خبرگزاری مهر - گروه استان ها: نهاوند، دروازه ورود اسلام به ایران امروز همچون سراسر کشور در تاسوعای حسینی(ع) سراسر سوز و ماتم شده است و هیئتها و دستههای عزاداری در محلات مختلف شهر و روستا رنگ و بویی عاشورایی به شهر دادهاند و زنان و مردان هم ناله با یاران امام حسین(ع) شدهاند.
توصیف این روز بزرگ و آنهمه عشق و ارادت مردمی به سید و سالار شهیدان اباعبدالله الحسین(ع) و یاران باوفایش ممکن نیست اما در همین حد میتوان گفت که مردم ایران اسلامی بعد از گذشت ۱۴۴۱ سال از واقعه عاشورا همچنان بر اشاعه این مهم و ترویج آن اهتمام دارند و این دلدادگی را نسل به نسل و سینهبهسینه برای ذریه خود به یادگار گذاشتهاند.
در شهرستان نهاوند از شب اول محرم مراسم و سنتهای خاصی همچون رخصت یا مولا، تعزیهخوانی، اجتماع بزرگ عزاداران هیئتهای میدان و پای قلعه با بیش از ۲ قرن قدمت برگزار شده و ارادتمندان به حضرتش را از اقصا نقاط ایران اسلامی به نهاوند کشانده است.
رخصت یا مولا آئینی مختص نهاوند
یکی از مراسمی که در کشور تنها در شهرستان نهاوند اجراشده مراسم «رخصت یا مولا» است که در اولین شب از ماه محرم در زورخانه برگزار شد.
کریم رضایی از بانیان مراسم رخصت یا مولا در گفتوگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه عشق به امام حسین (ع) و عزاداری برای ایشان و اصحاب باوفایشان و کار در دستگاه اباعبدالله همیشه برای همه باعث افتخار بوده و خیلی خوشحالیم در این راه قدم برمیداریم، گفت: شور و اشتیاق جوانان و ورزشکاران نهاوندی باعث شده هرساله مراسم رخصت یا مولا باشکوه خاصی برگزار شود.
وی ادامه داد: این مراسم مذهبی در فضایی معنوی و بافضیلت و همراه با قرائت قران و دعا انجام شد و ورزشکاران ورزش پهلوانی نهاوند در مقام امام حسین (ع) مرثیهسرایی کردند.
رضایی اظهار داشت: نوحهخوانی و سینهزنی بانوای مداحان و ذکر مصیبت در رثای شهدای دشت کربلا از دیگر برنامههای این مراسم بود که با حضور جوانان برگزار شد.
فعالیت ۱۸۰ مبلغ و روحانی در ایام محرم صفر در نهاوند
رئیس تبلیغات اسلامی نهاوند نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: بهمنظور تبیین پیام عاشورا بین مردم بهویژه جوانان و نوجوانان ۱۸۰ مبلغ و روحانی به مساجد و هیئتت عزاداری سطح شهر و روستاهای نهاوند اعزام شدند.
حجتالاسلام موسی محبی گفت: بخشی از مبلغان اعزامی به مساجد که ۳۵ نفر آنان را خواهران تشکیل میدهند از مرکز تبلیغات حوزه علمیه قم به نهاوند عزیمت کردهاند و تا سه روز پس از عاشورا در مساجد حضور پیدا می کنند.
محبی بابیان اینکه تبیین پیام عاشورا ضامن بقای انقلاب و خنثیکننده توطئه دشمنان است، افزود: مبلغان اعزامی طی ۱۰ شب با حضور در مساجد علاوه بر تبیین اهداف قیام امام حسین(ع) و فلسفه امربهمعروف و نهی از منکر به بیان احکام شرعی و نشر معارف اسلامی و بیان نقش عاشورا در تداوم راه انقلاب و ایستادگی در مقابل زورگویان خواهند پرداخت.
وی از اقامه نماز ظهر و عصر عاشورا در تمام مساجد، تکایا و حسینیههای شهر و روستا خبر داد و افزود: مراسم تعزیهخوانی یکی از سنتهای قدیمی مردم نهاوند است که در این خصوص امسال ۲۴ گروه تعزیهخوان در محلات مختلف بهصورت شبیهخوانی به اجرای برنامه میپردازند.
رئیس تبلیغات اسلامی نهاوند برپایی ایستگاههای صلواتی، بازرسی محسوس و نامحسوس از هیئت مذهبی و تجمع مردمی امربهمعروف و نهی از منکر را ازجمله برنامههای اجرایی توسط هیئتهای عزاداری در ماه محرم عنوان کرد.
وی تصریح کرد: تاکنون ۱۹۶ هیئت مذهبی در شهرستان نهاوند شناسنامهدار و ساماندهی شدهاند و در این هیئتها مراسم دهه اول محرم برگزار میشود.
برپایی نمایشگاه «نمونک گلی واقعه کربلا» در روستای تکه
مسئول نمایشگاه نمونک گلی بازسازی واقعه کربلا در روستای تکه از توابع بخش مرکزی نیز در گفتگو با مهر اظهار کرد: حدود ۲۰ سال است که جمعی از جوانان مؤمن و بسیجی روستای «تُکه» از توابع بخش مرکزی نهاوند با ایده خود محلی را ساخته اند که واقعه کربلا را بازسازی میکند.
علی پیرزادی ادامه داد: چند روز قبل از شروع ماه محرم، جوانان تدارکات ساخت این نمایشگاه را فراهم میکنند و با تلاش خود این نمایشگاه نمونک گلی را بهعنوان بزرگترین نمایشگاه بازسازی واقعه کربلا در استان همدان معرفی کردهاند.
مسئول این نمایشگاه گفت: با توجه به بخشهای این نمایشگاه نام آن را «نمایشگاه از بقیع تا کربلا» نامگذاری کردیم چون از زمان حرکت امام حسین (ع) تا حادثه کربلا را روایت میکند.
پیرزادی افزود: واقعه روز عاشورا، تاسوعا، تل زینبیه، شهادت حضرت عباس (ع)، شهادت حضرت علیاکبر و علیاصغر (ع)، نمایی زیبا از بینالحرمین از دیگر بخشهای دیدنی این نمایشگاه است.
مسئول این نمایشگاه گفت: قصرهای کوفه، مسجد کوفه، قصرهای یزید و عبیدالله بن زیاد که در نمونههای کوچک و گلی ساختهشدهاند دیگر بخشهای نمایشگاه از بقیع تا کربلا هستند.
پیرزادی بابیان اینکه این نمایشگاه هرساله میزبان هزاران نفر از مردم و مسئولان محلی و استانی است، اظهار داشت: هزینه ساخت این نمایشگاه را مردم روستا و خیران متقبل شده اند و کار فرهنگی بسیار خوبی برای روایت تصویری و عینی از واقعه عاشورا است.
اجرای نمایش خیابانی «علمدار ۳ ساله» در نهاوند
مسئول امور هنری و سینمایی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نهاوند نیز از اجرای خیابانی نمایش «علمدار سهساله» در میدان مرکزی شهر نهاوند خبر داد.
امیر بحیرایی افزود : این نمایش با همکاری اداراه فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرمانداری، شهرداری و شورای اسلامی شهر برای اولین بار در شهرستان نهاوند با این وسعت، به نویسندگی و کارگردانی آقای محمدعلی فردین از ۱۵ شهریورماه همزمان با ۶ محرم به مدت ۷ شب در میدان مرکزی اجرا خواهد داشت.
وی عنوان کرد: این نمایش وقایع و اتفاقات پس از شهادت امام (ع) ویارانش و ظلم و ستمهایی که به خانوادهایشان و همراهانشان شده را بازگو میکند.
بحیرایی افزود: نمایش علمدار ۳ ساله روایتی نمادین و سمبلیک دارد و این نمایش بیش از سی بازیگر و شبیهخوان دارد که در آن هنرنمایی میکنند.
ایستگاههای صلواتی چای و شربت، حضور در خیابانها و تشکیل دستههای زنجیرزنی و دسته زنی، برگزاری محافل عزاداری و مواردی این چنین از دیگر مراسم مردم نهاوند در شبهای محرم است که به این شبها شور و نوای خاصی بخشیده و دلها را هوایی کرده است.
نظر شما