده اند و راه رسیدن به فرمول مناسب در این خصوص گفتگو و مذاکره است و بنابر این توصیه ما این است که نشست لندن تصمیم شجاعانه ای اتخاذ کند تا مذاکرات با ایران آغاز شود.
متکی با تاکید بر اینکه آغاز مذاکرات هسته ای را به نفع همه میدانیم ادامه داد: همانگونه که بارها از سوی جمهوری اسلامی ایران مطرح شده فعالیت ها ما شفاف و صلح آمیز بوده و ادله کافی هم برای این مسئله وجوددارد ضمن آنکه این تصمیم شجاعانه و منطقی می تواند راهگشای خوبی هم برای این موضوع و هم برای مجموعه ای از همکاری های جمعی و بین المللی باشد.
وزیر امور خارجه در واکنش به گزارش اخیر محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز اظهار داشت: در این گزارش اشارات محوری و اولیه به همکاری های جمهوری اسلامی ایران در بخش های مختلف از جمله استقرار دوربین های آژانس، بازرسی بازرسان واعلام همه مواردی که در بخش های مختلف فعالیت های هسته ای ایران بوده شده است.
وی همچنین گفت: آژانس در این گزارش بر نبودن هیچ موردی بر خلاف آنچه که جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده اشاره داشته که این مسئله بسیار بسیار مهم است که مدیر کل آژانس اعلام می کند که ما به موارد اعلام نشده در ایران برخورد نکرده ایم و نظارت آژانس بر فعالیت های هسته ای ایرانی موضوعی مستمر است و هرگاه سئوالی باشد قابل پاسخ دادن خواهد بود.
متکی افزود: آنچه که بسیار مهم است اینکه اراده برای پرداختن واقع بینانه و قضاوت درست و منطقی به مسئله وجود داشته باشد و همانگونه که بارها گفته ایم فردی را که خواب است می توان بیدار کرد اما کسی که خود را به خواب زده هر چه صدا کنید بیدار نمی شود.
وزیر امور خارجه همچنین در واکنش به اظهارات جنگ طلبانه اخیر دیک چنی تصریح کرد: ما آمریکا را در شرایط فعلی در موقعیتی نمی بینیم که بخواهد بحران دیگری را بر پرداخت کنندگان مالیات هایش در منطقه ما تحمیل کند و آنها اصلا چنین شرایطی ندارند.
متکی خاطر نشان کرد: درعین حال جمهوری اسلامی ایران خود را برای هر دو گزینه مرتبط با مسائل منطقه ای و پرونده هسته ای اش آماده کرده که گزینه مورد نظر ما گزینه مبتنی بر تعامل و همکاری سازنده است.
وزیر امور خارجه همچنین در پاسخ به سئوالی دیگر گفت: دو نکته مندرج در قطعنامه شورای امنیت در زمینه تعلیق و پروتکل الحاقی از نظر ما حقوقی نیستند و آقای مدیر کل آژانس هم در جایگاه حقوقی شان می دانند که غنی سازی با هدف صلح آمیز حق اعضای ان پی تی می باشد.
وی با اشاره به طرح این موضوع در گزارش البرادعی که غنی سازی ایران زیر پنج درصد است و توانایی آژانس بر نظارت و اشراف بر فعالیت های هسته ای کشورمان اشاره کرد و افزود: تاکید درمورد لزوم تصویب پروتکل الحاقی که پیوستن به آن امری اختیاری تعجب بیشتری دارد و جالب آنجاست که برخی از رای دهندگان به این موضوع هنوز خودشان این پروتکل را تصویب نکرده اند.
وزیر امورخارجه درعین حال خاطر نشان کرد: البته دو محور مذکور محورهایی هستند که می توانند بخش های اصلی مذاکرات ما را تشکیل دهند اما استدلال های ما دراین دو زمینه کاملا روشن است.
متکی در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا طرح هایی همچون طرح سولانا و طرح موسوم به سوئیس همچنان روی میز قرار دارد گفت: البته سوئیس طرح خاصی را مطرح نکرده بود و آقای سولانا هم در مذاکرات دو هفته قبلشان با دکتر لاریجانی در مونیخ برای از سر گیری گفتگو ها اعلام آمادگی کرده و این موضوع را پیشنهاد دادن و طرح خاصی در این خصوص مطرح نشد.
وی ادامه داد: طرح هایی از قبیل کنسرسیوم که شاید هیچ تولید کننده سوختی آن را نپذیرد یا طرح تقویت رژیم عدم اشاعه که با روس ها داشتیم و بحث های مربوط به تضمین ها از جمله طرح های مطرح در این زمینه بوده اند؛ در هر صورت ما هر گونه طرحی را که صلح آمیز بودن فعالیت های هسته ای ایران را تاکید کند مورد بررسی قرار می دهیم و در این چارچوب طرح های بسیاری مطرح شده و ما برای بررسی هر طرحی که هم به رفع نگرانی و هم صلح آمیز بودن فعالیت های ایران بپردازد آمادگی داریم.
وزیر خارجه تاکید کرد: ما فکر می کنیم تصمیم جامع الاطراف برای حل این مسئله حاوی دو محور اساسی اذعان به حق جمهوری اسلامی ایران و استیفای این حق و نه صرف اذعان به آن از سویی و دیگر رفع نگرانی های موجود در قالب طرح ها و تضمین هایی که در این خصوص مطرح شده می باشد.
وی در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر درباره اظهارات گذشته خود مبنی بر اینکه در حال بررسی مواضع اخیر وزیر خارجه آمریکا هستیم خاطر نشان کرد: اگر این اظهارات که اکنون از سوی ما در حال بررسی است دقیق باشد و گام های عملی هم برای آن بردارند جمهوری اسلامی ایران همواره در منطقه و حل بحران های آن بخشی از حل مسئله بوده است و نه بخشی از خود مشکل.
متکی افزود: درباره اظهارات هفته گذشته خانم رایس گفتم که در صورت دقیق وجدی بودن این اظهارات بدیهی است که جمهوری اسلامی ایران آن را نیز مورد بررسی قرار می دهد؛ همان گونه که شاهد بودید سال گذشته در چنین روزی آمریکایی ها موضوع مذاکره با ایران را مطرح کرده اند و وقتی این مسئله از سوی رهبران عراقی مورد درخواست قرار گرفت ایران با هدف کمک به مردم عراق انجام آن را پذیرفت .
وزیر امورخارجه ادامه داد پس از پذیرش ایران آمریکایی ها به هر دلیل یاتحلیل فکر کردن که ما مذاکره را از موضع ضعف پذیرفته ایم و لذا شرط و شروط گذاشتن و جمهوری اسلامی هم اعلام کرد که ما مذاکره نمی کنیم. چند سال قبل هم خانم آلبرایت به اشتباهات آمریکا در خصوص ایران از جمله دخالت در کودتای 28 مرداد اشاره کردند که همان موقع مطرح شد که این اظهارات هم مثبت نگریسته شده است اما این مواضع عملیاتی نشد و آمریکا درجهت تغییر آن سیاست ها گام بر نداشت.
وی خاطر نشان کرد: هفته قبل هم گفتم که به نظر می رسد با توجه به این مواضع خانم ها در آمریکا شجاعت بیشتری برای بیان حقایق تاریخی دارند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه در مذاکراتش با وزیر خارجه بحرین به مرور همکاری های اقتصادی دو کشور پرداخته است، گفت: در جریان مذاکرات بر توسعه وارتقا این همکاری ها در زمینه های مختلف تاکید داشته ایم و توافق کرده ایم که در اردیبهشت ماه در کمیسیون اقتصادی دو کشور برگزار شود.
متکی رایزنی های اقتصادی ایران و بحرین در عرصه های دو جانبه و منطقه ای را عاملی برای کمک به صلح و ثبات منطقه دانست و افزود: جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی بحرین براساس اراده رهبران دو کشور مناسبات برادرانه و صمیمانه ای دارند و ما معتقدیم، عزت، پیشرفت و قدرت هر کدام از ما عزت، پیشرفت و قدرت کشور دیگر است.
وی با تاکید بر اراده دو کشور برای تداوم مناسبات صمیمانه اظهار داشت: در حوزه مشورت های سیاسی تفاهم شد که در آینده نزدیک دیدارهایی برای سران دو کشور تنظیم شود.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه در حوزه منطقه ای پیرامون همکاری های ایران و شورای همکاری های خلیج فارس در عرصه های مختلف تاکید شد، ادامه داد: در همین جا و در جریان سفر اعضای قبلی شورای همکاری خلیج فارس از جمله قطر، کویت، عمان و امارات عرض کردم که نگاه مشترکی برای ایجاد و تعمیق روابط جمعی بین ایران و اعضای این شورا ایجاد شده و این گام در مراحل آغازین خود در حوزه اقتصادی، تعریف می شود.
متکی همچنین گفت: در چارچوب مذکور و به پیشنهاد کشورامارات بنا شد تا موافقت نامه تجارت آزاد بین ایران واین کشور ها امضا شود که امروز هم در این مسئله تاکید شد و فکر می کنیم در نشست آتی شورای همکاری خلیج فارس پیام های متقابلی را دریافت نمائیم.
وی با اشاره به پیامی که اخیرا از سوی پادشاه بحرین برای کشورمان ارسال شد اظهار داشت: در این پیام ایده های خوبی برای تحقق امنیت جمعی در منطقه مطرح شده بود که ما آن را پی گیری می نمائیم.
وزیر امور خارجه موضوع عراق و ایجاد برخی تفرقه ها بین شیعیان و اهل سنن این کشور را یکی دیگر از محورهای مذاکراتش با وزیر خارجه بحرین بر شمرد وافزود: هر دو کشور برادر ایران وبحرین از فتنه های طائفی و درگیری های شیعه و سنی در عراق به شدت نگران هستند و هر دو بر لزوم حرکت جمعی برای فرو نشاندن آتش فتنه بستن درب های جهنم تاکید کردند.
متکی ادامه داد: پیشنهاد برگزاری اجلاس وزرای خارجه کشورهای همسایه عراق در بغداد که بنا بر دلایلی از سوی برخی دوستان پیشنهاد شد تا در گام نخست در سطح پائین تری برگزار شود نیز با هدف کمک به راه کار سیاسی در عراق مورد توافق ما قرار گرفت و در خصوص مسئله لبنان و فلسطین را گفتگو های خوبی را داشتیم.
شیخ خالد بن احمد بن محمد ال خلیفه وزیر خارجه بحرین نیز در ادامه کنفرانس مطبوعاتی با ابراز خرسندی از حضور در کشورمان پیوندهای دیرینه و منافع مشترک ایران و بحرین را مورد اشاره قرار داد و گفت: با دستور پادشاه بحرین به ایران آمدم تا پیام محبت، همکاری و حسن همجواری ایشان را به جناب آقای دکتر احمدی نژاد تقدیم کنم.
وی با بیان اینکه عبدالحسین میرزا وزیر نفت بحرین نیز او را همراهی می کند از مذاکرات اقتصادی و نفتی این مقام بحرینی با همتای ایرانی خود خبر داد و گفت: ما علاقه شدیدی برای گسترش روابط اقتصادی و سیاسی با ایران داریم ودر جریان این رایزنی ها نیز بسیاری از مباحث منطقه را مورد بررسی قرار دادیم.
وزیر خارجه بحرین با اشاره به بررسی موضوع عراق در مذاکراتش را با منوچهر متکی افزود: وضعیت کنونی عراق باعث خوشحالی نیست و به اعتقاد ما درگیری های کنونی میان شیعیان و اهل سنت غیر قابل قبول است و نقش ایران برای توقف خونریزی و جنگ داخلی در عراق قابل تقدیر است.
شیخ خالد آل خلیفه ادامه داد بحرین وایران همسایگان عراق هستند و کمک به دولت عراق و تحقق ثبات وامنیت دراین کشور برای ما اهمیت بسیاری دارد.
وی گفتگو پیرامون مسئله هسته ای کشورمان را از دیگر محورهای مذاکراتش با متکی برشمرد وگفت: انرژی صلح آمیز هسته ای حق اصیل و حاکمیتی جمهوری اسلامی ایران است و کسی نمی تواند جلوی آن را بگیرد ضمن آنکه این موضوع باید از طریق شفاف سازی و صرفا مذاکرات مسالمت آمیز حل و فصل شود.
وزیر خارجه بحرین تصریح کرد راه مذاکرات و گفتگو تنها راه حل مورد نظر ما برای این مسئله است و از اینکه در مذاکرات با وزیر خارجه ایران ازتاکید ایشان بر راهکار مذاکره با خبر شدم نیز خوشحال هستم؛ به اعتقاد ما باید تمام درب ها را بکوبیم وزیر هر سنگی را بگردیم تا راه حل مسالمت آمیز را به جای راهکارهای نظامی وخشونت وار که منطقه را به جای بدی می کشاند بیابیم و معتقدیم هیچ راه دیگری به نفع ما و جهان نخواهد بود.
شیخ خالد آل خلیفه در پاسخ به سئوالی در باره برخی ابراز نگرانی ها کشورهای حاشیه خلیج فارس در باره امنیت نیروگاه بوشهر بر خلاف گزارشات آژا بین المللی انرژی اتمی مبنی بر ایمن بودن این نیروگاه گفت: با توجه به اینکه انرژی هسته ای انرژی جدیدی برای منطقه ما است که تاریخچه ای در استفاده های گوناگون داشته استفاده از این انرژی خود به خود ایجاد نگرانی هایی می کند.
وی افزود: ما امیدواریم که ما را به خاطر اعلام نگرانی شهروندانمان در این خصوص سرزنش نکرده و این مسئله را موضوعی سیاسی نداند اما به هر صورت دراین خصوص نگرانی هایی وجود دارد که بیشتر نگرانی های شهروندان ماست.
وزیر خارجه بحرین در پاسخ به سئوالی خبرنگار مهر درباره اخبار منتشر شده مبنی بر ایجاد برخی مشکلات برای شهروندان ایرانی در بحرین علی رغم داشتن روادید مستند گفت: دولت بحرین درباره جهانگردان ایرانی سیاستی به خصوصی ندارد وشاید در این رابطه سوء تفاهمات ویا ناهماهنگی هایی صورت گرفته اما این به معنای وجود سیاست خاصی از سوی ما نیست و مادرحال به برادران ایرانی مان خوش آمد می گوئیم.
نظر شما