زهرا صدر اعظم نوری که در سال های 75 تا 82 به عنوان نخستین زن شهردار بعد از انقلاب اسلامی مدیریت شهرداری منطقه 7 تهران را بر عهده داشت، در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: آنچه شورای شهر مصوب می کند، توسط شهردار به عنوان مدیر شهر عملیاتی می شود و شهردار آینده باید فردی جدی و دارای شرایط لازم و توانمندی کافی و کارنامه مثبت اجرایی باشد.
وی افزود: شهردار می تواند بر اساس نیازهای شهری و با توجه به معضلات و مشکلاتی که در شهر وجود دارد، پیشنهاداتی را به شورای شهر ارائه دهد تا در قالب لوایح از سوی شهرداری به تصویب رسیده و اجرایی شود و در حقیقت، شهردار نقش تعیین کننده ای در مدیریت شهر و ارتقاء سطح کیفی زندگی شهروندان دارد.
از مسئول حوزه نظارتی مناطق شمال شهرداری تهران درباره عملکرد شورای دوم این شهر سئوال شد که وی پاسخ داد: بررسی عملکرد شوراهای اول و دوم شهر تهران نیازمند ارزیابی دقیق از مسائل و مشکلات و معضلات کلان شهر تهران و موضوعات مهمی است که در 8 سال گذشته از سوی این شوراها پیگیری شده است.
صدر اعظم نوری افزود: اگر می خواهیم تصویری درستی از عملکرد شوراهای سابق شهر ارائه دهیم باید به نظرات کارشناسان و صاحب نظرانی که در حوزه مدیریت شهری دارای ایده و تجریه عملیاتی هستند و کارکرد شوراها در زمینه بهبود وضعیت این کلان شهر و ارتقاء سطح زندگی شهروندان را بررسی کرده اند، مراجعه شود.
اولین شهردار زن جمهوری اسلامی در عین حال با انتقاد از عملکرد شورای شهر دوم ، کم توجهی به زیر ساختهای شهری را از نقایص این شورا برشمرد.
وی تصریح کرد که شوراهای فرادستی و اعضای جدید شورای شهر تهران می توانند با پرداختن به اولویت ها، در جایگاه واقعی خود قرار گرفته و از طریق قانونی با کمک مجلس شورای اسلامی به عنوان مرجع قانونگذاری کشور، برنامه های خود را برای اداره مطلوب پایتخت پیگیری نمایند.
صدر اعظم نوری همچنین بر لزوم پرهیز از سیاسی کاری نهاد مدنی شورا برای دستیابی به موفقیت بیشتر تاکید کرد و اظهار داشت: شوراها به عنوان نهاد مردمی نمی توانند نسبت به مسائل سیاسی شهر و کشور بی توجه باشند اما شورا محل خدمت واقعی و غیر شعاری به مردم و نزدیک ترین لایه به آنهاست که رابطه تنگاتنگ با نیازهای اساسی عمومی و فراهم کردن زندگی خوب برای آحاد شهروندان دارد.
این کارشناس مسائل شهری افزود: اعضای جدید شورای شهر، حق دارند از گرایش سیاسی برخوردار باشند اما در انجام وظایف قانونی خود به ویژه در مصوبات و تخصیص اعتبارات نباید از این نهاد مدنی به عنوان سکوی حرکت به سوی قدرت استفاده کنند و یا این محل را به مرکز فعالیت های جناحی و حزبی مبدل سازند.
نخستین شهردار زن بعد از انقلاب اسلامی در بخش دیگری از گفتگوی خود با مهر، اظهار داشت: اکنون که یکی از اصول قانون اساسی با تلاش دولت اصلاحات تحقق یافته و 8 سال تجربه سازنده در این عرصه اندوخته شده، باید در جهت تقویت نقش آفرینی مردم در امور شهری و ارتقاء جایگاه شورا به عنوان نهاد مدنی زمینه ساز مردم سالاری و دموکراسی گام جدی برداشت.
صدر اعظم نوری از کسانی که از طریق کاهش عمر و وظایف و اختیارات شوراها و یا تعیین شهرداران توسط دولت قصد ایجاد محدودیت برای این نهادهای مدنی دارند، انتقاد کرد و خواستار تلاش اعضای شورای شهر سوم برای اصلاح نگرش و رفتار این افراد و رفع موانع از مسیر واگذاری امور شهری به نمایندگان واقعی مردم شد.
وی تاکید کرد: باید با برنامه ریزی دراز مدت، سطح اختیارات و قدرت شوراها افزایش یابد تا این نهادهای مردمی در حد و اندازه شورای شهرداری باقی نمانده و به صورت تدریجی و از طریق تغییر رویکرد و کاهش تصدی گری دولت در مدیریت شهری در این عرصه فعال شوند.
اولین زن شهردار جمهوری اسلامی با تاکید برلزوم واگذاری 23 وظیفه ای که بر اساس قانون برنامه باید از سوی دولت به شورا تفویض شوند، گفت: واگذاری امور به شوراها، یک شورای شهر واقعی را شکل می دهد و ایجاد یک مدیریت واحد شهری را در یک روند زمانی بلند مدت تحقق می بخشد.
صدر اعظم نوری در پایان متذکر شد: ایجاد مدیریت واحد شهری و ساماندهی مطلوب امور، از دوباره کاری و هدر رفتن هزینه ها و فرصت ها و بسیاری از مسائل و مشکلات جلوگیری می کند اما برای تحقق این امر، نیازمند فراهم کردن لوازم آن هستیم که تغییر نگرش ها به نهاد شوراها، از جمله آنهاست.
نظر شما