به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رادیو بین المللی چین، در مقابل اعلام افزایش ۱۰ درصدی تعرفه گمرکی علیه کالاهای چینی به ارزش ۳۰۰ میلیارد دلار از سوی آمریکا، چین مجبور شد یک سری اقدامات مقابله جویانه در پیش گیرد که بر اساس قوانین و مقررات بین المللی تنظیم شده، اما این اقدام چین مورد اتهام بی اساس برخی از آمریکایی ها قرار گرفت. آمریکایی ها حتی تهدید کردند که تعرفه گمرکی کالاهای چینی با ارزش ۵۵۰ میلیارد دلار را افزایش می دهند تا فشارهای بی سابقه ای بر چین اعمال شود.
آمریکا از یک سو به افزایش تعرفه خودسرانه پرداخته و از سوی دیگر اقدام مقابله جویانه منطقی شرکای تجاری را ممنوع می داند و اقدامات یادشده برخی آمریکایی ها بروشنی زورگویی آمریکا را بیان می کند. اما مردم چین بی عقلی و بی منطقی آمریکایی ها را تحمل نمی کنند و با حفظ خویشتنداری با آن ها مقابله خواهند کرد.
بدیهی است، افزایش تعرفه گمرکی بر کالاهای چین، سبب ایجاد اصطکاک تجاری و اقتصادی بین دو کشور شده است. ظرف یک سال گذشته، آمریکا چندین بار عهدشکنی کرده و به ادامه افزایش تعرفه پرداخته است. بنابراین چین مجبور شد در سه دوره اقدامات جویانه در پیش گیرد و همه این اقدامات بر اساس قوانین و مقررات مربوط چین و قوانین بین المللی انجام شده و اعمالی لازم و ضروری برای حفاظت از منافع اصلی از سوی یک کشور با حق حاکمیت کامل بوده و مورد پذیرش گسترده جامعه جهانی قرار دارد.
اما، همین اقدامات منطقی نظریه زورگویی برخی آمریکاها را به چالش کشیده است. به باور آن ها، آمریکا تنها قدرت برتر جهان بوده و هر کسی که قصد آزار داشته باشد، آزار خواهد دید. هر کشوری که آمریکا بخواهد تعرفه اش را افزایش دهد، باید تحمل کند و دست از اقدامات مقابله جویانه بردارد. همین نظریه زورگویی که بر اساس یک جانبه گرایی و حمایتگرایی تجاری شکل گرفته، تحقیر شدید و خرابکارانه علیه قوانین و مقررات بین المللی به شمار می رود.
جامعه امروزی دیگر قانون "ضعیف ها طعمه قوی های هستند" را نمی پذیرد. چندجانبه گرایی و همکاری برابر جایگزین یک جانبه گرایی و سلطه جویی ،گرایش غیر قابل توقف عصر است. بدین خاطر، اصطکاک تجاری از سوی آمریکا در سراسر دنیا شاهد مقابله جویی و مخالفت شدید برخی شرکای تجاریش شده است.
برای نمونه، هند در مقابل اقدام آمریکا درباره حذف هند از فهرست کشورهای دریافت کننده تسهیلات تجاری در چارچوب سیستم عمومی ترجیحات (GSP)، از ۲۶ خرداد/ ۱۶ ژوئن تعرفه گمرکی تلافی جویانه بر ۲۸ نوع کالای آمریکا را افزایش داده است. سسیلیا مالمستروم کمیسر ویژه تجاری اتحادیه اروپا ۱۶ مرداد/ ۷ اگوست اعلام کرد: اگر آمریکا تعرفه گمرکی بر خودرو و قطعات خودروی اتحادیه اروپا را افزایش دهد، اتحادیه اروپا اقدام مقابله جویانه مبنی بر افزایش تعرفه گمرکی ۳۵ میلیارد دلاری بر کالای آمریکا را در پیش می گیرد. در جریان برگزاری نشست سران گروه ۷، همپیمانان آمریکا از جمله اروپا و ژاپن نیز نسبت به برپایی جنگ تجاری از سوی آمریکا ابراز ناخرسندی کردند. ماکرون رییس جمهوری فرانسه در این خصوص اظهار داشت: "باید راه تنش زدایی را در پیش گیریم و از این جنگ تجاری همه گیر اجتناب ورزیم." توسک رییس شورای اروپا نیز هشدار داد که تنش تجاری بین آمریکا و دیگر کشورها که پیوسته شدت یافته است، به احتمال، سبب رکود اقتصاد جهانی می شود.
منطق زورگویی و سلطه جویی تجاری آمریکا مورد مخالفت عمومی جهان قرار گرفته است.این در حالیست که اقدامات مقابله جویانه چین در این راستا، خویشتندارانه و عاقلانه و با در نظر داشتن وضعیت کلی صورت گرفته و واکنش عادلانه و منطقی در مقابل زورگویی تجاری از سوی جامعه جهانی تلقی شده است.
آن سیاستمداران آمریکایی باید از خواب بیدار شوند، تاریخ و واقعیات نیز به آن ها درس خواهد داد که اعمال فشار حداکثری علیه چین چه در گذشته، حال حاضر و آینده موثر نخواهد بود. امروز کشور چین که از حجم کلان اقتصادی، پتانسیل فراوان تقاضا و مصرف داخلی، برتری نظامی و ساختاری و پیشبرد مستمر اصلاحات و درهای باز برخوردار است، قدرت محکم برای مقابله با خطرها و چالش های بیرونی داشته و توانایی کامل برای مقابله با هر تحریک و فشار یک جانبه دارد.
موضع چین درباره جنگ تجاری همیشگی و روشن است، به این نحو که چین مایل به جنگ تجاری نیست، از آن نمی ترسد، اما در صورت لزوم، به آن خواهد پرداخت. چین مایل است بر اساس اصل برابری و احترام متقابل مساله را حل و فصل کند، اما درباره مسایل اصولی بزرگ و مهم و هر اقدامی با اعمال فشار حداکثری سازش نمی کند. اگر آمریکا همچنان به این گونه اقدامات خود ادامه دهد، با پاسخ قاطع چین رو به رو خواهد شد.
نظر شما