به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دیلی میل، تابلوی مونالیزا به طور مینیاتوری و روی یک بوم کوچک کوانتومی بازآفرینی شده است. این بوم به اندازه عرض یک موی انسان است.
فیزیکدانان از لیزرها استفاده کردند تا تابلوی داوینچی را در یک حباب بسیار سرد از مواد گازی کوانتومی بسازند. در حقیقت برای خلق این اثر تصویر مونالیزا به وسیله لیزر به طور معکوس و در مقیاس میکروسکوپی روی بوم کوانتومی تابانده و سپس از آن عکاسی شد.
لیزر با ویژگیهای عجیب ماده کوانتومی واکنش نشان داد و تراکم اتمها تغییر کرد. در نتیجه پیکسلهایی سایه دار و متمایز به وجود آمدند.
محققان تعداد زیادی از تصاویر دیگر را با همین تکنیک کپی کرده اند از جمله تابلوی شبهای پرستاره ون گوگ و عکس یکی از فیزیکدانان کوانتومی.
تایلر نیلی و همکارانش در دانشگاه کویینزلند این اثر هنری بسیار کوچک را به وسیله سرد کردن گاز روبیدیم خلق کردند. در حقیقت این گاز به اندازه چند میلیاردم یک درجه بالای صفر سرد شد.
نیلی در این باره میگوید: این گاز یخ نمیزند زیرا بسیار رقیق است در عوض مانند یک حباب گازی ماده کوانتومی رفتار میکند. ما تصویر را در پروژکتور قرار دادیم و لیزر به آن تاباندیم. البته لیزر را به طور معکوس از طریق یک میکروسکوپ تاباندیم تا تصویری کوچک بسازیم. نور لیزر تصویر را روی محدودهای با عرض حدود ۱۰۰ میکرون ثبت کرد. این مساحت به اندازه قطرموی انسان (۱۷ تا ۱۸۱ میکرون) است. به همین دلیل با چشمان غیر مسلح به سختی میتوان آن را دید.
ماده عجیب کوانتومی که در این اثر هنری استفاده شده در حقیقت نوعی از چگالش بوز-انیشتین (Bose–Einstein condensate) است. این مواد ویژگیهای عجیب کوانتومی دارند.
نظر شما