۱۲ خرداد ۱۳۹۸، ۱۱:۰۹

اخباری در گفتگو با مهر:

توانایی بخش خصوصی درافزایش تعامل تجاری با عراق/موانع را کاهش دهیم

توانایی بخش خصوصی درافزایش تعامل تجاری با عراق/موانع را کاهش دهیم

یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از الزامات افزایش روابط تجاری با عراق، تقویت بخش خصوصی است که البته نیاز به حمایت دستگاه های دولتی دارد تا بتواند درصحنه میدانی، مشارکت بیشتری داشته باشد.

محمد اخباری کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص سیاست فشار آمریکا بر دولت عراق مبنی بر قطع همکاری‌ها با ایران و در عین حال لزوم توسعه و افزایش روابط تجاری ایران با عراق در برهه کنونی، اظهار داشت: به نظر می‌آید با توجه به نزدیکی جغرافیایی، ارتباطات زیاد سیاسی دو کشور، تنگناهایی که امروز دولت عراق از لحاظ سیاسی و اقصادی به آن گرفتار آمده است، مناسب‌ترین کشوری که عراق می‌تواند روی آن حسابی باز کند و به آن تکیه داشته باشد، جمهوری اسلامی ایران است و البته که این موضوع برای ما هم صدق می‌کند.

وی با بیان اینکه همگرایی سیاسی و فکری مسئولان دو کشور عراق و ایران شاید فرصت مناسبی برای ایران باشد که از ظرفیت عراق جهت دور زدن تحریم‌ها استفاده کند، گفت: در این خصوص باید این نکته را هم لحاظ کنیم که با توجه به فشارهای عدیده و شدیدی که از سوی دولت آمریکا به عراق وارد می‌شود، طبیعتاً ما نباید انتظار داشته باشیم که آنها بتوانند همه آنچه ما می‌خواهیم را عملیاتی کنند.

اخباری افزود: ما باید همچنان روند همکاری‌ها و ارتباطات تجاری اقتصادی خود با عراق را حفظ و البته گسترش دهیم که تحقق این امر قطعاً تأمین کننده منافع دو طرف خواهد بود.

این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: متأسفانه برخی مسئولان یا آنهایی که شاید نگاه راهبردی ندارند، می‌گویند عراق باید آن کاری را انجام دهد که ما می‌خواهیم، اما عراقی‌ها در حال حاضر آنچه که می‌توانند را برای ما انجام می‌دهند و ما نیز باید با همین روند حرکت کنیم تا بتوانیم به نحو مطلوب از ظرفیت اقلیم کردستان و دولت مرکزی بغداد در راستای تأمین منافع ملی خود بهره برداری کنیم.

وی ادامه داد: بنابراین نیازی نیست که صد در صد خواسته و مطالبه ما از عراق محقق شود، همین‌که درصدی از آن هم محقق شود برای پیشبرد مسیر همکاری‌های تجاری میان دو کشور دارای اهمیت بالایی است.

اخباری تصریح کرد: برخی موانع هم در مسیر افزایش روابط تجاری دو کشور وجود دارد از جمله بحث گمرکات. در برخی از گمرکات به دلیل ملاحظات امنیتی که وجود دارد، خیلی سفت و سخت عمل می‌شود. در واقع ما در بانه، سقز، سردشت و پیرانشهر کمی مشکل داریم که به نظر این موارد باید تسهیل شوند تا روند صعودی ارتباطات تجاری ما با طرف عراقی، همچنان تداوم داشته باشد.

این کارشناس مسائل منطقه گفت: به اعتقاد من، ما باید آنچه نیاز داریم را با طرف عراقی تبادل کنیم نه آنچه که به عنوان ایده آل مد نظر داریم، یعنی این‌طور نباشد که بخواهیم هم نفت، هم گاز و هم دیگر محصولاتمان را در عراق بفروشیم و هم خریدهای خود را از آنجا داشته باشیم. به عبارتی باید این انتظارات را تعدیل کرد و متناسب با شرایط و ملاحظاتی که دو طرف دارند برخورد کنیم.

وی افزود: یکی دیگر از کارهایی که باید از سوی ایران حتماً در این رابطه انجام شود تقویت بخش خصوصی است. یعنی در شرایط فعلی، از سوی بخش خصوصی این اتفاقات راحت‌تر انجام می‌شود تا از جانب بخش دولتی. البته بخش خصوصی نیاز به حمایت لازم از سوی دستگاه‌های دولتی دارد تا بتواند با حضور گسترده در صحنه به کمک افزایش تعاملات اقتصادی با طرف عراقی مشارکت داشته باشد.

اخباری تصریح کرد: اقدامات لازم از سوی دستگاه دیپلماسی ما برای ارتباطات بیشتر با عراق شروع شده اما به ناچار نمی‌توانیم حرفی بزنیم تا مسیرها و روش‌هایی که داریم مورد سو استفاده طرف آمریکایی قرار نگیرد.

این کارشناس مسائل منطقه در پایان با اشاره به سیاست آمریکا در اختلاف افکنی میان ایران و عراق خاطرنشان کرد: به نظر من، شاید این قبیل اقدامات در سال‌های پیش می‌توانست آمریکا و بدخواهان دیگر را به نتایجی برساند، اما الان با توجه تثبیت وضعیت عراق و مهم‌تر از آن فهم و آگاهی که در میان عراقی‌ها ایجاد شده مبنی بر اینکه ایران بی دریغ حمایت و کمک‌های خود را در سال‌های اخیر نسبت به آنها ارائه کرده، این سیاست آمریکا در صحنه عملاً موفقیتی نخواهد داشت.

کد خبر 4622499

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha