خبرگزاری مهر - گروه استانها: پل، جاده، آب، گاز، برق، مدرسه و ...آنقدری که در آمارها گاهی تکراری و کلیشهای است روی زمین و در دورترین نقطه این آبوخاک ملموس و خواستنی است، وقتی مدرسهای ساخته میشود یا جادهای به مقصد میرسد، میشود اشتیاق را در چشم دختربچه روستایی و پدرش دید که حالا دغدغههایشان کمتر شده است.
باید در انتهای یکراه بنبست گیر افتاده باشی تا طعم رسیدن یک جاده زیر زبانت مزه کند، باید زیر یک سقف ترکخورده درسخوانده باشی تا حالا مدرسه نونوار برایت تکرار موضوع انشای «میخواهی چهکاره شوی» را خواستی و البته توانستنی کند.
حکایت این روزهای روستای دورافتاده و شهر و شهرستانهای کوچک و بزرگ همین است، جایی که سالها طعم محرومیت را چشیده و حالا چهار دهه است که تلاش میشود برایشان «میم مثل محرومیت» را به «ت» توانستن و «خ» خواستن تغییر انشاء داد.
همه ماجرا همین نیست، اینها بهانه است، باید از داشتههایت از استقلال و فرهنگ و تدین گرفته تا ارزش و آرمانهای دینی و ملی دور نگهداشته شده باشی تا بدانی حالِ امروز این ملت چقدر میارزد، همه اینها سخت بهدستآمده و همین سختی ارزشمند و دوستداشتنی اش کرده است.
در این گزارش مروری کوتاه خواهیم داشت به برخی از دستاوردهای کوچک و بزرگی که در جای جای کشورمان انقلاب به ارمغان آورده است.
آذربایجان شرقی؛ صنایع پتروشیمی ارمغانی عظیم
۳۹۱هکتار زمینی که پیش از انقلاب چیزی بجز یک زمین لم یزرع نبود، حالا پتروشیمی تبریز نام دارد، درست در جنوب غربی این شهر و جوار غربی پالایشگاه. هنوز جنگ تمام نشده بود که در قانون بودجه سال ۶۶ کل کشور، اجرای طرح مجتمع پتروشیمی تبریز تصویب و کلیات طرح در بهمنماه سال ۶۷ به تایید هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران رسید. فعالیتهای طراحی و مهندسی در نیمه دوم سال ۱۳۶۸ و عملیات نصب نیز در سال ۱۳۷۱ آغاز شد.
خوراک مجتمع، نفتای سبک و سنگین و گاز مایع است که بخش عمده آن از پالایشگاه تبریز تأمین میشود.
واحد الفین به عنوان واحد مادر فرایند تولید در دی ماه ۱۳۷۵ راه اندازی شد و پس از آن واحدهای پلی اتیلن و پلی استایرن در سال ۱۳۷۷ در مدار تولید قرار گرفت.
واحدهای استخراج بوتادین و تولید ABS که اولین طرح توسعه مجتمع محسوب میشوند در تیر ماه ۱۳۸۲ وارد مرحله بهرهبرداری شدند. در سال ۱۳۸۴ واحد پنتان و در سال ۱۳۸۹ واحد پلی استایرن مقاوم ۲ که توسط کارشناسان مجتمع طراحی شدهاست، راه اندازی شد و واحد SAN در مرحله مهندسی تفصیلی است.
اما کارخانههای پتروشیمی جزو واحدهایی هستند که قاعدتا میبایست با اعمال تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ایران، دچار وضعی بحرانی شده و در مسیر تعطیلی قرار بگیرند، اما مدیران پتروشیمی تبریز از افزایش ۱۵درصدی تولیدات این واحد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته سخن میگویند.
طبق آخرین آماری که مدیران پتروشیمی تبریز ارائه دادهاند، این مجموعه با ظرفیت تولید روزانه ۸۸۰تن محصول، رکورددار تولید و بزرگترین بنگاه اقتصادی شمالغرب کشور به حساب میآید.
با اینکه رئیس جمهوری آمریکا تهدید کرده بود که صادرات ایران را به حداقلترین میزان ممکن میرساند، حالا پتروشیمی تبریز به تنهایی سالانه ۴۰۰هزار تن از محصولات خود را به بازارهای بینالمللی صادر میکند. این بدین معناست که حدود ۶۰درصد از تولیدات سالانه پتروشیمی تبریز به خارج از کشور صادر میشود و ۳۶کشور، خریدار محصولات این واحد تولیدی به شمار میآیند.
همچنین در سالهای نهچندان دور آذربایجان شرقی تنها یک سد بنام ارس داشت ولی الآن به برکت انقلاب شکوهمند اسلامی ایران بیشترین سد کشور یعنی ۱۴۶ سد در این استان کوهستانی قرار دارد. مدیرعامل شرکت آب منطقهای آذربایجان شرقی، در گفتگو با خبرنگار مهر دراینباره بیان کرد: در حال حاضر ۱۴۶ سد بزرگ و کوچک در سطح آذربایجان شرقی وجود دارد، که ۱۲ مورد از این مخازن در سطح ملی و ۱۳۴ مورد در سطح استانی هستند.
یوسف غفارزاده افزود: در دوران قبل از انقلاب آب مصرفی عمدتاً از طریق چاههای موجود صورت میگرفت، درحالیکه امروز با اجرای طرحهای بزرگ آبرسانی، مثل طرح انتقال آب زرینهرود و ساخت سدها، مردم کمتر درگیر دغدغهای تحت عنوان بحران کمبود آب هستند.
اصفهان؛ طی کردن پلههای ترقی سلامت
اصفهان در ۴۰ سال پس از انقلاب به پیشرفتهای قابلملاحظهای در حوزه بهداشت و درمان رسیده است بهطوریکه در یکسری از رشتههای علمی به قطب منطقهای مبدل شدیم و حتی در ردههای جهانی جایگاه پیداکرده و حرف برای گفتن داریم.
از آن جمله میتوان به پیشرفتهای قابلملاحظه در حوزه سلولهای دانشبنیان، شبیهسازی و تولیدات دارویی بهویژه داروهای گیاهی، درمانهای تخصصی بیماریهای غیر واگیردار مثل بیماری ام اس، جراحی صرع، خدمات باروری و ناباروری و شکاف لب و کام و پیوند اعضا بهجز پیوند کبد و همچنین درمانها و جراحی چشم اشاره کرد.
