۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۰:۰۹

گزارش تحلیلی؛

بهانه جدید غرب برای مداخله در لیبی؛ خطر «البغدادی» یا بوی نفت؟

بهانه جدید غرب برای مداخله در لیبی؛ خطر «البغدادی» یا بوی نفت؟

پررنگ شدن بحث حضور داعش در لیبی به ویژه حضور ابوبکر البغدادی در این کشور از سوی غربی ها گمانه زنی ها را در خصوص احتمال مداخله نظامی این کشورها به بهانه مبارزه با تروریسم را افزایش می دهد.

خبرگزاری مهر، سرویس بین الملل - فاطمه صالحی: این روزها اخبار و تحلیل های زیادی در خصوص افزایش تحرکات و اقدامات داعش در مناطق مختلف لیبی در رسانه ها منتشر می شود. این اخبار در سایه تحولات میدانی این کشور و در گیری میان شبه نظامیان در طرابلس می تواند رنگ و بوی دیگری به خود بگیرد.

همانطور که می دانیم طرابلس از چند هفته قبل تاکنون و از زمان دستور خلیفه حفتر فرمانده ارتش ملی این کشور برای لشکر کشی به پایتخت و به دست گرفتن کنترل آن شاهد تنش است. نیروهای وابسته به دولت وفاق ملی نیز که توسط مجامع بین المللی به رسمیت شناخته شده در برابر این زیاده خواهی حفتر ایستاده اند و قصد ندارند پایتخت لیبی را به آنها واگذار کنند.

حفتر که از حمایت گسترده عربستان و امارات بهره مند است قصد دارد با به دست گرفتن کنترل طرابلس یک حکومت نظامی دیکتاتور در این منطقه ایجاد کرده تا بتواند بعد از آن کنترل تمام کشور را به دست بگیرد تا جاییکه بر اساس گزارش های رسانه ای حفتر به دنبال دست اندازی بر کشورهای مغرب عربی است.

این در حالیست که نیروهای حفتر از زمان صدور دستور لشکر کشی به سمت طرابلس، نتوانسته اند پیشروی خاصی در این منطقه به دست آورده و کنترل آن را به دست بگیرند. آنها برای جبران این شکست نظامی خود حتی حاضر شده اند که مناطق مسکونی طرابلس را هدف حملات خود قرار دهند.

این عدم پیشروی و به نوعی شکست نظامی حفتر باعث شده تا کشورهای غربی به تحریک عربستان و امارات که حامی حفتر به شمار می روند بحث حضور داعش در لیبی را بسیار پررنگ کرده و آن را بار دیگر در رسانه ها مطرح کنند. مسأله حضور عناصر داعش در لیبی موضوع تازه ای نیست به طوریکه از زمانیکه قدرت تروریستها در سوریه و عراق رو به افول رفت حرکت داعشی ها به سمت کشورهای آفریقایی مطرح بود و این مسأله چیزی نیست که طی یک ماه گذشته انجام شده باشد اما چرا باید این موضوع طی این مدت بارها تکرار شود؟

«احمد المسماری» سخنگوی رسمی «خلیفه حفتر» فرمانده ارتش ملی لیبی در یک کنفرانس خبری تاکید کرد: تشکیلات تروریستی داعش اقداماتی را در صحرای لیبی واقع در جنوب غرب کشور انجام می دهد.عناصر داعش در شهر «سبها» و شهر «مرزق» و مناطق «غدوه» و «ام الارانب» و «وادی عتبه» مستقر هستند. این گروه های تروریستی قصد برهم زدن امنیت در جنوب کشور را دارند. در همین راستا دولت وفاق ملی با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: نیروهای تحت امر «خلیفه حفتر» موجب گسترش داعش در لیبی شدند.

ابوبکر البغدادی سرکرده تشکیلات تروریستی داعش اخیراً با انتشار یک نوار ویدئویی بعد از ۵ سال خود را نشان داد. قصد ما بررسی علایم و نشانه های موجود در این فیلم و اینکه آیا البغدادی واقعاً زنده است نیست بلکه می خواهیم به یکی از دلایل انتشار این فیلم بپردازیم. انتشار این فیلم باعث شده تا در درجه نخست اعلام شود که البغدادی زنده است و در درجه بعدی گمانه زنی ها برای تعیین محل اقامت وی افزایش یابد.

روزنامه انگلیسی دیلی اکسپرس به تازگی گزارش داد که انگلیس و کشورهای غربی قصد دارند برای پیدا کردن البغدادی به لیبی بروند چرا که احتمال انتقال وی به این کشور زیاد است. بر اساس این گزارش ائتلاف بین المللی آمریکا، طی هفته های گذشته اثری از البغدادی در سوریه ندیده و اطلاعات امنیتی نشان می دهد که احتمالاً وی در لیبی است.

