به گزارش خبرنگار مهر، در حاشیه جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی جمعی از نمایندگان استان خوزستان در نشست خبری، آخرین وضعیت شهرهای سیلزده این استان را تشریح کردند.
در ابتدا، قاسم ساعدی نماینده مردم دشت آزادگان و هویزه در مجلس شورای اسلامی، گفت: پس از سالها خشکسالی و کمآبی، بارش شدید باران منجر به آن شد که آب فراوانی پشت سدها و مخازن آنها فعال شود که در اثر رهاسازی آب در مسیر دو رودخانه بزرگ کارون و کرخه، سیلاب جاری شد.
وی ادامه داد: البته لازم است از حضور پرشور مردم برای مقابله با سیلاب و ایجاد سیلبندها تشکر ویژه شود. همچنین بسیاری از دستگاهها به ویژه نیروهای مسلح، ماشینآلات سنگینی را در محل عبور سیلاب قرار دادند که اقدامات بسیار تأثیرگذار بود.
نماینده مردم دشت آزادگان و هویزه در مجلس تصریح کرد: متأسفانه سیلاب اخیر در خوزستان، خسارتهای بسیار زیادی را به بخشهای مختلف این استان وارد کرده است و بسیاری از روستاها و زمینهای کشاورزی زیر آب رفته است و کشاورزان و دامداران بسیار زیادی به علت این مسئله متضرر شدهاند.
ساعدی با اشاره به اینکه در حال حاضر هم بسیاری از روستاهای خوزستان در محاصره سیل قرار دارند که نیروهای جهادی به دنبال اقداماتی برای مقابله با ورود این سیلاب به خانههای مردم هستند، اظهار داشت: البته جای شکرگزاری دارد که سیل اخیر منجر به انسجام و همبستگی اقشار مختلف مردم و همه قومیتها شد و همه آنان با یک هدف و روحیه ایثار، حماسه دیگری را به جهانیان نشان دادند و به یکدیگر کمک کردند و شاهد کمکهای نقدی و غیرنقدی بسیار زیادی از سوی آنان بودیم.
وی با تأکید بر اینکه امیدواریم دولت هر چه سریعتر نسبت به جبران خسارتهای همه متضرران اقدام کند، افزود: بسیاری از زیرساختهای استان خوزستان چون آب، برق، گاز، منازل مسکونی و فاضلابهای شهری، آسیب دیده که لازم است دولت با تشکیل ستادهایی، ابتدا میزان خسارات وارد شده به استان خوزستان بر اثر وقوع سیل را برآورد کند و سپس این خسارتها جبران شود.
ساعدی تاکید کرد: همچنین وزارت نیرو باید در جهت مدیریت آب، اقدامات درخوری را در چارچوب مدیریت نوین آب انجام دهد تا در آینده شاهد تکرار چنین وقایعی نباشیم.
وی با اشاره به اقدام خصمانه آمریکا مبنی بر اینکه مانع ارسال کمکهای صلیب سرخ به هلالاحمر شد، تصریح کرد: آمریکا با این اقدام نهایت خباثت خود را به جهانیان نشان داد و این مسئله حاکی از دوران زوال رژیم آمریکا است چرا که آنان از هیچگونه اخلاق بشری برخوردار نیستند و کمک به کسانی که در بلایای طبیعی دچار مشکل میشوند، یک امر انسانی است و نباید مسائل قومیتی و سیاستها در آن دخیل شود.
نماینده مردم دشت آزادگان و هویزه در مجلس تصریح کرد: ترامپ با این اقدام، خباثت خود را نشان داد گرچه مردم ما نیازی به کمکهای آنان ندارند و خودشان به خوبی به فریاد هم میرسند و این اقدام آمریکا صرفاً موجب تضعیف این کشور در اذهان همه کشورهای جهان میشود.
وی درباره میزان خسارتهای وارد شده به خوزستان بر اثر وقوع سیل، گفت: با توجه به اینکه هنوز در برخی از مناطق استان خوزستان سیل جاری است، نمیتوانیم ارزیابی دقیقی از میزان خسارتها داشته باشیم و پس از فروکش سیل، میتوان حجم تخریبها و خسارتها را برآورد نهایی کرد.
ساعدی تاکید کرد: تالاب هورالعظیم یک تالاب بینالمللی است که میتواند حجم بسیار زیادی از آب را بگیرد اما متأسفانه فعالیت شرکتهای نفتی در آنجا و کمبود بارشها در سالهای گذشته منجر شده بود که این تالاب به یک کانون ریزگرد تبدیل شود اما ما باید از این فرصت پیشآمده، نهایت استفاده را برای تالاب هورالعظیم ببریم و در مخازن این تالاب، آب فراوانی را ذخیره کنیم.
وی خاطرنشان کرد: مجمع نمایندگان استان خوزستان به دنبال ارسال نامهای به رئیسجمهور است تا اقداماتی انجام شود که تالاب هورالعظیم و شادگان به خوبی آبگیری شود.
یوسفی: حریم رودخانهها باید بازسازی و پاکسازی شود
در ادامه این نشست خبری، همایون یوسفی نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی ضمن تشکر از کمکهای مردمی به سیلزدگان اظهار داشت: خوزستان یک اقلیم وابسته به آب است و تمدن در خوزستان به واسطه رودخانههای پرآب آن شکل گرفته است و برای ادامه حیات این استان، باید حیات رودخانههای آن تضمین شود و در زمان خشکسالی و سیلاب، باید نسبت به تأمین آب مورد نیاز در جلگه خوزستان اقدام شود.
وی با اشاره به اینکه علت سیل اخیر، بارش بوده است اما علت تخریبها، سو مدیریتهایی است که طی ۲۰ تا ۳۰ سال اخیر رخ داده است، افزود: اکثر نقاط تخریب شده در این استان در حریم و بستر رودخانهها به طور غیرقانونی ساخته شده که اگر بخواهیم کشور برای آینده مشکلی در این زمینه نداشته باشد، باید حریم و بستر رودخانهها را بازسازی و پاکسازی کنیم.
نماینده مردم اهواز در مجلس تصریح کرد: متأسفانه بر اثر این سیل، مشکلات زیادی در اهواز به وجود آمده است از جمله آنکه به علت افزایش دفع فاضلاب در شهر، مشکلاتی ایجاد شده است که باید وزارت نیرو از سالهای قبل، تدبیری برای حل این مشکل اتخاذ میکرد.
یوسفی با تأکید بر ضرورت لایروبی رودخانه کارون، گفت: یکی از دلایل سیلابهای اخیر، عدم لایروبی در رودخانه کارون است که علیرغم آنکه ما در سالهای اخیر در این زمینه پیگیری کردیم اما به نتیجه نرسیدیم که باید در این زمینه اقداماتی انجام شود.
وی تصریح کرد: بر اثر مدیریت خروج آب از سدها، وضعیت اهواز از این حیث بهبود یافته و میزان خروجی آب از سدها کاهش یافته و سطح سیلاب در بسیاری از مناطق کمتر شده است که امیدواریم با ادامه کنترل خروجی سدها و کاهش بارشها در طی روزهای آینده، مشکل سیلاب در این استان از بین برود.
نماینده مردم اهواز در مجلس با اشاره به اینکه تمهیدات لازم در زمینه بهداشت و درمان سیلزدگان انجام شده و به همین دلیل شاهد افزایش بیماری در بین سیلزدگان نیستیم، گفت: ما در مجلس در حال تهیه یک طرح دوفوریتی برای کمک به سیلزدگان هستیم که بر اساس آن، به دولت اجازه داده میشود از طریق برداشت از بودجه سنواتی و صندوق توسعه ملی، خسارت سیلزدگان را جبران کند.
یوسفی با بیان اینکه سیل اخیر نتیجه تغییر اقلیم است و به شکل پدیدههای متوالی سیلاب و خشکسالی، خود را نشان میدهد، ادامه داد: قطعاً این تغییر اقلیم در آینده منجر به خشکتر شدن فلات ایران میشود و امیدواریم پیشگیریهایی برای مقابله با حوادث آینده انجام شود، چرا که اگر پدیده خشکسالی و ریزگرد مدیریت نشود، اثرات مخربش را در کل فلات ایران میگذارد.
وی اضافه کرد: لازم است دولت و وزارت نیرو، موضوع کنترل منابع آب را در دستور کار خود قرار دهند و از سیاسی کردن موضوع آب، اجتناب و مدیریت آن به دست افراد خبره و کارشناس سپرده شود.
نماینده مردم اهواز در مجلس با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود ۸۰ هزار نفر از مردم خوزستان در ۹۲ اردوگاه ساکن هستند، خاطرنشان کرد: چادر، آب آشامیدنی، سرویسهای بهداشتی، دارو، نیازهای بهداشتی و درمانی و مواد غذایی مردم مناطق سیلزده به اندازه کافی، تأمین و در اختیار آنان قرار گرفته است.
نوری: ضرورت توجه به آبخیزداری و لایروبی رودخانهها برای جلوگیری از سیل
در ادامه نشست خبری، سید راضی نوری نماینده مردم شوش در مجلس شورای اسلامی، گفت: در استان خوزستان نسبت به سالهای گذشته نزولات آسمانی بسیار زیاد بوده است و علاوه بر این، به شکل غیرمستقیم بارشهای استانهای دیگر به خوزستان سرازیر شد.
وی با بیان اینکه این سیلاب بر اثر سوءمدیریت انجام شده است، ادامه داد: آبخیزداری باید مورد توجه جدی قرار میگرفت و ردیفهایی هم در بودجه سنواتی برای این مسئله در نظر گرفته شده است اما به صورت اصولی به این مسئله پرداخته نشد.
نماینده مردم شوش در مجلس تصریح کرد: در صورتی که آبخیزداری انجام نشود و بارشها در پشت سدها تجمع کند، گِل و لای فراوانی در پشت سدها ذخیره میشود و ظرفیت سدها را کاهش میدهد و مؤید این مسئله آن است که حدود یک میلیارد مترمکعب گِل و لای پشت سد دِز قرار گرفته و لایروبی نشده و میزان پذیرش آب در این سد کاهش یافته است که باید وزارت نیرو و ستاد مدیریت بحران، فکری اساسی برای حل این مشکل داشته باشند.
نوری متذکر شد: طبق مدارک و مستندات، سازمان هواشناسی در اسفندماه هشدار داد که چنین بارشهایی قرار است رخ دهد اما وزارت نیرو و سازمان مدیریت بحران کل کشور، اقدامات لازم را در این راستا انجام دادند.
وی تاکید کرد: علیرغم وجود ردیفهایی در بودجه برای لایروبی رودخانهها، اما چندین سال است که صرفاً به مسئله خشکسالی در کشور توجه میشود و مسئله مهم ترسالی مد نظر مسئولان قرار نمیگیرد.
نماینده مردم شوش در مجلس تصریح کرد: متأسفانه بسیاری از زیرساختهای استان خوزستان بر اثر وقوع این سیل تخریب شده است که انتظار است دولت همه این تخریبها را مد نظر داشته و به دنبال جبران خسارتهای مردم باشد. همچنین لازم است دستگاههای نظارتی کشور علت این سیلاب را بررسی کرده و پس از بررسی مقصران این سیلاب، با عاملان امر برخورد جدی کنند.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه آثار باستانی و میراث فرهنگی بسیار زیادی در استان خوزستان بر اثر این سیل تخریب شده است، خاطرنشان کرد: ۶۴ روستا در شوش با مقاومت مردم و ایجاد سیلبندها تخریب نشدند اما ۲۵ روستا تخریب و ۱۵ روستا هم به کل زیر آب رفته و کل زندگی مردم از بین رفته است.
نظر شما