امروزه استان اصفهان قطب کشور در حوزه آموزش مهارتهای بالینی، آموزش آناتومی و علوم تشریحی محسوب میشود و در حوزه آموزش پرستاری و تغذیه جایگاه ویژهای دارد، در اصفهان امروز شاهد رشد شاخصهای جهانی سلامت از جمله کاهش مرگومیر مادران، کاهش مرگومیر کودکان زیر یک سال و کودکان زیر ۵ سال و بالا رفتن شاخص امید به زندگی هستیم. بر اساس آخرین آمار ثبتشده، در ایران نرخ مرگومیر مادر به ۱۸ و یکدهم در صد هزار میرسد و در استان اصفهان این نرخ به ۱۳ و نیم در صد هزار نفر میرسد که به نسبت آمار کشوری، وضعیت مطلوبتری داریم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در گفتوگو با خبرنگار مهر، در خصوص دستاوردهای انقلاب در حوزه سلامت اظهار داشت: در سالهای ۵۰، آمار مرگومیر مادران به نسبت امروز ۳۶ درصد بالاتر بوده است.
طاهره چنگیز بیان داشت: سال ۵۷ از هر هزار تولد، ۱۱۰ کودک زیر یک سال جان خود را از دست میداد اما در زمان حاضر نرخ مرگومیر کودک زیر یک سال در کشور به ۱۷ در یک هزار و در استان اصفهان به ۹ و ۴ دهم در یک هزار میرسد.
ایلام؛ مراکزی که قبل از انقلاب کمیاب بود
استان ایلام بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد پیشرفتهای متعددی در بخش پزشکی ازجمله ساخت ۹ بیمارستان و توسعه امکانات بوده، درحالیکه قبل از انقلاب فقط یک بیمارستان در استان وجود داشت.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایلام عنوان کرد: قبل از انقلاب یک بیمارستان و سه داروخانه در سطح استان وجود داشت ولی هماکنون ۹ بیمارستان، ۷۳ داروخانه، پنج دانشکده، ۱۰ شبکه بهداشتی درمانی، بیش از ۶۷ مرکز بهداشتی درمانی، ۲۰۷خانه بهداشت با پنج هزار و ۵۰۰ نفر در سطح استان به مردم ارائه خدمت میکنند.
همتی ادامه داد: قبل از انقلاب هیچ دستگاه تشخیصی در استان وجود نداشت، هماکنون پنج دستگاه سیتیاسکن، سه دستگاه ام آر آی، آنژیوگرافی و رادیولوژیهای متعدد دیجیتال در استان وجود دارد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایلام گفت: قبل از انقلاب متخصصی در استان وجود نداشت، هماکنون بیش از ۴۰۰ پزشک متخصص در استان فعالیت میکنند.
قبل از انقلاب کشاورزی در ایلام رونق چندانی نداشت، اما امروز بهواسطه نگاههای عدالت آمیز انقلاب اسلامی این استان در بسیاری از محصولات کشاورزی از قطبهای اصلی تولید محسوب میشود.
بوشهر؛ «عسلویه» از روستایی کوچک تا قطب انرژی کشور
پارس جنوبی را میتوان بینظیرترین و یا حداقل یکی از کمنظیرترین دستاوردهای دوران انقلاب اسلامی دانست که نقش بسیار مهمی در تأمین سبد انرژی کشور و افزایش تولید ناخالص ملی دارد.
میدان مشترک گازی پارس جنوبی بهعنوان بزرگترین میدان گازی جهان دارای ۹ هزار و ۷۰۰ کیلومترمربع وسعت است که بیش از هشت درصد از گاز جهان را در خود جای داده است.
شش هزار کیلومترمربع از میدان گازی پارس جنوبی سهم قطر و سه هزار و ۷۰۰ کیلومترمربع سهم ایران است و با توجه به پیشتازی قطر در برداشت از این میدان مشترک، در سالهای اخیر تلاش بسیار زیادی برای رسیدن میزان برداشت گاز ایران به همسایه جنوبی صورت گرفته است.
برای برداشت سهم ایران ۲۴ فاز خشکی طراحیشده است که تاکنون ۱۳ فاز آن یعنی فازهای یک تا ۱۰ و فازهای ۱۲، ۱۵ و ۱۶ به بهرهبرداری رسیده است. این فازها در شهرستانهای عسلویه و کنگان استان بوشهر قرار دارند. البته برداشت گاز از برخی دیگر از فازها نیز در حال انجام است که این فازها هنوز افتتاح رسمی نشدهاند.
بر اساس استانداردهای موجود بهطور میانگین به ازای هر فاز، یک سکو و حدود ۱۰ حلقه چاه فعال در دریا وجود دارد که گاز و میعانات گازی موجود در مخزن پارس جنوبی را به همراه آب شور از طریق خطوط لوله ۳۶ اینچی به منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس وارد میکند.
منطقه پارس جنوبی در جنوب استان بوشهر قرار گرفته است که بخش از آن در شهرستان عسلویه و بخشی در شهرستان کنگان قرار دارد. تا پیش از انقلاب اسلامی این مناطق با محرومیتهای گستردهای روبرو بودند.
عسلویه و نخلتقی دو روستای کوچک بودند و از نظر برخورداری از امکاناتی نظیر فضاهای آموزشی مناسب، زیرساختهای بهداشتی و درمانی، راه، آب و برق و گاز و . . . بهشدت عقبمانده بود.
هیچگونه بهرهبرداری از میدان گازی پارس جنوبی بهعنوان بزرگترین میدان گازی جهان صورت نگرفته بود و خبری از اکتشافات گاز و لایههای نفتی و ایجاد تأسیسات عظیم نفت و گاز و پتروشیمی در این منطقه نبود.
اکنون به لطف انقلاب اسلامی شاهد اقدامات گستردهای در راستای بهرهبرداری از میدان مشترک گازی پارس جنوبی هستیم. میدانی که قطریها زودتر از ما بهرهبرداری از آن را شروع کنند ولی اکنون در برداشت با این کشور برابر هستیم و در حال افزایش نسبی برداشت نسبت به کشور همسایه هستیم.
تهران؛ گاز، برق، راه و آب در تمامی روستاها
ارائه خدمات عمرانی مانند راه، گازرسانی، برقرسانی و تأمین آب آشامیدنی بهداشتی و سالم را میتوان یکی از بینظیرترین دستاوردهای انقلاب اسلامی در عمر ۴۰ ساله و با برکت خود دانست، که نقش مهمی در افزایش میزان رفاه خانوار در استان تهران دارد.
رئیس ستاد چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: نقش انقلاب اسلامی در توسعه و آبادانی کشور بهویژه ارائه خدمات عمرانی بیبدیل است، طوری که ما پیش از انقلاب اسلامی گازرسانی را شاهد نبودیم، اما امروز در استان تهران تقریباً همه جای استان که جمعیت قابل قبولی داشته از نعمت گاز برخوردار است و برای گازرسانی به مناطق صعبالعبور و دارای جمعیت کمتر نیز شاهد تلاش مسئولان هستیم.
حجتالاسلام سید محسن محمودی گفت: در مورد برقرسانی و نیز آب آشامیدنی نیز همین مسئله مطرح است، حجم این خدمات بهویژه در روستاهای استان تهران بهقدری بوده که امروز شاهد ماندگاری روستاییان در این استان هستیم و مهاجرت به شهرهای استان متوقف شده است.
وی با اشاره به استقرار نزدیک به یکمیلیون نفر از جمعیت استان تهران در روستاهای این استان گفت: راه آسفالت قبل از انقلاب برای روستاها معنایی نداشت، اما امروز میبینیم، که در دورافتادهترین روستاها نیز راههای آسفالت بوده و زیرساختهای لازم برای مردم این استان فراهم شده است.
معاون امور عمرانی استاندار تهران نیز آبرسانی در استان تهران را مورداشاره قرار داد و به خبرنگار مهر گفت: امروز نهتنها سراسر استان از نعمت آب آشامیدنی بهداشتی برخوردار است، که اقدامات اولیه و لازم برای سامانههای تصفیه فاضلاب در سطح استان نیز انجامشده و شاهد جهش مناسبی در ارائه اینگونه خدمات به مردم هستیم.
چهارمحال و بختیاری؛ ارتقای بخش کشاورزی در بام ایران
این استان به برکت انقلاب اسلامی در بخش کشاورزی رتبه اول تولید ماهی قزلآلا و رتبه اول تولید بادام کشور را کسب کرده و هماکنون قطب تولید ماهیهای سردآبی کشور و تولید بادام است. رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه در سال ۵۷ میزان تولید محصول کشاورزی در این استان ۲۹۶ هزار تن بوده است، اظهار داشت: میزان تولید محصول کشاورزی در حال حاضر در این استان به یکمیلیون و ۴۴۰ هزار تن رسیده است.
ذبیحالله غریب گفت: چهارمحال و بختیاری با تولید سالانه ۲۴ هزار تن بادام رتبه اول تولید بادام کشور را کسب کرده است. رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: این استان توانسته است همچنین با تولید ۲۴ هزار تن ماهی قزلآلا در سال، رتبه اول تولید ماهی سردآبی کشور را کسب کند.
وی با بیان اینکه این استان همچنین در تولید قارچ دکمهای، هلو، گردو و... رتبههای کشوری کسب کرده است، گفت: استان چهارمحال و بختیاری در تولید هلو رتبه هفتم و در تولید گردو رتبه نهم کشور را کسب کرده است.
امکانات ورزشی هم در این منطقه بسیار ناچیز بود و امکان انجام فعالیتهای ورزشی در رشتههای مختلف ورزشی در این استان فراهم نبوده است. کمبود سالن ورزشی و نبود دسترسی مناسب مردم روستاها ... از مهمترین کمبودها در پیش از انقلاب در این استان به شمار میرود.
ورزش دوومیدانی یکی از ورزشهای محبوب در استان چهارمحال و بختیاری به شمار میرود که این ورزش به علت نبود امکانات در پیش از انقلاب هیچ رشد و توسعهای نداشته است. شهر بروجن بهعنوان یکی از مهمترین شهرهای استان چهارمحال و بختیاری در پیش از انقلاب فاقد میدان دوومیدانی مناسب برای تمرین ورزشی بود.
احداث بزرگترین و مجهزترین سالن دوومیدانی سرپوشیده تارتان کشور در شهر بروجن چهارمحال و بختیاری از مهمترین برکات انقلاب اسلامی به شمار میرود که زمینهساز توسعه ورزش دوومیدانی در این منطقه شده است و زمینه را برای برگزاری رقابتهای دوومیدانی ملی و بینالمللی در این منطقه فراهم کرده است.
پیست دوومیدانی تارتان چهارمحال و بختیاری در زمینی به مساحت ۳۵ هزار مترمربع و زیربنای یک هزار مترمربع در شهر بروجن احداث شده است. احداث این پیست که بزرگترین و مجهزترین سالن سرپوشیده دوومیدانی کشور است از سال ۱۳۸۶ آغاز شد.
این سالن ورزشی ظرفیت یک هزار و ۲۰۰ تماشاچی را دارد و یکی از زیباترین سالن سرپوشیده دوومیدانی در منطقه خاورمیانه به شمار میرود.
خراسان جنوبی؛ دمیدن روح حیات در کالبد مدارس
ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، یعنی قریب به ۳۹ سال گذشته دانش آموزان خراسان جنوبی پشت میز و نیمکتهایی چوبی مشق زندگی میآموختند و هراس فرود آمدن دیوارهای کلاس درس جایی برای یادگیری باقی نمیگذاشت.
گذشته از این هزاران دانشآموز شهری و روستایی تنها در ۱۷۹ مدرسه مسیر آینده را طی طریق میکردند و همین امکانات محدود هم بسیاری از آنها را از قافله تحصیل جدا میکرد. ۴۰ سال از عمر بابرکت انقلاب اسلامی میگذرد و پیشرفتهای خراسان جنوبی در حوزه مدرسهسازی، تجهیز و نوسازی مدارس و استفاده از امکانات آموزشی بر کسی پوشیده نیست.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان جنوبی در گفتوگو با خبرنگار مهر بیان کرد: در سال ۱۳۵۸، ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ایران، ۱۷۹ مدرسه با ۷۸۷ کلاس درس در استان موجود بوده است. محمدرضا بیکی ادامه داد: این در حالی است که اکنون هزار و ۷۳۹ مدرسه با هفت هزار و ۹۹۶ کلاس درس در خراسان جنوبی فعال است.
وی بیان کرد: سرانه فضای آموزشی اول پیروزی انقلاب اسلامی تقریباً ۱.۱ مترمربع برای هر دانشآموز بوده که هماکنون به ۶.۷ مترمربع ارتقاء یافته است. بیکی بابیان اینکه بر اساس مستندات بیش از ۷۵ درصد کلاسهای درس ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ایران تخریبی بوده است، افزود: در شرایط کنونی تنها ۱۶ درصد کلاسهای درس تخریبی هستند.
خراسان رضوی؛ پیشرفت به برکت امام رضا(ع)
یکی از مهمترین شاخصهای توسعه در کشورها، دسترسی مردم به بهداشت و درمان محسوب میشود که خوشبختانه در این حوزه نیز طی سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی در خراسان رضوی اقدامات خوبی به انجام رسیده است.
در همین رابطه رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد به خبرنگار مهر میگوید: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تعداد تختهای بستری بیمارستانی در استان خراسان رضوی سه هزار و ۴۰۰ تخت بود که این تعداد در حال حاضر به بیش از ۱۰ هزار تخت افزایشیافته است و تلاش میشود به ازای هر هزار نفر ۲ و نیم تخت درمانی در این استان ایجاد شود.
محمدرضا دارابی تصریح میکند: در حال حاضر ۳۲ بیمارستان دانشگاهی ازجمله بیمارستان بزرگ امام رضا(ع)، قائم(عج)، شهید کامیاب و شهید هاشمی نژاد در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مجاوران و زائران بارگاه منور رضوی خدمات ارائه میدهد و در کنار آن مراکز بهداشتی درمانی، مراکز جامع روستایی و شهری نیز در تمام نقاط استان فعال و به مردم خدماترسانی میکنند.
مدیرکل صنعت و معدن خراسان رضوی نیز در گفتگو با مهر میگوید: از نظر تعداد واحدهای صنعتی و اشتغال در این بخش خراسان رضوی پس از تهران و اصفهان در رتبه سوم و در بخش سرمایهگذاری صنعتی رتبه هفتم کشور قرار دارد و هفت درصد تعداد واحدهای صنعتی، ۶ درصد سرمایهگذاری صنعتی و هشت درصد اشتغال صنعتی کشور متعلق به خراسان رضوی است.
راضیه علیرضایی بیان میکند: در سال ۱۳۵۷ تعداد ۸۲ واحد صنعتی با سرمایه ۲۶۶ میلیارد ریال و اشتغال ۱۰ هزار و ۳۱۶ نفر در خراسان رضوی فعال بود که تولیداتی ازجمله روغن نباتی، آرد و سیمان با اشتغال ۹۲۸ نفر را شامل میشود که در حال حاضر تنها در حوزه صنعت سیمان استان بیش از ۲ هزار نفر مشغول فعالیت هستند.
خراسان شمالی؛ ارتقای سطح تحصیلات پس از انقلاب
خراسان شمالی بهعنوان خطهای محروم در کشور تا قبل از پیروزی انقلاب حتی یک مرکز آموزشکدهای نداشت و فارغالتحصیلان این منطقه تا آن زمان برای ادامه تحصیل ملزم به رفتن به دانشگاههای دیگر استانها میشدند.
گفتنی است بسیاری از شهرستانهای خراسان شمالی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی از داشتن دبیرستان محروم بودند و دانش آموزان برای اخذ مدرک دیپلم به بجنورد میآمدند که اکثریت آنان به علت نبودن دانشگاه تمایلی برای ادامه تحصیل نداشتند و تنها شماری کمی راهی دانشگاه میشدند.
اما امروز خراسان شمالی پس از گذشت چهل سال از انقلاب اسلامی از ۳۸ مرکز آموزش عالی با بیش از ۳۰ هزار دانشجو در نقاط مختلف استان برخوردار است.
زنجان؛ زدودن غبار محرومیت از روستا
با روی کار آمدن نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، توسعه مناطق روستایی در اولویت فعالیتهای عمران و آبادانی کشور قرار گرفت و در حال حاضر بعد از گذشت ۴۰ سال از پیروزی انقلاب اسلامی طرح هادی نزدیک به ۹۹ درصد روستاهای استان زنجان تهیهشده است و نزدیک به ۵۲ درصد از واحدهای مسکونی روستایی مقاومسازی شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان زنجان با اشاره به اینکه ۹۹ درصد روستاهای استان زنجان دارای طرح هادی هستند، اظهار کرد: با توجه به برنامه ششم توسعه، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مکلف بوده در روستاهای بالای ۲۰ خانوار استان، بحث اجرا و تهیه طرح هادی را انجام دهد. در همین راستا نیز بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان زنجان نزدیک به ۹۰۵ آبادی و حدود ۷۱۰ روستای بالای ۲۰ خانوار دارد که بالغبر ۵۲ درصد بحث شروع اجرای طرح هادی محقق شده و نزدیک به ۹۹ درصد این روستاها نیز در بحث تهیه طرح اجراشده است.
صنعتی فرد در خصوص سنددار کردن واحدهای روستایی، گفت: تا به امروز برای بیش از ۷۰ درصد خانههای روستایی، شامل ۹۲ هزار و ۶۴۷ واحد روستایی سند مالکیت صادر شده است که این امر با همراهی و همکاری ادارهکل ثبتاسناد و املاک استان زنجان و نیز مسئولان ذیربط محقق میشود.
سمنان؛ بر بال توسعه اقتصادی
مدیرکل جهاد کشاورزی استان سمنان درباره دستاوردهای انقلاب اسلامی برای این استان به خبرنگار مهر، میگوید: تولید محصولات کشاورزی استان نسبت به سالهای پیش از وقوع انقلاب شکوهمند ۳۵ برابر شده است.
سید حسن میرعماد بابیان اینکه مجموع تولیدات محصولات باغی در استان تا سال ۵۵ تنها ۱۰ هزار تن در سال بود که این رقم امروز به ۳۶۰ هزار تن در سال افزایشیافته است، میگوید: در سال ۹۷ مجموع تولیدات حوزه جهاد کشاورزی شامل دام، کشاورزی، باغداری، زراعت و ... از یکمیلیون و ۵۰۰ هزار تن نیز عبور کرد و این در حالی است که مجموع تمام تولیدات حوزه مذکور تا پیش از انقلاب به ۲۰۰ هزار تن در سال هم نمیرسید که این نشان از رشد فراوان در این حوزه دارد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان نیز درباره دستاوردهای حوزه معدنی در سطح استان به خبرنگار مهر، میگوید: تعداد معادل در حال بهرهبرداری در سال ۵۵ فقط ۵۰ باب بود که این میزان در سال ۹۷ به ۵۹۷ باب رسیده است لذا باید گفت تعداد معادن در حال بهرهبرداری استان در دوران پیروزی انقلاب اسلامی ۱۲ برابر شده که این امر توسعه بسیار خوبی را هدیه داده است.
