به گزارش خبرنگار مهر، امیردریادار دوم محمدرضا عزیزی ظهر سهشنبه در نشست خبری ریاست دبیرخانه آیونزاظهار داشت: آیونز مخفف چهار کلمه انگلیسی به معنای «اجلاس نیروهای دریایی کشورهای حاشیه اقیانوس هند» است.
وی اقیانوس هند را یکی از اقیانوسها راهبردی جهان دانست و عنوان کرد: به دلیل اینکه درصد بالایی از تجارت جهانی در اقیانوس هند صورت میگیرد و ۲۹ کشور در حاشیه این اقیانوس بزرگ سرزمین دارند، یکی از اقیانوسهای بسیار مهم در جهان محسوب میشود.
معاون طرح و برنامه و بودجه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران ابراز داشت: اجلاس آیونز یک نشستی است که در پی افزایش نا امنیها و مسائل امنیتی در سال ۲۰۰۸ به پیشنهاد و ابتکار نیروی دریایی هند ایجاد شد.
امیردریادار دوم عزیزی عنوان کرد: هدف از ایجاد این سازمان، برقراری و ایجاد تعامل، همکاری و همافزایی نیروهای دریایی کشورهایی است که در حاشیه اقیانوس هند سرزمین دارند.
رئیس دبیرخانه آیونز تشریح کرد: رسیدگی به مسائل زیست محیطی دریایی، انجام اقدامات بشر دوستانه، مقابله با بلایای طبیعی و به اشتراکگذاری اطلاعات میان نیروهای دریایی کشورهای حوزه اقیانوس هند از جمله وظایف اعضای این اجلاس محسوب میشوند.
امیردریادار دوم عزیزی اظهار داشت: این تشکل و گردهمایی به صورت ذاتی یک اجلاس داوطلبانه محسوب میشود یعنی تعهدی خاص برای هیچ کشوری ایجاد نشده است. تمام اعضا اساسنامه اجلاس را پذیرفتهاند و به صورت قانونی آن را امضا کردهاند اما تعهد اجرایی خاصی ندارند.
وی گفت: ۲۹ کشور در حاشیه اقیانوس هند وجود دارند که در حال حاضر ۲۴ کشور از این تعداد عضو رسمی اجلاس آیونز هستند و هشت کشور نیز به صورت ناظر در این مجموعه فعالیت میکنند.
رئیس کارگروه امنیت دریایی آیونز مطرح کرد: آلمان، روسیه، هلند، ایتالیا، اسپانیا، ژاپن و ماداگاسکار کشورهای ناظر آیونز محسوب میشوند.
امیردریادار دوم عزیزی بیان داشت: در بین ۲۴ کشور عضو آیونز، فرانسه و انگلستان دو کشور اروپایی هستند این اجلاس هستند.
وی دلیل عضو ادامه داد: این دو کشور به نوعی قطعه کوچکی خاک در سطح اقیانوس هند دارند. فرانسه جزیرهای به اسم «ریونیون» در جنوب غربی اقیانوس هند دارد و انگلستان مجموعه جزایری به نام «بیوت» در آن دارد.
رئیس دبیرخانه آیونز ابراز داشت: برای هر دوره یک کشور به عنوان رئیس اجلاس را اداره میکند. در اولین دوره هند ریاست اجلاس را بر عهده گرفت.
امیردریادار دوم عزیزی عنوان کرد: ریاست اجلاس به صورت گردشی و به مدت دو سال انتخاب خواهد شد.
وی اذعان کرد: هند در سال ۲۰۰۸، امارات متحده عربی در سال ۲۰۱۰، آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۲، استرالیا در سال ۲۰۱۴، بنگلادش در سال ۲۰۱۶ و ایران در سال ۲۰۱۸ ریاست این اجلاس را به عهده داشتند.
معاون طرح و برنامه و بودجه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تشریح کرد: کشور فرانسه به واسطه دارا بودن یک جزیره کوچک در اقیانوس هند داوطلب پذیرش ریاست اجلاس آیونز شده است.
وی گفت: نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در اجلاس آفریقای جنوبی پیشنهاد میزبانی ایران را مطرح کردند و در نهایت در سال ۲۰۱۴ این موضوع به تصویب سران اجلاس رسید.
رئیس کارگروه امنیت دریایی آیونز مطرح کرد: پس از اعلام میزبانی جمهوری اسلامی ایران، ستاد کل نیروهای مسلح و دفتر فرماندهی معظم کل قوا مصوبه لازم را برای برگزاری آیونز ابلاغ کردند.
امیردریادار دوم عزیزی با بیان اینکه اجلاس آیونز در مجموع سه کارگروه اصلی دارد، بیان داشت: کارگروه امنیت دریایی، کارگروه کمکهای بشر دوستانه و مقابله با بلایای طبیعی و کارگروه تبادل اطلاعات سه کارگروه اجلاس آیونز را تشکیل میدهند.
وی عنوان کرد: در سال ۲۰۱۸ ریاست دورهای اجلاس را بر عهده گرفتیم موفق شدیم که در اقدامی جسورانه و هوشمندانه ریاست کارگروه امنیت دریایی را نیز بر عهده بگیریم.
رئیس دبیرخانه آیونز ابراز داشت: کارگروه امنیت دریایی به عنوان مهمترین کاگروه آیونز در سالیان گذشته هیچ اقدام مثبت و عملگرایانهای را در این زمینه صورت نداده بود اما از زمانیکه نیروی دریای ارتش عهده دار این مسئولیت شد اقدامات مثبتی را انجام دادیم.
امیردریادار دوم عزیزی عنوان کرد: بر اساس منشور اجلاس، کشوری که ریاست کارگروهها را بر عهده دارد باید سالانه کشورها را برای گفتگو و تصمیمگیری دعوت کند که این جلسه برای اولین بار در بندرعباس اجرا شد.
وی اذعان کرد: یکی از مصوبات بسیار مهمی که در این کارگروه به آن دست پیدا کردیم، برگزاری یک مانور عملیاتی و میان کشورهای عضو بود که به تصویب کشورهای شرکت کننده در نشست رسید.
امیردریادار دوم عزیزی اظهار داشت: کشوری که مسئولیت این رزمایش را بر عهده دارد باید در ابتدا یکسری سناریو را در خصوص موضوعیت و یگانهای شرکت کننده چیده باشد. به همین جهت ایران سناریو مبارزه با دزدان دریایی انتخاب کرد.
وی گفت: پس از دعوت کشورهای عضو، طرح اولیه رزمایش را ارائه کردیم و پس از همفکری و گفتگو مقرر شد که موضوعات در جلسه دوم بررسی شود.
رئیس کارگروه امنیت دریایی آیونز با ذکر این نکته که جلسه دوم کارگروه امنیت دریایی اجلاس آیونز در بندرعباس برگزار شد، مطرح کرد: در حال حاضر جلسه دوم این کارگروه به اتمام رسید که مورد موافقت سران شرکت کننده رسید.
وی عنوان کرد: نشست دوم همایش کارگروه امنیت دریایی عضو آیونز در بندرعباس برگزار شد تا نشان دهیم که ایران دارای ظرفیتهای فراوانی در زمینه آبی است.
رئیس دبیرخانه آیونز ابراز داشت: این اجلاس به هیچ وجه اهداف سیاسی را دنبال نمیکند اما برای برقراری امنیت تلاش میکند. جمهوری اسلامی ایران به دنبال این است که به جهان اعلام کند، کشورهای منطقه در قالب این کارگروه قادر به تامین امنیت منطقهای خود هستند و نیازی به وجود کشورهای فرا منطقهای نیست.
امیردریادار دوم عزیزی عنوان کرد: با پیگیریهای مناسب نیروی دریایی در اجلاس آیونز، ایران خود را به اجلاس آیونز تحمیل کرده است و به دنبال این هستیم که برای اولین بار این رزمایش آیونز به نام ایران ثبت و عملی شود.
نظر شما