به گزارش خبرنگار مهر ، نزدیکی های شهر زنجان ، دشت سرسبزی در میانه فلات ایران آرمیده است. سرزمینی که روزگاری قلمرو ساکاراتی های جنگاور بوده و در دوره های متفاوت تاریخی ، مورد توجه حکومت بوده است. 700 سال پیش ، ارون (از جانشینان هلاکوخان مغول) و فرزند او الجایتو (سلطان محمد خدابنده) ، رویای ایجاد شهری بزرگ در این دشت را تحقق می بخشد. ارگی باشکوه ، با آرامگاه رفیع که اکنون سومین گنبد بلند جهان است.
گنبد درخشان فیروزه ای رنگ سلطانیه بعد از کلیسای جامع مریم مقدس در فلورانس ایتالیا و مسجد ایاصوفیه استانبول ، سومین بنای عظیم آجری در جهان به شمار می رود که امروزبا گذشت 30 سال از آغاز مرمت و بازسازی آن ، هنوز در میان داربستهای فولادی محصور شده است.
این گنبد تجلی گاه هنر و معماری دوران ایلخانی است که در اواخر قرن هشتم به دستور سلطان محمد خدابنده ساخته شده است.
این بنای تاریخی که در ۳۰ کیلومتری شهر زنجان قرار دارد ، بیش از ۷۰۰ سال قدمت دارد و از آجر کاری ، کاشی کاری و معماری منحصر به فرد برخوردار است.
گنبد 8 ضلعی سلطانیه با بیش از 54 متر ارتفاع سومین گنبد آجری جهان در بیست و نهمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در شهر دوربان کشور آفریقای جنوبی در ۱۹ تیر 85 به عنوان هفتمین اثر تاریخی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
کمیته میراث جهانی بعد از ارائه گزارش کارشناس ایکوموس (شورای حفاظت از محوطه ها و بناهای تاریخی) ، با اکثریت آراء و بدون هیچ مخالفتی ، گنبد سلطانیه را در فهرست میراث جهانی به ثبت رساند.
نظر شما