به گزارش خبرگزاری مهر، این هنرمند سرشناس عرصه هنرهای تجسمی گفت: "شاید به نظر برسد در زمینه هنر جدید ما نمونه دست دوم یک جریان دست اول سبک هنری روز دنیا هستیم، اما این چندان نگرانکننده نیست. در همین نمایشگاه هنر جدید که در پیش است احتمالاً نمونههای تقلیدی کم نخواهد بود. اما اگر در نمایشگاه تنها چند اثر ببینیم که تشخص لازم را ارائه دهند میتوانیم کل این رویداد را موفق ارزیابی کنیم."
این مدرس برجسته ایرانی در پاسخ به منتقدانی که معتقدند هنرمند ایرانی نباید به حوزههایی نظیر هنر جدید وارد شود، گفت: "قافله جریانهای هنری در حال حرکت است و اگر بخواهیم معطل شویم تا تعریفها و شناختها نسبت به گونههای مختلف هنری کاملاً هضم شود و جا بیفتد، این قافله منتظر ما نمیماند و این ما هستیم که جا میمانیم. ما باید جهان پویا و پرهیاهوی امروز را دریابیم و نقش خود را در آن بیاویزیم."
آغداشلو درباره سیر تاریخی شکلگیری هنر جدید گفت: "هنر جدید چندان هم جدید نیست. جریانی که در طول 35 سال اخیر آرام آرام رشد کرده و تقریباً تا به هر جا گسترش پیدا کرده با عنوان "هنر جدید" آغاز نشد، اما آنچه از دهه 80 میلادی به بعد به صورتی مشخص با مفاهیم خاص خود به جهان عرضه شد تحت این عنوان قرار گرفته است. امروز از آمریکای جنوبی تا چین، ژاپن و هند هنرمندانی برخاسته و هنر جدید را به عرصههای جدید کشاندهاند."
وی درباره خصوصیات و ماهیت هنر جدید گفت: "در هنر جدید, مفهوم بخش عمده و اساسی یک اثر را دربر میگیرد و اثر به صرف تصور هنرمند و انتخاب او پدید میآید. هنر جدید یک قالب است، معنا نیست. قالبی که هنرمند را با شدت بسیار زیادی پرتاب میکند و موانع و بایدها و نبایدها را برمیدارد و عرصهای کاملاً آزاد برابر او میگذارد. این قالب به هر ترتیبی میتواند استفاده شود."
آغداشلو "موضوعی" بودن چهارمین نمایشگاه هنر جدید را نقطه ضعف این رویداد دانست و گفت: "هنر مفهومی با قالبهای از پیش تعیینشده مناسبتی ندارد و هر نوع سفارش موضوع و ایده به حتم بازدارنده است و آزادی عمل هنرمند را از بین میبرد. اتفاقاً در آخرین نمایشگاه هنر جدید که در موزه هنرهای معاصر برپا شد، آن دسته از آثار دچار ضعف بودند که سعی داشتند به اثبات یا انکار برخی مضامین اجتماعی یا سیاسی بپردازند. هنرمندان هنر جدید باید بدانند هنر جدید سکوی شعار نیست."
وی درباره ماندگار نبودن آثار هنر جدید گفت: "مشخصه ذاتی آثار هنر جدید همین موقتی بودن آن است. این موقتی بودن هنر جدید شاید نه در قامت یک اصل اما حداقل به عنوان یک فرض کاملاً روشن پذیرفته شده و هنرمند میداند آنچه میآفریند بعد از مدتی جمع خواهد شد. اما نکته اینجاست که هنرمند هنگام بازآفرینی و چینش دوباره یک هنر جدید میتواند شکلی نو در آن بیافریند."
چهارمین نمایشگاه هنر جدید ایران به همت بنیاد شهید و جهاد دانشگاهی سوم خرداد برپا خواهد شد. دکتر اصغر کفشچیان مقدم دبیر و حسین خسروجردی، طاهر شیخ الحکمایی، غلامحسین نامی، احمد نادعلیان، ایرج اسکندری، عبدالمجید حسینی راد، مصطفی گودرزی، غلامعلی طاهری و بهنام کامرانی شورای برنامهریزی این رویداد هستند.
آیدین آغداشلو در آستانه برپایی چهارمین نمایشگاه هنر جدید ایران با موضوع "پرواز و پایداری"، هنر جدید را یک جریان پرشتاب جهانی ارزیابی کرد که مشخصه ذاتی آثار آن موقتی بودن است.
کد خبر 479854
نظر شما