بهروز اسودی میافزاید: تعداد جواز تأسیس صادره بخش معدنی در سطح استان طی سال ۵۵ فقط ۱۱ مورد بود که این شاخص در سال ۹۷ به دو هزار و ۴۵۲ مورد رسیده است و همچنین تعداد پروانههای بهرهبرداری از معادن استان از چهار مورد در سال ۵۵ به دو هزار و ۱۲ مورد در سال ۹۷ افزایشیافته است.
قم؛ زدودن غبار از شانه نظام درمان
فراز و نشیبهای بهداشت و درمان کشور از جمله مؤلفههایی است که بهآسانی میتوان با معیارهایی مشخص، روند تحولات آن را با آنچه قبل از انقلاب وجود داشت مورد مقایسه قرار داد و این مقایسه از زبان پزشکانی که پیش از انقلاب هم در این زمینه فعالیت داشتند میتواند عادلانهتر باشد.
تقی رزاقی متولد سال ۱۳۱۳ در قم است و تحصیلات دبستان تا دبیرستان خود را هم در همین شهر گذرانده و سپس در رشته پزشکی دانشگاه اصفهان تحصیل کرده است.
به گفته این پزشک قمی آن زمان حرف اول را بیماریهای واگیردار میزد، بیمارهایی مانند سل و دیفتری و وبا گاهی تا حدی پیش میرفت که جان یک جمعیت عظیم را میگرفت و به همین خاطر برای جلوگیری از این وضعیت تشکیلاتی بهعنوان طب پیشگیری در کشور به وجود آمد که مسئولیت واکسیناسیون و بهداشت محیط را داشت و همراه این تشکیلات مهندسان بهداشت هم بودند که کمک میکردند تا وضعیت بهداشتی روستاها تا حدی از وضعیت اسفباری که به آن دچار بود فاصله بگیرد، اما بااینحال تلفات بیماریها بسیار زیاد بود.
سال ۴۵ اپیدمی وبا شدت گرفته بود و ما را برای مقابله با آن به مرز افغانستان فرستادند، این را رزاقی گفته و میافزاید: شدت محرومیت به حدی بود که ما همانطور که برای بیماریابی روستا به روستا پیش میرفتیم از مرز ایران خارج شدیم و ناگهان یکوقت فهمیدیم که وارد خاک کشور افغانستان شدهایم، وضعیت کشورداری تا این حد نابسامان بود.
به گفته وی در خود قم نیز بیماریهای واگیر بسیار رواج داشت برای مثال سال ۵۰ و ۵۱ در قم اپیدمی آبله شد و جان بسیاری از مردم قم را تهدید کرد اما امروز یک کیس بیماری آبله هم دیگر در ایران و دنیا وجود ندارد و ویروسش در انستیتو پاستور پاریس نگهداری میشود.
به گفته این پزشک قمی رشد تخصص پزشکی در ایران یکی از عوامل پیشرفت بهداشت و درمان است، امروز ما از نظر تخصص پزشکی سرآمد کشورهای خاورمیانه هستیم و خیلی پیشرفت داشتهایم، افتخار ما در ایران این است که موارد بیماریهای عفونی را بهصورت نادر داریم درصورتیکه در کشورهای همسایه این بیماریها یکی از بیماریهای بومی است و این به دلیل پیشرفت مملکت ازنظر مسائل بهداشتی است.
آنطور که وی میگوید ایران امروز در بخشهای جراحی، داخلی و پیوندهای قلب و کلیه و کبد در خاورمیانه حرف اول را میزند اما با توجه به همه این پیشرفتها هنوز نارسایی ازنظر پزشکی داریم به این خاطر که رشد جمعیت با پیشرفت مسائل بهداشتی هماهنگی ندارد و گسترش مسائل پزشکی باید بیشتر از این باشد و تشکیلات بیمهای باید بیش از این گسترش پیدا کند که مردم به درمان و پزشکی دسترسی داشته باشند.
کردستان؛ ضریب ۹۴ درصدی نفوذ گاز
تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، بوی گاز طبیعی به مشام مردم استان کردستان نرسیده بود و نه جمعیت شهری و نه جمعیت روستایی نتوانسته بودند از این نعمت طبیعی بهرهای ببرند که به برکت انقلاب امروز شاهد هستیم ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و ۸۸ درصد جمعیت روستایی حتی در نقاط صفر مرزی که صعبالعبور به نظر میرسند و دسترسی به آنجا حتی با خودرو نیز بسیار مشکل است، از این نعمت برخوردارند.
گازرسانی در کردستان از سال ۱۳۷۰ شروع شد و در سال ۱۳۷۲ شاهد بهرهبرداری از گاز در شهرهای قروه، دهگلان و سنندج بهعنوان اولین شهرهای این استان که از نعمت گاز برخوردار شدند، بودیم و امروز از هزار و ۵۲۰ روستای قابل گازرسانی در سطح استان، هزار و ۱۷۳ روستا دارای گاز هستند و این رقم ضریب ۸۸ درصدی برخورداری جمعیت روستایی را نشان میدهد.
کرمان؛ حذف ۵۰ هزار کپر در استان کرمان
کافیست یک روز در میان مردمان محروم جنوب کرمان حضور یابید تا تفاوت آنچه امروز میبینید و آنچه در گذشته بوده است را از نزدیک ببینید، نیازی نیست به روستاهای دور دست بروید، حتی ساکنان مراکز شهرستانهای جنوب کرمان هم میتوانند خاطرات تلخ و محرومیتهای گسترده جنوب کرمان را برای هر شنودهای بیان کنند.
خان پروری و تقسیم اراضی مستعد کشاورزی جنوب کرمان در بین افرادی خاص و قانون ظالمانه اصلاحات اراضی، عملاً مردم جنوب کرمان را قبل از انقلاب به افراد زیر دستی تبدیل کرد که پس از گذشت دهههای متوالی هنوز هم فلاکت و فقر رعیت و ارباب را به یاد دارند اما این روزهای روزگار دیگری در جنوب کرمان رقم خورده است.
درحالیکه پیشازاین جنوب کرمان شامل دو شهرستان جیرفت و کهنوج بود اما هماکنون با اصلاحات صورت گرفته شهرستانهای جیرفت، عنبرآباد، منوجان، رودبار، قلعه گنج، کهنوج و فاریاب شکل گرفته است و هر یک بودجه جداگانه و مصوب برای طرحهای ملی، استانی و شهرستانی دارند.
نماد فقر در جنوب کرمان کپرنشینی بود اما ۹۰ درصد کپرهای جنوب کرمان طی طرحهای هادی و طرحهای کپر زدایی در جنوب کرمان با همکاری کمیته امداد امام خمینی(ره) و بنیاد مسکن حذفشدهاند و بهجای آنها خانههای مستحکم بناشده، توسعه طرحهای بالادستی و پاییندستی کشاورزی، واگذاری زمینها به کشاورزان، فعال کردن معادن جنوب کرمان، توسعه راهها، راهاندازی فرودگاه جنوب کرمان، کلنگ زنی راهآهن جنوب کرمان، توسعه طرحهای عمران شهری، احداث دانشگاهها و ایجاد هتلها زمینه را برای توسعه عمرانی این مناطق بیشازپیش مهیا کرده است.
هرچند هنوز در روستاهای دورافتاده کپرها وجود دارند اما چند روز قبل در قالب یک قرارداد بین کمیته امداد و بنیاد مسکن قرار شد ۱۰ هزار خانه جدید در جنوب استان کرمان باهدف حذف خانههای کپری و فقر احداث شود.
درحالیکه قبل از انقلاب بناهای تاریخی کرمان نقشی در گردشگری نداشتند و ویرانههایی رها شده بودند بعد از انقلاب با مرمت بناهای شاخص، این استان جایگاه حقیقی خود را بازیافت.
استان کرمان کلکسیونی از بناها و محوطههای تاریخی از ادوار مختلف تاریخی است، در این استان بالغبر ۷ هزار اثر تاریخی وجود دارد که هنوز ثبت ملی نیز نشدهاند اما طبق آمار موجود ۶۶۰ اثر ثبت ملی و شش اثر ثبت جهانی نیز در استان کرمان وجود دارد اما اگر به همین آمار در ابتدای انقلاب نگاه کنید تنها نام معدودی از آثار استان کرمان در فهرست آثار ملی را میبینید و نه خبری از ثبت اثر جهانی و نه طرحهای مرمتی است.
در حال حاضر ارگ بم، باغ شاهزاده ماهان، روستای صخرهای میمند، قناتهای جوپار، کویر لوت، روستای دارستان بهعنوان مهر گلیم شریکی پیچ ثبت جهانی شدهاند و در این خصوص کرمان رکورددار کشور است درحالیکه قبل از انقلاب ارگ بم، باغ شاهزاده و روستای میمند در حال ویرانی بودند و بقیه آثار هم به حال خود رها شده بود.
کرمانشاه؛ گذرگاههای مسافری شاهراه صادراتی شدند
مرزهای غربی کشور بهویژه استان کرمانشاه در زمانهای نهچندان دور که رسیدگی چندانی به آنها نشده بود، هیچ سهمی در توسعه استان و کشور نداشتند، اما در سالهای پس از انقلاب این مرزها برای رونق تجارت موردتوجه قرار گرفتند؛ طبیعتاً تبادلات تجاری و ترانزیت کالاها از مرزها نیازمند ایجاد بسترهای مناسب برای انجام امورات مربوطه بود که بهمرور این امکانات در مرزهای غربی ایجاد شد.
وجود حدود ۳۷۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور همسایه عراق و همجواری با دو اقلیم کردنشین و عربنشین این کشور فرصت مغتنمی برای توسعه روابط تجاری در اختیار استان کرمانشاه قرار داده و از این راه حتی میتواند به بازار کشورهای دیگر و دریای مدیترانه هم چشم داشته باشد.
فرصتی که سالهای سال مغفول ماند و کرمانشاه بهعنوان یک گذرگاه مرزی برای سفر به عتبات عالیات شناخته میشد و از این نعمت بزرگ مرزنشینی محروم و بینصیب بود.
پیش از انقلاب اسلامی بیشتر صادرات ما در حوزه نفت بود و اغلب نیازهای کشور نیز با واردات آن از کشورهای غربی و اروپایی تأمین میشد، اما یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی افزایش صادرات کالاهای غیرنفتی است که خوشبختانه در چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی ایران به بیش از ۴۰ میلیارد دلار رسیده و کشور ما در این زمینه رشد بسیار خوب و قابلتوجهی داشته است.
طبق آمار بانک توسعه صادرات، میزان صادرات کالاهای غیرنفتی کشور در بازه زمانی ۵۸ الی۹۶ به بیش از ۳۰ برابر از نظر حجم و بیش از ۷۰ برابر از نظر ارزش رسیده است.
همچنین بیشترین صادرات کالاهای غیرنفتی در سالهای ۵۰ تا ۵۷ مربوط به کالاهای سنتی و کشاورزی با میانگین ۷۱.۷ درصد بوده و کالاهای صنعتی سهمی حدود ۲۳.۹ درصد که سهم پایینی بوده است، داشتهاند.
حدود نیمقرن قبل از انقلاب تنها کالاهایی چون پسته، خشکبار، فرش، خاویار، پوست و روده صادر میشد و سهم مصنوعات کارخانهای در آن بسیار اندک بود اما به لطف انقلاب اسلامی سهم صادرات کالاهای صنعتی از ۳۰.۳ درصد در سال ۵۷ به ۸۰.۶ درصد در سال ۹۶ رسیده است که نشان از افزایش روزافزون صنایع و تولیدات صنعتی طی سالهای پس از انقلاب دارد. بهطوریکه اکنون تنها ۱۴.۲ درصد از کالاهای صادراتی مربوط به کالاهای سنتی و کشاورزی است.
