به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله جوادی آملی مرجع تقلید شیعیان در همایش بین المللی «امام علی (ع) الگوی عدالت و معنویت برای جهان امروز» که در سالن همایشهای غدیر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد، اظهار داشت: «عدل» گرچه دارای مفهوم روشن و معنای شیرین است، لکن بدون «توحید» ممکن نیست، جامعهای که داعی عدل دارد، اما موحد نیست، جامعه فرعونی است. عدل بدون توحید محقق نخواهد شد به عبارت دیگر عدل تنها در بستر توحید است که امکان تحقق مییابد و ما تا موحّد نباشیم امکان ندارد به عدل برسیم.
وی با بیان این که بررسی خطرهایی که انقلاب را تهدید میکند ضروری است، گفت: کسانی که با اعمال خود به مردم ظلم کردند رسوا خواهند شد.
جوادی آملی امروز در همایش بین المللی امام علی (ع) الگوی عدالت و معنویت برای جهان که در سالن اجتماعات دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم برگزار شد، گفت: عدل گرچه مفهومش روشن و معنایش شیرین است اما بدون توحید ممکن نیست.
این مفسر قرآن کریم ادامه داد: جامعهای که موحد نیست و داعی عدل دارد فرعون است زیرا معنای عدل قرار دادن هر چیزی در جایگاه خودش است که موحد میگوید جای اشیا را اشیا آفرین میداند و ملحد میگوید جای اشیا را خود ما معین میکنیم.
وی با بیان این که پیش از روشن ساختن مدار عدل باید محور توحید را مشخص کرد، گفت: شما در میان هفت میلیارد جمعیت روی زمین فردی را میشناسید که مخالف عدل باشد؟ فردی که معنای عدل را نشناسد پیدا نمیشود، زیرا عدل دارای معنای مشخص و معنایی شیرین است، اما آن مفهوم نه پشتوانه علمی دارد و نه مصداق آن پشتوانه عملی؛ مگر ملحد میتواند کلمه عدل را معنا کند؟ مگر این که با کلمات بازی کند، بلکه شخصی مانند امام علی (ع) نیاز دارد که عدل مسلم است و میداند جای اشیا کجا است.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: برای این که روشن شود جایگاه امام علی (ع) در توحید کجا است چنانچه که خود را سخنگوی قرآن بیان کرده است، از معیارهای حق بودن امام علی (ع) این است که امام علی (ع) حق محور است.
وی ادامه داد: امام علی (ع) که در مدار توحید حرکت میکند و دین را از او میآموزیم، میگوید چشم مملکت زمانی روشن میشود که نه کسی بی راهه رود و نه راه کسی را ببندد؛ تا انسان متشرع و فقیه کامل نباشد، نمیداند عدل چیست زیرا جای اشیا را اشیا آفرین میداند.
آیت الله جوادی آملی با طرح سؤالی مبنی بر این که ابتکارات امام علی (ع) چیست، اظهار کرد: امام علی (ع) چندین کار جدید داشته که به برکت پیامبر اکرم (ص) صورت گرفته است؛ امام علی (ع) خط فکری جامعه را بر روی محبت، اراده کرده به این صورت که میگوید انسان برتر از آن است که خداوند را از ترس جهنم یا به طمع بهشت عبادت کند، که چنین موردی از نو آوری های امام علی (ع) است که تبشیر و انذار را با یکدیگر تلفیق کرده است.
وی تصریح کرد: اقل بی عدلی، بی آبرویی است که عقل و فلسفه ما این نکته را بیان کرده است؛ از نکات شیرینی که در حکمت متعالیه صدرالمتألهین بیان شده این است که عدد ۵ که میان ۴ و ۶ است را گرفته اید، کجا میخواهید بگذارید؟ حال یا اختلاس کرده اید یا نجومی، کجا میخواهید بگذارید؟ این موعظه نیست بلکه سخن بزرگترین حکیم در چهار قرن گذشته است اگر در این خزینه یا آن خزینه بگذارید بالاخره رسوا خواهید شد.
این استاد علوم عقلی و نقلی افزود: فرمایش حکمت متعالیه این است که هر چیزی در جای خود مانند عدد است، شمایی که اختلاس کردهای رسوا خواهی شد یا حرفی را که نباید بیان میکردید را بیان کرده اید رسوا خواهید شد مانند این که عدد ۵ را از میان ۴ و ۶ بردارید رسوا خواهید شد، حال عذاب جهنم نیز به جای خود باقی است.
آیت الله جوادی آملی اضافه کرد: این نکاتی که گفته شد، مرحله نخستین دین است و مرحله میانی دین این است که بداند انسان مانند بوته شلغم نیست که برود زیرا خاک، بپوسد و تمام شود بلکه به صورت ابدی وجود دارد.
وی با بیان این امروزه در گام دوم انقلاب هستیم و به امید خدا گامهای دیگر را نیز تا رسیدن به ظهور امام زمان (عج) خواهیم برداشت، تصریح کرد: باید خطرهایی که انقلاب را تهدید میکند بررسی کرد تا بدانیم چگونه شد که عدل علوی به ظلم علوی و غدیر به سقیفه تبدیل شد؛ میدانید چگونه جاهلیت به جای اسلام نشست؟ این مورد را امام علی (ع) در نامه خود به مالک بیان کرده است.
این مفسر قرآن کریم ادامه داد: به راحتی میتوان ظلم علوی را به جای عدل علوی و سقیفه را به جای غدیر گذاشت که پیش از این نیز شده است، امام علی (ع) میگوید اولین آسیبی که دشمن انجام داد، تغییر مکتب است و به هرگونه میخواستند قرآن را تفسیر کردند؛ پس از مکتب به سراغ مردم آمدند که امام علی (ع) میگوید رهبر، اگر شخصی همانند علی بن ابیطالب نیز باشد اما جامعه با او نباشد شکست او قطعی است؛ داشتن رهبر خوب یک قضیه است و تا زمانی که مردم او را نپذیرند، شکست قطعی است.
وی اضافه کرد: مردم عمادالدین هستند که قویتر از عمودالدین است؛ اگر میخواهید کشور حفظ شود، مردم، اگر میخواهید جنگ پیروز شود، مردم، بیگانه تنبیه شود، مردم و مواردی همانند اختلاف داشتن و خلاف گفتن مردم را میراند که اگر مردم جدا شوند، برابر است با شکست.
نظر شما