علیاصغر حجی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان اینکه در شرایط فعلی کشاورزی با مخاطراتی نظیر سرمازدگی، آفات، امراض، سیل و تگرگ مواجه است و گلخانه میتواند با در نظر گرفتن تمام شرایط این مخاطرات را کاهش دهد، ابراز داشت: در حال حاضر ۱۷ هکتار گلخانه بیشتر در شاهرود وجود ندارد که البته بیشتر تونلهای پلاستیکی هستند که تحت کنترل نبوده و در برابر عوارض طبیعی مانند طوفان ایمن نیستند.
وی ضمن بیان اینکه گلخانه راهی برای مقابله با محدودیتهای کمآبی است، افزود: در این راستا وزارت کشاورزی سیاست خود را بر این منوال گذاشته که تا دو سال آینده قالب کشت صیفی جات داخل گلخانه شکل گیرد ضمن اینکه برای کشتهای زراعی نیز باید نشای آنها در گلخانه تولید شود.
آب موجود در حال تقلیل
رئیس اداره کشاورزی شاهرود بابیان اینکه مبلغ ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای بحث گلخانههای پیشرفته در استان تخصیصیافته است، ابراز داشت: شاهرود به دنبال جذب حداکثری این اعتبارات است که اگر بتوانیم نصف این مبلغ را هم جذب کنیم می توان با هر سه میلیارد تومان یک هکتار گلخانه احداث کرد.
حجی در ادامه تصریح کرد: فقط در منطقه حساس به سرما نوار شمالی از مجن تا کلاتههای غربی حدود ۴۰۰ حلقه چاه آب است که اگر دبی متوسط ۱۰ لیتر در ثانیه را منظور کنیم نزدیک چهار متر مکعب در ثانیه آب برای کشاوری در طی فصل رویشی آب مصرف میشود نتیجه آب موجود در حال تقلیل است و در اینده نهچندان دور بسیاری از این چاهها از رونق اقتصادی خواهند افتاد و آبی ندارند که برداشت شود لذا چاره ای جز افزایش بهره وری مصرف آب وجود ندارد.
وی ضمن بیان اینکه نکته قابل توجه افزایش سطح زیر کشت نیست بلکه درامد زایی از متر مکعب آب است، افزود: بهره وری مصرف آب در منطقه اوضاعواحوال چندان مناسبی ندارد و با استانداردهای جهانی بسیار فاصله است از هر ۱۵ متر مکعب آب مصرفی یک کیلوگرم گوشت قرمز و از هر ۱.۵ تا دو متر مکعب آب مصرفی یک کیلو گندم تولید و برداشت میشود.
آسیب ۱۰ هزار هکتار از باغات به دلیل سرما
رئیس اداره کشاورزی شاهرود ضمن بیان اینکه الگوی کشت اصلا مطابق با وضعیت خشک اقلیمی ما نیست، ابراز داشت: الگوی کشت مقاوم به شوری و خشکی یکی از راهکارها برای مقابله با خشکسالی است در مقابل زردآلو حساس نسبت به سرما، سنجد نیز وجود دارد که اصلا مقابل سرما حساس نیست.
حجی ضمن بیان اینکه خسارت سرمازدگی از چند منظر قابلبررسی است، تصریح کرد: بحث اول برآورد خسارتی که توسط بیمه تعیین میشود با توجه به اینکه سطح ریسک در کشاورزی بالا است لذا بیمهها و کشاورزان تمایلی نسبت به آن ندارد و در شرایط فعلی صرفا با کمکهای دولتی می توان خسارتها را جبران کرد.
وی بابیان اینکه معیار دوم تعیین خسارت خود بهرهبردار است، افزود: امسال نزدیک ۱۰ هزار هکتار از باغات بر اثر سرمازدگی آسیب دید، سرمای دیررس بهاره سیلی سختی به پیکره نحیف باغداری زد و خسارت شدیدی وارد آورد.
تغییر اقلیمی در شاهرود
رئیس اداره کشاورزی شاهرود ضمن بیان اینکه پنج هزار هکتار از باغات زردآلو و گردوی شهرستان صد درصد آسیب دیدند، ابراز داشت: بقیه باغات از پنج هزار هکتار باغات انگور، آلبالو و گیلاس بین ۱۰ تا ۷۰ درصد خسارت دیدند که مجموع خسارت ۲۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است لذا اگر بخواهیم قیمت زردآلو و تناژ را در نظر بگیریم شاید این رقم دهها برابر شود.
حجی بابیان اینکه خسارات سرمازدگی هشداری برای تغییر الگوی کشت کشاورزی است، تصریح کرد: امروز شرایط اقلیمی دنیا تغییر کرده و متاسفانه شاهرود روی نوار پرخطر اقلیمی از نظر سرمای دیررس بهاره قرار دارد و لذا محصولاتی چون گردو و زردآلوی کشت شده در منطقه از دیگر محصولات حساستر هستند که باید مدیریت شوند.
وی با یادآوری اینکه در تقویم جمهوری اسلامی ۱۵ اسفند را روز درختکاری نامگذاری کردهاند ولی شاهدیم که در همین تاریخ درختان همه بیدار شدهاند، گفت: شرایط اقلیمی تغییر کرده و لذا ما نیز باید متناسب با آن تغییر کنیم، جریان اقلیمی به سمتی رفت است که درختان در اسفندماه بیدار میشوند و از سوی دیگر در اردیبهشت ماه نیز شاهد سرما هستیم که چنین چیزی درگذشته اصلا مرسوم نبوده و لذا تغییر الگوی کشت برای مقابله با سرما بسیار ضروری خواهد بود.
نظر شما