مجله مهر: احتمالا تا به حال از آثار مخرب مواد پلاستیکی در محیط زیست و دریاها شنیدهاید و یا ویدیوها و عکسهایی در این باره در سایت های مختلف دیده اید. آخرین اتفاق ناگوار در این باره پیدا شدن ۱۰۴ قطعه پلاستیکی در معده یک لاک پشت کودک بود. خبری که واکنش فعالان محیط زیست در جهان را به دنبال داشت.
مرکز طبیعت لیمبو روز سهشنبه عکسی در فیسبوک از لاک پشت دریایی کوچک لاجوردی منتشر کرد که در کنار آن بیش از ۱۰۴ قطعات پلاستیکی قرار وجود داشت که موجب مرگ این لاک پشت شده بود. این لاک پشت، که در کف دست جای میگرفت، ۱۰۴ قطعه پلاستیک خورده بود. این یک یادآوری غمانگیز است که همه ما باید وظیفه خود را انجام دهیم تا اقیانوسها و دریاها را از پلاستیک پاک نگه داریم.
گزارشهای مختلف نشان میدهد که سالانه بیش از ۳۰۰میلیون تن پلاستیک در جهان تولید و مصرف میشوند که ۸میلیون تن از آنها وارد اقیانوسها شده که پیامدهای مرگباری برای حیوانات دریایی به وجود میآورد. به طوری که با ادامه این روند مصرف پلاستیک در دنیا، تا سال ۲۰۵۰ تعداد مواد پلاستیکی موجود در دریاها از ماهیها بیشتر میشود.
همین موضوع سبب شده که برخی از کشورها به جنگ استفاده از پلاستیک بروند و با ارائه راهکارهای مختلف مثل فرهنگ سازی ممنوعیت و ... شهروندان خود را مجبور به استفاده کمتر به پلاستیک می کنند. در سال ۲۰۰۲ کشور بنگلادش استفاده از کیسههای پلاستیکی نازک را ممنوع کرد و بعد از آن هم کشورهای دیگری مثل کنیا، ایتالیا، آفریقای جنوبی و ... این روش را در پیش گرفته و به عناوین مختلفی در شرایط گوناگون استفاده از انواع پلاستیک را ممنوع کردند.
این نوع ممنوعیت باعث شد مردم، شرکتها و استارتاپهای گوناگون دست به خلاقیت های مختلفی برای جایگزین کردن استفاده از پلاستیک بزنند.
مدتی هاست بیشتر کشورهای دنیا برای مقابله با آلودگیهای زیست محیطی، سعی دارند تولیدات مواد پلاستیکی خود را کاهش دهند، به همین منظور کنوانسیونی در سازمان ملل وضع شد که بر اساس آن موادی که مستقیما به آب ریخته میشوند، باید زیست تجزیهپذیر باشند.
گاوین نوووم ، رئیس کالیفرنیا اخیرا لایحهای را امضا کرده که در آن هتلها نمیتوانند بطری هایی که توسط مهمانان دور ریخته میشوند را استفاده کنند.
کانادا، انگلیس روآندا نیز از جمله کشورهایی هستند که قوانین مختلفی برای استفاده کمتر از پلاستیک وضع کردهاند. قوانینی که بعضا تشویقی و گاهی هم سختگیرانه هستند. در سال ۲۰۱۶ اما فرانسه اعلام کرد از سال ۲۰۲۰ مصرف ظروف و لیوانهای پلاستیکی در این کشور به طور کلی ممنوع است. البته این قانون با اعتراضهای فراوانی از شرکتهای تولیدکننده مواد پلاستیکی روبرو شد، اعتراضهایی که تاثیری در این قانون نداشتند. در ژانویه ۲۰۱۸ انگلستان نیز برنامه ۲۵ سالهای با عنوان "استاندارد طلایی جهانی" در راه حذف زبالههای پلاستیکی معرفی کرد.
وجود مالیات برای کیسههای پلاستیکی که از سال ۲۰۱۵ در این کشور اعمال شد، کاهش ۹ میلیارد کیسه پلاستیکی در چرخه تولیدات پلاستیکی این کشور را در پی داشت. انگلستان همچنین تصمیم به ممنوعیت استفاده از نیها، همزنها و گوش پاککنهای پلاستیکی تا سال آینده را دارد و در مقابله با پلاستیک آنقدر جدی است که حتی ملکه انگلستان نیز از ماه فوریه سال جاری با جمعآوری نیها و بطریهای پلاستیکی از دربار سلطنتی به این جنبش پیوسته است. گفته میشود حدود ۳۰ درصد از زبالههای پلاستیکی در اروپا بازیافت و ۷۰ درصد این نوع زبالهها دفن یا در مکانهای ویژه سوزانده میشوند.
نظر شما