به گزارش خبرگزاری مهر، همزمان با دستگیری پانزده ملوان انگلیسی درحریم دریایی کشورمان درسوم فرودین 1386درمنطقه اروند، دولت انگلیس دست به اقدامات وسیع رسانه ای و تبلیغی و سیاسی برای محکومیت ایران زد و با همه توان خود سعی کرد که ایران را در موضع محکومیت قرار دهد، اما اینک با گذشت بیش از یک هفته از این کارزار رسانه ای و سیاسی ، باید بررسی کرد که عایدی هریک از طرفین چه قدر بوده است.
دولت جمهوری اسلامی ایران بعد از دستگیری ملوانان انگلیسی توسط نیروهای مسلح، طبق روال معمول با احضار کاردار انگلستان به وزارت خارجه، نسبت به این اقدام ، رسما اعتراض و خواستار عذرخواهی دولت بریتانیا شد، اما انگلیسی ها تصمیم گرفته بودند نه از طریق حقوقی ودیپلماتیک و عرف، بلکه از طریق فشار روانی و رسانه ای ، ایران را "مجبور" به آزادی فوری ملوانان خود کند.
انگلیسی ها تصمیم گرفته بودند نه از طریق حقوقی و دیپلماتیک و عرف، بلکه از طریق فشار روانی و رسانه ای ، ایران را "مجبور" به آزادی فوری ملوانان خود کند |
در مرحله بعد مقامات کشورمان با زیرکی شرط آزادی ملوانان انگلیسی را "قبول تقصیر ورود غیرقانونی به آبهای ایران و تعهد برای عدم تکرار دوباره آن" معین کردند و این تاکتیک زیرکانه و در عین حال معقول و مدنی ، عصبانیت و البته انفعال انگلیسی ها را شدیدتر کرد، چون آنان را در برابر یک بازی "آچمز" شده قرار می داد.
دولت بلربا حساسیت و واکنش فوق العاده ای که در موضوع ملوانان بازداشت شده نشان داد، عملا اثبات کرد که شکنندگی سیاسی حزب کارگر و شخص تونی بلر به میزانی است که بازتاب ها و امواج رسانه ای بازداشت موقت این پانزده نفر، به سرعت برای دولت وی بطور جدی چالش آفرین و مساله ساز شده است و ایران با این اقدام پیشگیرانه عملا تواست موقعیت شکننده دولت بلر را شکننده ترکند و مساله ملوانان بازدشت شده انگلیسی را به جرقه ای برای ریزش سیل آتش انتقادها به دولت بلر و به خصوص همکاری انگلیس با آمریکا در جریان جنگ عراق تبدیل کند.
طرف ایرانی در همان ابتدای چالش ایجاد شده، به صراحت اعلام کرد که "نیازی به میانجگری طرف ثالث" در حل مساله نیست و موضوع پیش آمده از طریق قانونی و معمول قابل حل است، اما طرف انگلیسی سعی کرد با بسیج گسترده کشورهای اروپایی و روانه کردن میانجی های گوناگون به سمت ایران، موضوع را حل کند، همین اصرار و عصبیت ، باعث تثبیت بیشتر ضعف و انفعال انگلیس در این ماجرا و ناخواسته به برجسته شدن "نقطه ضعف" آنها شد.
ادامه این مساله باعث شد که انگلیسی ها خواستار طرح موضوع ملوانان خود در شورای امنیت شوند و البته شورای امنیت سازمان ملل از پذیرش کامل آنان خودداری کرد و درخواست "آزادی فوری" ملوانان انگلیسی را از بیانیه خود حذف کرد، یعنی به عبارت دیگر، عکس العمل غیرمعقول و درشت گویی ها انگلیس به قدری بود که حتی شورای امنیت(با وجود صدور بیانیه) پیش نویس انگلیسی این بیانیه را نپذیرفت.
تعلیق روابط سیاسی با ایران، پاسخ هیستریک انگلوساکسونها به بازی ظریف ایران در این میدان بود ، اقدامی که با بی تفاوتی و حتی استقبال ایران هم مواجه شد.
مصاحبه مهم و جذاب دبیر شورای عالی امنیت ملی با صداوسیمای جمهوری اسلامی در روز نهم فروردین ، افکار عمومی داخلی وخارجی را در مورد تاکتیک ایران، به خوبی اقناع کرد و نامه های عذرخواهی ملوان زن انگلیسی و پخش مصاحبه دو تن دیگر از ملوانان که صریحا بخاطر نقض حریم آبی ایران از مردم و دولت ایران عذرخواهی کرده بودند، پاسخ محکم ایران به جوسازی های عصبی دولت انگلیس در ادامه این بازی رسانه ای بود که انفعال طرف انگلیسی را دامن زد.
به گزارش مهر، اینک در آغاز هفته دوم این چالش، باید دید که طرف انگلیسی آیا همچنان بر عصبیت و واکنش های درشت گونه اصرار دارد یا به توان بازی وسیاست ظریف وهوشمندانه ایران، پی برده است؟ کلید آزادی ملوانان انگلیسی ،عذر خواهی رسمی و قول وافعی برای عدم تکراراین گونه اقدامات است، این گزینه ای معقول و مدنی برای انگلیسی ها است،آما سوال مهم این است که آیا سران لندن این چالش را به "بحران" تبدیل خواهند کرد؟ پاسخ به این سئوالات را می توان از واکنش های رسانه ای دولتمردان و رسانه های انگلیسی در روزهای آتی دریافت.
نظر شما