استان کرمانشاه نیز که یکی از استانهای مرزی کشور بوده و در سالهای پس از انقلاب رشد قابلتوجهی در حوزه صادرات داشته است. به گفته مسئولان، پیش از انقلاب هیچ صادراتی از مرزهای این استان صورت نمیگرفت و هماکنون سالانه شاهد صادرات بیش از دو میلیارد دلار کالای غیرنفتی از مرزهای این استان هستیم.
گلستان؛ برگهای زرین انقلاب در حوزه سلامت
از همان روزهای ابتدایی پیروزی انقلاب حفظ، تأمین و ارتقاء سلامت مردم جامعه سرلوحه فعالیت مسئولان کشور قرار گرفت. تأمین نیروی انسانی ماهر، تشکیل شبکه بهداشتی- درمانی، تأسیس مراکز درمانی و ساخت بیمارستانها، خودکفایی در تولید داروهای موردنیاز مردم، ارتقاء سطح آموزش و پژوهش پزشکی و غیره ازجمله برنامهها بود.
حضور پزشکان خارجی ازجمله هندی، بنگلادشی و پاکستانی در کشور، گویای این واقعیت بود که قبل از انقلاب کشور در بسیاری از حوزههای سلامت با مشکلات عدیدهای روبرو بوده است
فاضل رئیس دانشگاه علوم پزشکی گلستان گفت: قبل از انقلاب فقط هفت بیمارستان در استان وجود داشت اما اکنون ۲۵ بیمارستان (۱۶ بیمارستان دولتی، ۶ بیمارستان خصوصی، دو بیمارستان تأمین اجتماعی و یک بیمارستان ارتش) وجود دارد.
وی اضافه کرد: تعداد تختهای بیمارستانی هم از ۶۹۰ تختخواب قبل از انقلاب به دو هزار و ۸۷۹ تخت رسیده است.
فاضل تصریح کرد: قبل از انقلاب مرکز خدمات جامع سلامت شهری نداشتیم ولی اکنون ۱۰ هزار و ۴۲۶ مرکز وجود دارد و همچنین ۱۱ هزار و ۶۷۱ مرکز خدمات جامع سلامت روستایی داریم.
گیلان؛ تحولی بزرگ در حوزه بهداشت
حوزه بهداشت و درمان گیلان بر اساس آمارهای ارائهشده بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد تحول بزرگی بوده است، امسال نیز این استان در اجرای نظام ارجاع الکترونیک گوی سبقت را از بقیه ربوده است.
وی همچنین به تأسیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان نیز اشاره و تصریح میکند: همزمان با تأسیس وزارت بهداشت در سال ۱۳۶۴، دانشگاه علوم پزشکی گیلان نیز فعالیت خود را با شرایطی محدود آغاز کرد. اما در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی گیلان که با یک اتاق، در سال ۶۴ فعالیت خود را شروع کرده بود به دانشگاهی شامل ۸ دانشکده تبدیلشده که بیش از ۵۷۰۰ دانشجو در رشتههای مختلف در آن مشغول به تحصیل هستند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان به برخی آمارهای موجود و مقایسه حوزه بهداشت و درمان قبل و بعد از انقلاب اسلامی در این استان اشاره و به خبرنگار مهر توضیح میدهد: قبل از سال ۵۷ میزان مرگومیر کودکان زیر یکسال ۱۰۴ کودک بود که این تعداد امسال به ۸.۸ کاهشیافته و یا همین آمار در کودکان زیر یک ماه قبل از انقلاب ۴۵ کودک بود که امسال به ۳.۵ کاهش یافته است.
وی در ادامه با زیرساختهای بهداشت و درمان که در این سالها ساخته و بهرهبرداری شده است نیز اشاره و میافزاید: شمار خانههای بهداشت به ۹۶۹ خانه رسیده و یا در زمینه مرکز بهداشت نیز تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی گیلان فاقد مرکز بهداشت بود که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ساخت این مراکز آغاز و تعداد آنها در سال ۹۷ به ۱۹۴ باب رسیده است.
لرستان؛ تحول خدماترسانی در بخشهای مختلف
انقلاب اسلامی ایران در حالی چهلساله میشود که طعم شیرین پیشرفت را در گرمابخشی به ۹۹.۸ درصد منازل شهری و گازرسانی به ۱۴۰۰ روستای لرستان میتوان چشید. مدیرعامل شرکت گاز لرستان با اشاره به اینکه در اواخر سال ۷۳ موضوع گازرسانی به لرستان در دستور کار قرار گرفت، افزود: شرکت گاز لرستان بهعنوان یک شرکت مستقل در سال ۷۸ تأسیس شد و خدماترسانی به مردم را تاکنون انجام داده است.
لطفعلیان با بیان اینکه در حال حاضر ۹۹.۸ درصد جمعیت شهری لرستان از نعمت گاز برخوردار است، تصریح کرد: ۲۴ شهر لرستان از نعمت گاز بهرهمند شدهاند.
وی با تأکید بر اینکه شرکت ملی گاز ایران مستثنا از این قضیه نیست، افزود: اوایل انقلاب بحثی از گاز و گازرسانی در کشور وجود نداشت، قبل از پیروزی انقلاب تنها چهار شهر دارای گاز بودند، آنهم نه به این شکل و شمایل امروز، برخی مناطق لولهکشیهای غیراصولی، غیراستاندارد و «روکار» بود و قسمتهایی از شهرهای شیراز، آبادان، تهران و اهواز گازرسانی شده بودند و این امر نیز در حد خیلی جزئی بود.
همچنین انقلاب اسلامی ایران در حالی چهلساله میشود که دستاورد انقلاب را در روشنایی خانههای دو هزار و ۷۱۵ روستای لرستان و رشد ۳۹۰۰ درصدی تعداد پستهای برق میتوان دید.
مدیرعامل شرکت برق لرستان تعداد مشترکان برق در استان قبل از پیروزی انقلاب را ۵۲ هزار و ۷۷۹ مورد عنوان کرد و افزود: به این عدد بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ۵۷۸ هزار و ۳۲۶ مورد اضافهشده است. خودنیا، تصریح کرد: در زمینه تعداد مشترکین برق در استان بعد از پیروزی انقلاب شاهد افزایش ۹۹۶ درصدی بودهایم و در حال حاضر ۶۳۱ هزار و ۱۰۵ مشترک برق در لرستان وجود دارد.
وی همچنین با اشاره به روستاهای برقرسانی شده قبل از پیروزی انقلاب در لرستان، بیان داشت: این عدد ۳۷ مورد بوده که به این عدد بعد از پیروزی انقلاب ۲ هزار و ۶۷۸ مورد اضافه شده است.
انقلاب اسلامی ایران در حالی چهلساله میشود که دستاورد آن را در گسترش خدمات درمانی در دل روستاهای لرستان، راهاندازی ۷۰۰ خانه بهداشت و ایجاد بیش از ۲۰۰۰تخت بیمارستانی میتوان دید.
کوروش ساکی رئیس دانشگاه علوم پزشکی لرستان در گفتوگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه تعداد بیمارستانهای لرستان از پنج بیمارستان در سال ۵۷ به ۱۵ بیمارستان در سال ۹۷ رسیده است، اظهار داشت: همچنین تعداد تختهای ثابت بیمارستانی لرستان از ۳۶۰ تخت در سال ۵۷ به دو هزار و ۴۵۰ تخت در سال ۹۷ رسیده است.
وی با اشاره به وضعیت تختهای خصوصی در بیمارستانهای لرستان، بیان داشت: این عدد از صفر تخت به ۳۴۲ تخت در سال ۹۷ رسیده است.
کرموند مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری لرستان با بیان اینکه در ابتدای انقلاب اسلامی ۳۵ درصد از جمعیت استان دارای آب آشامیدنی سالم بودند، عنوان کرد: این در حالی است که با مجموعه اقدامات صورت گرفته این عدد امروز به بیش از ۹۹.۸ درصد رسیده است.
وی، بیان داشت: در ابتدای انقلاب ۵۷ هزار فقره انشعاب آب واگذارشده بود که این عدد امروز در استان به ۴۰۳ هزار فقره رسیده است.
در حالی چهل سالگی انقلاب را جشن میگیریم که بذر توسعه علمی در لرستان جوانه زده و فضا و فرصت فعالیت دانشبنیان جوانان در پارک علم و فناوری این استان فراهمشده است.
مازندران؛ تبدیل حیات خلوت به تابلویی از توسعه
درمان بیش از ۴۰ هزار بیمار سرطانی طی ۳۳ سال تأسیس بیمارستان تخصصی پرتودرمانی و شیمیدرمانی بابلسر، کاربری جدیدی به هتل متروکه و مخروبه کازینو در شمال کشور بخشید و اکنون این مرکز، مجهزترین و تخصصیترین مرکز درمانی کشور محسوب میشود.
شروین شریف پور رئیس بیمارستان شهید رجایی در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه مرکز سال ۶۴ افتتاح شد و خدماترسانی مناسبی به بیماران سرطانی شمال کشور ارائه میشود که در فضایی به مساحت ۵.۵ هکتار احداثشده است افزود: اولین دستگاه رادیوتراپی در این بیمارستان تعبیه شده است.
وی با بیان اینکه این مرکز قبل از انقلاب اسلامی یک کازینوی تفریحی بوده است گفت: با تبدیل این مکان به بیمارستان، به بیماران زیادی خدماترسانی شده است و از سال ۹۳ با حمایت خیرین ۱۱ سوئیت برای اقامت همراهان بیمار راهاندازی شده و بیمارانی که از مناطق دیگر میآیند و وضعیت مالی مناسبی ندارند میتوانند از این فضا استفاده کنند.
همدان؛ رخ نمایی ظرفیت انرژی خورشیدی
در مقایسهای بین آنچه بودهایم و آنچه شدهایم به بررسی وضعیت برقرسانی به نقاط مختلف استان همدان پرداختهایم چراکه وقتی انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید بسیاری از شهرها امکانات رفاهی درستی هم نداشتند چه برسد به روستاهای دورافتاده با مسیرهای پرپیچ خم اما امروز و در آستانه ۴۰ سالگی انقلاب دیگر کمتر روستایی است که از نعمت برق بیبهره باشد تاجایی که این آمار در استان همدان صفر است.
محمدمهدی شهیدی مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان با اشاره به اینکه در اوایل انقلاب ۸۶ هزار مشترک برق در استان همدان وجود داشت، اظهار کرد: این تعداد به ۷۳۶ هزار مشترک رسید که در مقایسه با اوایل انقلاب ۹ برابر شده است.
وی بابیان اینکه در سال ۵۷ حدود ۹۴ روستای استان همدان از نعمت برق برخوردار بودند، بیان کرد: در حال حاضر ۱۰۰ درصد روستاهای استان همدان شامل یک هزار و ۷۱ روستا به شبکه برق متصل شدهاند.
ایجاد روشنایی در استان همدان به وسعت تمام روستاهای آن و راهاندازی ۶نیروگاه خورشیدی ارمغان بزرگ انقلاب اسلامی برای مردم این استان در صنعت برق است که آسایش و آرامش رابه همراه داشته است.
یزد؛ بناهایی که بعد از انقلاب جهانی شد
قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، افرادی که از آثار و جاذبههای تاریخی و گردشگری یزد دیدن کرده بودند، پرشمار نبودند و اصلاً یزد بهجز فعالیت در حوزه نساجی و کشاورزی آنهم در مناطقی از استان، شاخصه چشمگیر دیگری نداشت.
تعداد بناهایی که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در فهرست آثار تاریخی ثبت شده بود، انگشتشمار بود اما همین آثار نیز وضعیت چندان مناسبی نداشت و کسی هم به معرفی آنها نمیپرداخت.
باغ دولتآباد که امروز بهعنوان یکی از پربازدیدترین جاذبههای تاریخی و طبیعی یزد مطرح است، در دوران قبل از انقلاب، رنگ و نمای امروزی را نداشت، باغی که هم عمارت آن با پنجرههای رنگی و معماری بینظیرش، هم بادگیر بلندش که بلندترین بادگیر دنیاست و هم حوض بزرگ و منحصربهفردش با انارستانها، تاکستانها و نارنجستانهای اطرافش حالا دیگر شهرت جهانی یافته و سالانه هزاران نفر از داخل و خارج برای تماشای آن به مرکز جغرافیای ایران سفر میکنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان یزد در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به پیشرفتهایی که استان یزد بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه گردشگری داشته است، اظهار داشت: در حال حاضر هزار و ۶۲۴ اثر تاریخی و طبیعی استان یزد در فهرست آثار ملی ثبتشده درحالیکه تعداد بناهای ثبتشده قبل از انقلاب انگشتشمار بود.
نظر شما