به گزارش خبرگزاری مهر ، روزنامه واشنگتن پست نوشت : "مقامهای آمریکایی و انگلیسی و همچنین کارشناسان هسته ای بین المللی در اعلام این خبر تردید دارند؛ آنها به این مسئله اشاره می کنند که ایرانیها مدرکی را برای حمایت از این گفته خود ارائه نمی دهند . این مقامها و کارشناسان همچنین بر این باورند که این اظهارات در جهت ایجاد غرور ملی در برنامه ای که شورای امنیت سازمان ملل متحد دستور تعلیق آن را داده ، صورت گرفت."
روزنامه فایننشال تایمز نیز با بیان اینکه در اعلام این خبر به جزئیات، اشاره ای نشده، گزارش داد:" اعلامیه روز گذشته با وجود زمان داده شده از سوی شورای امنیت برای تعلیق تقریبا همه فعالیتهای هسته ای خود، نشان از تخلف آشکار ایران داشت و بازگویی دوباره اراده ایران برای ادامه برنامه هسته ای خود بود."
در ادامه گزارش این روزنامه آمده است :" کاخ سفید اعلام کرد که از این مسئله بسیار نگران است و خواستار همراهی ایران با تعهدات آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت شد."
" گوردون جاندرو" سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید مدعی شد:" ایران به مخالفت با جامعه بین المللی و انزوای بیشتر خود از طریق توسعه برنامه هسته ای خود به جای تعلیق غنی سازی اورانیوم ادامه می دهد. تصمیم ایران برای محدود کردن هر بیشتر همکاری خود با آژانس غیرقابل قبول است."
یک مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا در اظهاراتی که نشان از باور نداشتن وی به دستیابی ایران به این هدف مهم بود، گفت: جامعه اطلاعاتی آمریکا برآورد خود را مبنی بر اینکه ایران نخواهد توانست تا نیمه اول دهه آتی بمب هسته ای بسازد، تغییر نداده است. وی همچنین ادعا کرد که محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران درتوانایی ایران، اغراق کرده است.
بر اساس این گزارش، در حالی که غلام رضا آقازاده رئیس آژانس انرژی اتمی ایران همچون احمدی نژاد از پاسخ به سوال فایننشال تایمز مبنی بر تایید راه اندازی 3 هزار سانتریفیوژ خودداری می کرد، اما علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران گفت که تهران به این تعداد دست یافته است.
روزنامه انگلیسی ایندیپندنت هم نوشت:" ایران با اعلام خبر ورود به مرحله صنعتی غنی سازی اورانیوم سه قطعنامه ( شورای امنیت) سازمان ملل متحد را نقض کرد و خود را در مسیر مقابله با آمریکا قرار داد."
در ادامه این گزارش آمده است:" این اقدام درست دو هفته پس از صدور یکی از قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد که تحریمها بر ایران را به علت برنامه هسته ای آن افزایش داد، به عنوان نشانه ای تفسیر خواهد شد که تهران به ادامه برنامه خود به هر قیمتی متعهد است. "
روزنامه یو اس ای تودی نیزمدعی شد:" برخی کارشناسان درباره این گفته ایران ابراز تردید کردند و گفتند که احمدی نژاد تلاش می کند تا حمایت سیاسی را در برابر فشار غرب جلب کند."
این روزنامه به نقل از " گری سیمور" کارشناس مسائل هسته ای در شورای روابط خارجی آمریکا ادعا کرد :" آنها هنوز مشکلات فنی دارند و مسلما تلاش می کنند تا این برنامه را پیشرفته تر از آن چه که هست نشان دهند."
" دیوید آلبرایت" بازرس سابق تسلیحاتی سازمان ملل متحد و رئیس انستیتو علوم و امنیت بین الملل گفت :" تعداد سانتریفیوژهای نصب شده در واقع،حدود هزار سانتریفیوژ است . وی مدعی شد: در بدترین حالت ایران می تواند ماده کافی برای یک بمب را تا سال 2006 تولید کند.
" نیکولاس برنز" معاون وزیر امور خارجه آمریکا نیز ادعا کرد:" اعلامیه امروز (روز دوشنبه) همه به خاطر حفظ آبروست. ایران به قطعنامه ماه گذشته شورای امنیت پاسخ می دهد."
روزنامه نیویورک تایمز هم ضمن گزارش این خبر ادعا کرد:" دیپلماتهای غربی و کارشناسان هسته ای ضمن ابراز تردید نسبت به این اعلامیه گفتند : به نظر می رسد که این اعلامیه بیشتر نمایش سیاسی بوده نه پیشرفت فنی، چرا که به خبرنگاران هیچ مدرکی ارائه نشده است."
یک دیپلمات ارشد اروپایی هم که خواست نامش فاش نشود، گفت که تردید دارد ایران از خط قرمز عبور و کار غنی سازی را در سطح صنعتی آغاز کرده باشد، زیرا مذاکره کنندگان ایرانی و اروپایی با جدیت در حال مذاکره هستند تا راههای بالقوه را برای حل این مسئله با شورای امنیت پیدا کنند.
نیویورک تایمز درمطلبی که بار دیگر نشان دهنده سردرگمی غرب در قبال تلاشهای هسته ای ایران بود، نوشت:" کارشناسان ناامید غرب به مدت چندین ماه گفته اند که سوال مهم این است که آیا فعالیت در این مجتمع بیابانی واقعی است، بلوف است و یا هر دوی آنهاست."
این روزنامه آمریکایی ادعا کرد:" آنها می گویند که مسئله این است که آیا ایران واقعا در اصول مربوط به سانتریفیوژ مهارت کسب کرده و یا یک شوی سیاسی را برای تقویت موضع چانه زنی خود در منازعه جهانی به نمایش گذاشته است."
نظر شما