دیلی اکسپرس گزارش داد که البغدادی فوریه گذشته از منطقه الباغوز واقع در شرق سوریه فرار کرده و از تلاش برای ترور که توسط نزدیکانش انجام شده جان سالم به در برده است. دیلی اکسپرس گزارش داد که جنگنده های انگلیسی به همراه جنگنده های ایتالیایی و آمریکایی به صورت ۲۴ ساعته به دنبال کشف مکان اختفای البغدادی در لیبی هستند و در حریم هوایی این کشور پرواز می کنند.

جدیدترین عملیات جنگنده های غربی در حریم هوایی لیبی طی شنبه شب صورت گرفته و افسران سازمان اطلاعات نظامی انگلیس مدعی شده اند که البغدادی ممکن است در نزد یکی از شاخه های تشکیلات تروریستی داعش در شمال آفریقا باشند.

این در حالیست که به تازگی روزنامه انگلیسی «سان» به نقل از یک کارشناس امنیتی مدعی شد ابوبکر البغدادی سرکرده گروه تروریستی داعش احتمالاً از مخفیگاه قبلی خود در خاورمیانه (عراق یا سوریه) خارج و به منطقه‌ای دورافتاده در افغانستان گریخته است. به گفته «زید حمید» تحلیلگر امنیتی اندیشکده «برس تکز» (Brass Tacks)، با توجه به زیرانداز و پشتی‌های موجود در تازه‌ترین ویدئویی که از البغدادی منتشر شده است؛ وی احتمالاً به شرق افغانستان و شاخه‌ای از داعش موسوم به ولایت خراسان گریخته است.

از سوی دیگر برخی تحلیلگران بر این باورند که البغدادی هنوز هم در سوریه یا عراق مخفی شده است. بر اساس گزارش های رسانه ای این احتمال وجود دارد که سرکرده داعش هم اکنون در حوالی استان الانبار عراق، وادی حوران، بیابان‌های حمص سوریه یا شبه جزیره عربستان پنهان شده باشد. روزنامه انگلیسی «دیلی تلگراف» نیز در گزارشی در خصوص فیلم منتشر شده از «ابوبکر البغدادی» سرکرده داعش نوشت: اکثریت غربی‌ها معتقدند که البغدادی در یک منطقه در صحرای عراق واقع در نزدیکی مرزهای مشترک با سوریه پنهان شده است. سرویس‌های اطلاعاتی غربی تلاش می‌کنند از هر ثانیه از این فیلم ویدئویی بفهمند که البغدادی در کجا پنهان شده است.

نباید فراموش کنیم که حضور داعش در سوریه که ساخته دست سرویس های اطلاعاتی غرب و در رأس آنها آمریکا است تبدیل به بهانه برای تشکیل ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا شد تا به این وسیله در سوریه حضور یابد تا از یک سو از عناصر تروریست حمایت لجستیکی و نظامی به عمل آورده و راه را برای آنها باز کنند و از سوی دیگر مواضع ارتش سوریه و مناطق مسکونی در این کشور را هدف قرار دهند مسأله ای که در عراق نیز به همین بهانه تکرار شد. نقش آمریکا در حمایت از نیروهای کُرد در سوریه تحت عنوان نیروهای «قسد» را نیز نباید فراموش کنیم؛ نیروهایی که مردم سوریه با برگزاری تظاهرات بارها خواهان بیرون راندن آنها شده اند.

رئیس شرکت ملی نفت لیبی به تازگی اعلام کرده که بروز درگیری های جدید در این کشور تهدیدی جدی برای تولید نفت در لیبی به شمار می رود. در سال ۲۰۱۶ نیروهای خلیفه حفتر با تصرف میادین نفتی تحت کنترل داعش، بخش اعظم میادین لیبی را به تسلط خود درآوردند.

بیشتر زیرساخت‌های نفتی لیبی در شرق این کشور و در کنترل نیروهای خلیفه حفتر قرار دارند. بر کسی پوشیده نیست که آمریکا و شخص دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور از حفتر حمایت میکند اما این اقدام برای محافظت از نفت لیبی است چرا که حفتر یک شخصیت سرسپرده است و اگر یک نظام مردمی، حفتر را کنار بزند دیگر آمریکا اجازه بهره بردای از نفت لیبی را نخواهد داشت. ترامپ در تماس تلفنی خود از حفتر بابت حفظ امنیت منابع نفت لیبی قدردانی کرد.

به طور کلی باید گفت که در آینده نه چندان دور احتمال مداخله نظامی گسترده از سوی کشورهای غربی در لیبی وجود دارد چرا که از یک سو آنها قصد حمایت از نیروهای خلیفه حفتر و به پیش راندن آنها در طرابلس و بر سر قدرت نشاندن وی را دارند و از سوی دیگر می خواهند به بهانه داعش و احتمال حضور البغدادی در این کشور به سمت چاه های نفتی لیبی سرازیر شده و کنترل این چاه های نفتی را به دست بگیرند چرا که در سایه درگیری میان شبه نظامیان در این کشور به نظر می رسد بهترین زمان برای این اقدام باشد.

کد خبر 4615625

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha