خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-پیمان یزدانی: «احمد داوداوغلو» نخست وزیر پیشین ترکیه و متحد سابق رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور، حزب سیاسی جدیدی را تاسیس نموده که انتظار می رود تا حاکمیت ۱۷ ساله حزب عدالت و توسعه اردوغان را به چالش بکشد.
وی که از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ به عنوان نخست وزیر و رئیس حزب عدالت و توسعه فعالیت می کرد، روز جمعه از تشکیل حزب جدید خود موسوم به «آینده» خبر داد، اقدامی که هواداران رئیس جمهور ترکیه، آن را حرکتی تهدید کننده برای حزب عدالت و توسعه نمی دانند. آنها بر این باورند که این حزب جدید نمی تواند رجب طیب اردوغان را به چالش بکشد.
اختلافات وی با اردوغان از ۲۲ ماه می ۲۰۱۶ اوج گرفت و منجر به استعفای داووداوغلو از نخست وزیری شد. داوداوغلو مخالف اقدام اخیر اردوغان برای تبدیل نظام پارلمانی ترکیه به نظام ریاست جمهوری بود.
به دنبال تشدید اختلافات، وی در ماه سپتامبر با بهانه کردن این موضوع که قادر به حل مشکلات کشور نیست، از حزب عدالت و توسعه استعفا داد. علی باباجان یکی دیگر از اعضای سابق کابینه حزب عدالت و توسعه نیز، چند ماه پیش کناره گیری خود را از از این حزب اعلام کرد که انتظار می رود او نیز طی هفته های آتی حزب رقیب خود را اعلام کند.
حزب آینده، بلافاصله پس از تاسیس لیستی از ۱۵۴ عضو موسس را منتشر کرده است که شامل بسیاری از مقامات و وابستگان سابق حزب عدالت و توسعه می باشد. این حزب همچنین مانیفیستی را منتشر کرده است که در آن اهداف کلی سیاست خود را بدون تعیین ایدئولوژی سیاسی آن بیان می کند.
خبرنگار مهر در گفتگو با دکتر «عثمان فاروق لوغ اوغلو»، معاون حزب جمهوری خلق ترکیه این مسائل را مورد بررسی قرار داده که در ادامه آمده است.
*دلایل تاسیس حزب آینده از سوی داوداغلو، بابا جان و عبدالله گل چیست؟
دلیل عمده تشکیل حزب جدید سرخوردگی به جهت حاکمیت یک نفره رئیس جمهور اردوغان است. «داود اوغلو» خواستار دموکراسی مشارکتی و طرفدار نظام حکومتی پارلمانی است.
دلیل خاص تر، برکناری قبلی داودوغلو از ریاست حزب عدالت و توسعه و پست نخستوزیری است. آنها از آن زمان سخنان درشتی را رد و بدل کرده اند. به یک معنا این پاسخ داوداوغلو است به آنچه وی رفتار ناعادلانه رئیس جمهور اردوغان تلقی می کند.
*آیا این حزب می تواند جایگاه حزب عدالت و توسعه اردوغان را با خطر مواجه سازد؟
حزب جدید «آینده» بر حزب عدالت و توسعه تأثیرگذاری خواهد داشت زیرا برخی از رای دهندگان آن را جذب خواهد کرد. این تأثیرگذاری با تشکیل احتمالی حزب جدید دیگری توسط «علی باباجان» که او هم یک وزیر سابق در دولت حزب «عدالتوتوسعه» است، پیچیدهتر خواهد شد. به دلایل متعدد مرتبط با اقتصاد، سیاست خارجی و سیاستهای اجتماعی حزب عدالت و توسعه با خطر بالقوه سقوط روبرو است به ویژه پس از خسارت چشمگیری که در آخرین انتخابات محلی متحمل شد.
اکثر تحلیلگران بر این باورند که وضعیت حزب عدالت و توسعه چندان تحت تأثیر احزاب جدید قرار نخواهد گرفت، اما به سرعت اضافه میکنند که هر رای در سیستم جدید انتخابات ریاست جمهوری که ۵۰ درصد به علاوه یک است محاسبه می شود.
*پایگاه اجتماعی این حزب چه گروه ها و جریانهایی خواهد بود؟
هنوز مشخص نیست که اساس حمایت از حزب آینده چه خواهد بود. اما آنچه آشکار است این است که یک حزب راست میانه خواهد بود. یکی از شعارهای اصلی آنها «سکولاریسم آزادیخواه» است، اشاره به اینکه حزب بر دین، تحت لوای سکولاریسم تاکید خواهد کرد. حزب جدید آینده که توسط هواداران ناامید حزب عدالت و توسعه تشکیل میشود بعید است مسیر جدیدی برای کشور به مردم پیشنهاد بدهد.
*سمبل این حزب برگ چنار است و حزب پایبندی به اصول و ریشه ها را مطرح کرده است. علت انتخاب این شعار چیست؟
نماد حزب آینده برگ درخت چنار، ادای احترام به ریشه ها و سنت های ژرف تاریخی ملت و تعهد به دفاع از اصول شخص است. درخت چنار نمادی از استقامت و قدرت در فرهنگ ترکیه است.
نظر شما