به گزارش خبرنگار مهر، آیین اختتامیه پنجمین جایزه جهانی اربعین صبح امروز سهشنبه نهم مهر ۱۳۹۸ با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ابوذر ابراهیمی ترکمان، رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهور، آیت الله محمدعلی تسخیری، حجتالاسلام والمسلمین محمد قمی، رییس سازمان تبلیغات اسلامی، حجتالاسلام والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، دکتر غلامعلی حدادعادل؛ همچنین سفرا و نمایندگانی از کشورهای اندونزی، لبنان، عراق، بنگلادش، ترکیه، پاکستان، فلسطین، قزاقستان، عمان و... در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد. در این مراسم ضمن تقدیر و تجلیل از برگزیدگان از پوستر ششمین دوره این جایزه نیز رونمایی شد.
مناسک اربعین گستره وسیعی دارد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم گفت: اربعین از مناسک بیبدیل در جهان اسلام است. گرچه در قدیم این سنت بیشتر در فضای عراقی بود، اما امروزه سنتی فراگیر شده است. اربعین گستره وسیعی هم از جهات جنسیتی، سنی، ملیتی و طبقاتی دارد. هیچکدام از مناسک دینی دیگر را نمیتوان از نظر گستره مشابه اربعین دانست.
وی افزود: پیام فاخر اربعین فراطبقاتی است و نه اختصاص به متمکنان دارد و نه ویژه تهیدستان است. این سنت فراساختاری است و با بقیه ساختارهای مناسکی تفاوتی ماهوی دارد.
صالحی ادامه داد: بنابراین در اربعین ما با یک گستره عظیمی و متنوعی روبهرو هستیم. ویژگی دیگر این مناسک این است که در گذر زمان عمق پیدا میکند و اکنون ما ترکیب سازیهای مهمی را در مناسک اربعین مشاهده میکنیم. اربعین هم یک منسک دینی و هم یک منسک سیاسی است و این دو بال در دهه اخیر مکشوف بوده و فرصتی را برای اقتدار شیعی و اسلامی و حتی اقتدار داخلی عراق فراهم کرده است. زمانی که داعش قسمت وسیعی از خاک عراق را در اختیار داشت این اقتدار شیعی دولت عراق باعث شد تا راهپیمایی اربعین بدون وقفه و با شکوه هرچه تمامتر برگزار شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی توجه به این نکته که اربعین باید بیش از گذشته برای بهرهبرداریهای روحی، معرفتی و اجتماعی مورد توجه ما قرار گیرد، گفت: یکی از ترکیبهای دیگر اربعین دوگانه خداخواهی و انسان دوستی است. اربعین توانایی درونی زیادی برای معناسازی و اجتماع سازی دارد و رنگ و بوی و طعم جهانی آن میتواند صدای ما برای جهانیان باشد.
قلم و رسانه باید عظمت اربعین را ماندگار کنند
اسحاق جهانگیری نیز در این مراسم گفت: اربعین در فرهنگ شیعه و اسلام سنت دیرینهای است که برای حفظ پیامهای قیام حضرت اباعبدالله همواره برگزار شده است. اربعین با حفظ این پیام آن را به نسلهای آینده منتقل کرده است. نهضت عاشورا احیاگر ارزشهای انسانی و الهام بخش نهضتهای عدالت طلبی و اصلاح امور جامعه و نجات دهنده بشریت بوده است.
وی افزود: اربعین یادآور آزادگی، عدالت طلبی و اصلاح طلبی در برابر مستکبران است و به همین دلیل علمای بزرگ همواره اصرار داشتند که اربعین با سنت راهپیمایی زنده نگه داشته شود. آنها حتی در دوران سختی و شدت نیز سعی میکردند از مسیرهای بیراهه و دور از چشم اهالی قدرت این اتفاق پیادهروی را زنده نگه دارند.
جهانگیری ادامه داد: مراسم شکوهمند اربعین امروزه پیامهای مختلفی را به جهانیان مخابره میکند. اینکه چه اتفاقی رخ داده که گروههای مختلف اجتماعی مردم، طبقات گوناگون و نسلهای قدیمی و سنتی در کنار نسل جدید و حتی غیرشیعیان در کنار شیعیان در این راهپیمایی در کنار هم قرار میگیرند و با گفتار و رفتار پسندیده خویش درس مقاومت را بازخوانی میکنند، برای جهانیان مهم است.
معاون اول رییس جمهور همچنین با اشاره به این نکته که امروزه اربعین به نماد مهم استقامت شیعی برای جهانیان بدل شده، گفت: در این مناسک متجددین در کنار سنتیها قرار میگیرند و حتی ممکن است حاضران در این آیین در دین و مذهب با هم تفاوتهای بسیار داشته باشند. چنین حرکتی پیامهای مهمی را به دنیا مخابره میکند. این ارزشهای در راهپیمایی اربعین است که ضرورت ماندگاری آن را مطرح میکند. اهالی قلم و رسانه و همچنین هنرمندان باید این صحنهها را به تصویر کشیده و ماندگار کنند.
جهانگیری در ادامه به حضور هر ساله خود در مراسم اربعین اشاره کرد و اظهار داشت: من در این سالهای مسئولیت در هر دوره حتما یک روز را در راهپیمایی حضور داشتم. شرکت میلیونی مردم ایران در این آیین، ضرورت حضور دولت را در کنار مردم برای بهبود شرایط ایجاب میکند. همچنین دولت عراق تاکنون وظیفه سنگینی را بر عهده داشته است. دولت و ملت عراق با وجود فشارهای زیادی که بر دوش دارند، تاکنون به بهترین وضع میزبان این جمعیت عظیم بودهاند. نمیشد که از آنها صرفا با یک تماس تلفنی تشکر کرد، بنابراین ضرورت حضور آقای رییس جمهور و شخص من در میان راهپیمایان ضرورت داشته و دارد.
وی اضافه کرد: هیچکس تصور نداشت که دو کشوری که هشت سال با هم در حال جنگ بودند به این سرعت به وحدت برسند. بنابراین ما باید از صمیم قلب از دولت و ملت عراق برای این میزبانی تشکر کنیم.
جهانگیری در بخش دیگری از سخنان خود به شرایط امروز ایران و تحمیل تحریمهای ظالمانه به ملت اشاره کرد و گفت: کشور ما در یک شرایط مهمی قرار گرفته و تحریمهای ظالمانه علیه ملت وضع شده است. آمریکاییها به تعبیر خودشان فشار حداکثری را به ما تحمیل کردهاند. منطقه نیز امروز به شدت حساس است و بدل به انبار باروت شده و ما باید بسیار مراقب باشیم.
وی افزود: ما توانستیم با راهنمایی و درایت مقام عظمای ولایت حضرت آیت الله خامنهای فشار حداکثری را بیاثر کنیم و درسهای اربعین را برای شکستن مستکبران به کار بگیریم. ما اکنون فقط نیاز داریم که وحدت و انسجام درونی داشته باشیم تا از همه مشکلات عبور کنیم.
خاصیت عشق پذیرش دیگری است
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز در این نشست گفت: یکی از آموزههای دین مبین اسلام این است که انسان باید خدابین باشد و نه خودبین. حدیث مهمی داریم مبنی بر این که خداوند دوستدار کسی است که حسین (ع) را دوست بدارد. من این مساله را برای شما باز میکنم. یکی از مشکلات بشر این است که نمیتواند «دیگری» را ببیند. خاصیت عشق و محبت اما دیگری دوستی و دیگری بینی است. دیگری کسی است که او هم میتواند به ما محبت کند و عشق بورزد.
وی افزود: جاذبه عشق به دوطرفه بودن آن است و طرف مقابل یا باقی است یا فانی. عشق باقی عشق به خداست. عشق به خدا هم طرفینی است. ما مهمترین چیزی را که داریم خودمان است و خداوند فرموده که بهترین چیزی را که دوست دارید باید در راه خدا بدهید. اگر انسان از خودش خالی شد به دیگری توجه پیدا میکند. آنچه که باعث توجه به امام حسین(ع) شده این است که خداوند هرچه را که داشت به امام حسین داد و در مقابل هم امام همه دارایی خود را به خداوند اهدا کرد. بنابراین شما هیچ چیزی از عشق به خود در کربلا نمیبینید. حضرت سیدالشهدا از همه چیز خود گذشت تا بندگان خدا را از جهالت نجات دهد، اما آنهایی که امام حسین را شهید کردند، قصدشان کشتن خدا بود اما دستشان نمیرسید.
ابراهیمی ترکمان ادامه داد: حضرت سیدالشهدا در روز عاشورا نهایت خیرخواهی را به منصه ظهور گذاشت و آنچه که ما را در اینجا جمع کرده این است که مظاهر این خیرخواهی و محبت به خدا را در آثار ادبی و هنری ببینیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با جایزه جهانی اربعین اشاره کرد و گفت: این جایزه جهانی با عکس شروع و با فیلم توسعه پیدا کرد و بعد به سفرنامه رسید. در پنجمین دوره بیش از چهار هزار اثر از ۱۹ کشور به دبیرخانه رسید که آثار هنرمندان و نویسندگان ۱۱ کشور حایز رتبه برگزیده و دریافت جایزه شدند.
نظر شما