به گزارش خبرنگار مهر، چهارمین کتاب از سری منشورات مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت رسول امین (ص) به مناسبت ایام الله دهه فجر انقلاب اسلامی با عنوان تضمین نحوی از منظر قرآن منتشر شد.
تضمین نحوی قرآن یک بحث ادبی قرآنی است که هر گاه فعلی معنای فعل دیگر را در برگیرد به آن تضمین نحوی گویند و شاهدش آن است که فعل اول با حرف جرِّ فعل دوّم متعددّی شود.
در معنای تضمین نحوی آمده است:
هرگاه فعل قام با حرف إلی متعددّی شود معنای استقبال و اشتیاق در برمیگیرد،بنابراین قام إلیها به معنای إشتاق إلیها به کار میرود.
در این حدیث معروف «وکان اذا دخلت الیه، اذا دخلت علی رسولالله قامت قام الیها»؛ وقتی که فاطمه زهرا(س) بر پیغمبر وارد میشد، آن حضرت برمیخاست و مشتاقانه به سمت او میرفت.
این معنای تعبیرِ «قام الیها» است. اینطور نبود که وقتی فاطمه زهرا سلاماللَّهعلیها وارد اتاق میشود، پیغمبر جلو پای او فقط بلند شود. قامالیها؛ برمیخاست و به سمت او میرفت. در بعضی از این نقلها، باز از همین راوی اینگونه آمده است: «وکان یقبلها و یجلسها مجلسة»؛ فاطمه زهرا سلاماللَّهعلیها را میبوسید، دست او را میگرفت و میآورد در جای خودش مینشاند. این مقام فاطمه زهراست. انسان درباره این دختر چه بگوید؟ درباره این موجود باعظمت چه بگوید؟ (بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با جمعی از مداحان ۱۳۷۳/۰۳/۰۹ ) به این صورت معنای صحیح آیه ی ( إِذَا قُمْتُمْ إِلَی الصَّلَاةِ )(مائده/۶)هنگامی که مشتاقانه برای نماز برمی خیزید.
این کتاب یک اثر کاربردی توسط محمدرضا الهی دوست، براتعلی حق شناس و روح الله واعظی است که برای متخصصان رشته های تفسیر و علوم قرآن و همچنین دانشجویان و طلاب این رشته کاربرد دارد.
در این پژوهش موارد کاربرد تضمین نحوی در قرآن گردآوری شده و تعداد ۲۴۴ آیه تضمین بر اساس دیدگاه علامه طباطبایی در المیزان استخراج شده است.
نظر شما