۲۲ فروردین ۱۳۸۶، ۱۰:۵۳

/ تحلیل مهر از خودداری آمریکا از فروش تسلیحات به عربستان /

نقش وابستگی متقابل به هنگام بروز چالش های سیاسی

نقش وابستگی متقابل به هنگام بروز چالش های سیاسی

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : آمریکا در دوگانگی نگرانی از ابتکار عمل سیاست خارجی عربستان در تحولات منطقه و نادیده نگرفتن وزنه سیاسی واشنگتن در امور خاورمیانه گیر کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، چندی پیش روزنامه نیویورک تایمز از خودداری آمریکا در فروش تسلیحات به عربستان خبر داد که اکثر کارشناسان این امر را به مخالفت اسرائیل با فروش سلاح های پیشرفته به ریاض مرتبط می دانند.

هرچند سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا از اظهار نظر صریح در این زمینه خوداری کرد ، اما بر تعهد کشورش به حفظ امنیت رژیم صهیونیستی و برتری نظامی این رژیم در خاورمیانه تاکید کرد. وی تصمیم در مورد فروش تسلیحات به عربستان را نهایی شده نداست .

بر اساس اعلام کارشناسان نظامی، حجم فروش تسلیحات نظامی آمریکا به عربستان و برخی دیگر از کشورهای خاورمیانه، نزدیک به ده میلیارد دلار می باشد.

در دهه گذشته با به هم خوردن سامانه امنیتی منطقه، عربستان به مدد افزایش قیمت نفت به واردات عمده جنگ افزارمبادرت کرد و گوی سبقت خرید تجهیزات نظامی پیشرفته را در منطقه از سایر کشورها ربود.

اسرائیل مدعی است که این تجهیزات خریداری شده می تواند امنیت این رژیم را به مخاطره اندازد. مقام های رژیم صهیونیستی بر این باورند که آمریکا تجهیزات بسیار پیشرفته ای را در اختیار عربستان قرار می دهد که با استفاده از این تسلیحات می توان قدرت نظامی اسرائیل را نابود کرد و همچنین نزدیک شدن بیش از حد عربستان به آمریکا، بر روابط واشنگتن و تل آویو تاثیرمی گذارد و ریاض به پشتوانه در اختیار داشتن سلاح های پیشرفته، ممکن است در آینده دامنه فشارها را بر اسرائیل افزایش دهد .

اما علت اصلی محتاط شدن آمریکا در فروش تسلیحات علاوه بر فشار سیاسی مقام های تل آویو می توان به نگرش احتیاط آمیز مسئولان کاخ سفید به موج تحرک سیاسی عربستان در خاورمیانه اشاره کرد. عربستان با موفقیت نسبی که در توافقنامه مکه در مورد تشکیل دولت وحدت ملی فلسطینی کسب کرد و با بدست گرفتن ابتکارعمل در طرح صلح عربی از روند انفعال سیاسی سال های گذشته، کناره گیری نموده و به احتمال زیاد در آینده با رویکرد محکم تری به اقدامات آمریکا در منطقه نگاه می کند.

از طرف دیگر آمریکا به رغم روابط به ظاهر خوب با عربستان که بیشتر ناشی از نیاز به منابع نفتی این کشور می باشد با این حال دوست ندارد توازن نظامی در منطقه را با فروش تسلیحات پیشرفته به کشورهایی که با اسرائیل مخالف هستند، به ضررتل آویو بر هم بزند. چرا که تل آویو مطمئن ترین پایگاه نفوذی آمریکا در منطقه و یک مهره فشار بر کشورهای منطقه در هنگام پیدایش تعارضات سیاسی در این منطقه محسوب می شود و آمریکا به راحتی حاضر به از دست دادن این مهره ارزشمند نیست .

مسئولان کاخ سفید در مورد کمک به اسرائیل در زمینه حفظ برتری نظامی و تسلیحاتی به چند دلیل پایبند بوده و بدون پیدایش مولفه های الزام آور هرگز آن را به هم نخواهند زد . این امر از آنرو است که آمریکا به توان دفاعی رژیم صهیونیستی و ماهیت بازدارندگی آن در برابر اعراب و انجام ریسک های نظامی - سیاسی موازن با منافع واشنگتن به دیده مثبت می نگرد و از همین رو بدیهی است که در معاملات تجاری نظامی خود با عربستان، این خط حایل برتری تکنولوژیکی دفاعی را حفظ نماید .

اما در مورد فرجام این دست از اختلاف ها با توجه به سابقه دیپلماتیک دو کشور، واکنش ریاض تا آنجا ادامه نخواهد یافت که به بهای تجهیز نیروهای مسلح خود، از آمریکا دور شود. آمریکا و عربستان تاکنون فراز و نشیب های زیادی را در روابط خود به ویژه در مورد تروریسم، دموکراسی، حقوق بشر و دخالت در امورعراق شاهد بودند، ولی دامنه اختلاف های بوجود آمده در دو دهه اخیر به صورت مسالمت آمیز حل شده است. این دو کشور به دلیل نیاز متقابلی که با هم دارند در هنگام بروز اختلاف راه متعادل تری را برای حل اختلاف پیدا می کنند و احتمال سردی روابط بر سر فروش تسلیحات بسیار کم می باشد.

کد خبر 467458

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha