۱ دی ۱۳۹۸، ۱۰:۲۶

بررسی تریبون افکار و گفتمان مردم؛

رسانه عنصری موثر درشکل‌گیری افکار عمومی/پاسخگوی هدایتگری‌ها باشیم

رسانه عنصری موثر درشکل‌گیری افکار عمومی/پاسخگوی هدایتگری‌ها باشیم

همدان – رسانه در مقام یک تریبون عمومی هدایتگر افکار عمومی و جامعه مدنی است و بر همین اساس باید پاسخگوی مواضع و رویکردهای خود در انتشار مطالب و اخبار باشد.

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: در حال حاضر بیش از ۱۵۰ رسانه دارای مجوز فعالیت در استان همدان وجود دارد که شامل رسانه‌های عمومی و تخصصی است و از این تعداد ۳ روزنامه، ۳۰ هفته نامه و دو هفته نامه و نشریات محلی، ۴۰ پایگاه خبری و ۴۰ دفتر سرپرستی روزنامه‌های سراسری و خبرگزاری در استان همدان فعالیت مستمر دارند.

مطبوعات استان همدان نه تنها در غرب کشور بلکه در بیشتر استان‌ها به جز پایتخت سر آمد است و رسانه‌های استان همدان هم به لحاظ تعداد و هم به لحاظ محتوایی که تولید می‌کنند حرف برای گفتن دارند.

از شاخصه‌های نشریات و رسانه‌ها در استان همدان که گذر کنیم بررسی این موضوع که چقدر رسانه‌ها خود را در برابر مطالبی که منتشر می‌کنند مسئول می‌دانند همواره سوال برانگیز بوده است.

رسانه‌های استخوان دار تأثیرگذاری خود را خواهند داشت

مهرداد حمزه مدیرعامل خانه مطبوعات استان همدان و از اعضای شورای سردبیری نشریه «همدان سلام» پیرامون میزان اثرگذاری رسانه‌ها در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه رسانه‌ها در مقابل جریان فضای مجازی قرار گرفته‌اند که هیچ چارچوب قانونی ندارد و هر کسی به روال خود کار می‌کند، گفت: رسانه‌های استخوان دار که فعال هستند به دلیل علم افرادی که در آن کار می‌کنند و خبرنگاران ریشه داری که در آن قلم می‌زنند هر جا ورود کنند قطعاً تأثیرگذاری خود را خواهند داشت کما اینکه ۹۰ درصد مطالبی که در کانال‌های فضای مجازی نیز منتشر می‌شود از همین رسانه‌های اصلی کپی و استفاده می‌شود.

مهرداد حمزه با بیان اینکه رسانه‌ها تأثیرگذاری خود را دارند و نمی‌توان این واقعیت را کتمان کرد، گفت: فعالان برخی رسانه‌ها علاوه بر فعالیت در هفته نامه، روزنامه یا خبرگزاری یک کانال نیز در فضای مجازی تشکیل داده‌اند تا از این فضا عقب نمانند و اثرگذاری خود را دنبال کنند.

وی در توضیح اینکه رسانه‌ها چقدر باید پاسخگوی افکار عمومی به لحاظ مطالبی که منتشر می‌کنند باشند، گفت: در روزنامه‌نگاری بحثی به نام روزنامه‌نگاری توسعه وجود دارد که در آن یک خبرنگار وقتی مطلبی را منتشر می‌کند باید تا به نتیجه رساندن؛ آن موضوع را پیگیر باشد اما در جامعه امروز ما رسانه‌ها در این بخش ضعیف هستند و نمی‌توانند مطلبی که عنوان کردند را تا رسیدن به نتیجه مطلوب پیگیری کنند.

رسانه‌ها پیشگو نیستند بنابراین نمی‌توانند از آینده خبر بیاورند که مثلاً چه اتفاقی خواهد افتاد یا نخواهد افتاد وی در توضیح این سوال که گاه رسانه‌ها مطالبی را منتشر کرده و افکار عمومی را به سمتی هدایت می‌کنند که با آن موضوع همراه شوند اما پس از گذشت زمان معلوم می‌شود آنچه عنوان شده با آنچه انتظار بوده زمین تا آسمان متفاوت است و در این خصوص رسانه‌ها چه توضیحی دارند، گفت: در این زمینه باید چنین عنوان کنیم که رسانه‌ها پیشگو نیستند بنابراین نمی‌توانند از آینده خبر بیاورند که مثلاً چه اتفاقی خواهد افتاد یا نخواهد افتاد.

حمزه با بیان اینکه رسانه‌ها در شرایط مختلف تحلیل‌هایی را بر موضوعات دارند، گفت: مثلاً در انتخابات یک رسانه به این نتیجه می‌رسد که از یک شخص خاص حمایت کند و تحلیل رسانه این است که در آن زمان این فرد بهترین گزینه بوده اما این ضرورتاً به آن معنا نیست که ۱۰۰ درصد حرفشان درست است و آینده را می‌توانند تضمین کنند چرا که رسانه‌ها تضمین گر اتفاقات آینده نیستند بلکه در شرایطی که با آن روبرو هستند مسائل را تحلیل می‌کنند.

وی با بیان اینکه طبیعتاً در تمام دنیا رسانه‌ای بدون گرایش سیاسی وجود ندارد و اینکه رسانه عنوان کند مستقل است معنایی نمی‌دهد، گفت: به هر حال رسانه یکسری گرایشات سیاسی دارد که سعی می‌کند در راستای گرایشات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و اهدافی که برای خود تعریف کرده از اتفاقات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دفاع کند یا موضوع را به نقد بگذارد و بنابراین هیچ اشکالی بر رسانه وارد نیست چون در یک مقطع زمانی به این نتیجه رسیده که این اتفاق باید بیفتد.

حمزه با بیان اینکه شاید در برخی مواقع حتی نتوان نقدی به مسئولان وارد کرد، گفت: شاید مسئولان عنوان کنند که در آن مقطع زمانی به این نتیجه رسیده‌اند که باید این پروژه اجرا شود اما بعد از چند سال مشخص می‌شود که با تغییر شرایط دیگر نیازی به اجرای آن پروژه نیست.

بخش خصوصی برای حمایت از رسانه‌ها وجود ندارد

عضو شورای سردبیری نشریه «همدان سلام» در توضیح اینکه چه زمان می‌توان ادعا کرد رسانه مستقل عمل می‌کند، گفت: در جایی مانند استان همدان بخش خصوصی برای حمایت از رسانه‌ها وجود ندارد و اسپانسرهای قوی وارد این بخش نشده‌اند.

وی با بیان اینکه رسانه باید درآمدزایی داشته باشد، اظهار داشت: بخش دولتی نیز در این زمینه مشکل دارد و حمایت‌های خود را به حداقل رسانده است.

وی به موضوع انتخابات اشاره کرد و با بیان اینکه انتخابات همیشه فرصتی بوده تا رسانه‌ها بتوانند قسمتی از بنیه اقتصادی خود را تقویت کنند، گفت: برای اینکه یک رسانه بدون چشم داشت به این بخش فعالیت کند و به نوعی مستقل عمل کند در مرحله اول باید بخش خصوصی، کارخانجات و بخش صنعتی را برای حمایت از رسانه‌ها داشته باشیم و در مرحله بعد دولت وارد عمل شود اما در حال حاضر هر دوی این بخش‌ها مشکل دارند و حمایتی از رسانه به آن صورت که باید شاهد نیستیم بنابراین رسانه هم چاره‌ای ندارد و برای اینکه بتواند سرپا بایستد باید به سمتی برود که با یکسری کاندیداها تعامل کند.

«سپهر غرب» یکی از روزنامه‌های استان همدان با گستره غرب کشور شامل استان‌های کرمانشاه، کردستان، لرستان، ایلام به مرکزیت همدان است که شالوده رسالت خود را بر اطلاع رسانی به هنگام، شفاف سازی، حساسیت زایی جامعه و همراه کردن افکار عمومی با رویدادها و حوادث و اتفاقات جاری جامعه و نیز تبیین مواضع اصولی انقلاب و نظام جمهوری اسلامی در قبال سیاست‌های داخلی و خارجی کشور بنا نهاده است.

مدیرمسئول روزنامه سپهر غرب نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه این روزنامه در ۵ حوزه اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و عمومی فعال است، گفت: این مجموعه از رهیافت نامگذاری سال‌ها از سوی مقام معظم رهبری و برنامه‌های دولت‌های منتخب، نسبت به اولویت بندی‌های رویدادها و انعکاس به جامعه برنامه ریزی می‌کند.

بهره مندی از نیروی انسانی مجرب، متخصص و متعهد با گرایش‌های متنوع سیاسی، استقلال فکری و عدم وابستگی به جریانات خاص سیاسی سیدحسن قشمی گفت: این روزنامه با بهره مندی از نیروی انسانی مجرب، متخصص و متعهد با گرایش‌های متنوع سیاسی، استقلال فکری و عدم وابستگی به جریانات خاص سیاسی ضمن تحلیل وقایع و رویدادها بر مبنای اصول انقلاب و آرمان‌های نظام جمهوری اسلامی بر پرهیز از چهره سازی های کاذب از افراد و شخصیت‌ها از حیث صاحب مناصب دولتی یا غیر دولتی تاکید دارد.

وی با بیان اینکه این روزنامه آزادی بیان، نقد سازنده، نهادینه کردن امر مردم سالاری دینی، دفاع از حقوق شهروندی، پاسخگو کردن قدرت و حکومت در برابر افکار عمومی و مشارکت دهی مردم در اداره امور جامعه را در مرام و اساس برنامه‌های خود قرار داده است، گفت: مجموعه سپهرغرب وابستگی به جریانات، طیف‌ها و گروه‌های سیاسی از هر جبهه یا جناح سیاسی نداشته و ندارد.

وی با تاکید بر اینکه بیشتر تیترها، اخبار و گزارشات در انعکاس سیاست‌ها و برنامه‌های جاری از سوی دولت‌ها، نمایندگان مجلس و نیز دستگاه قضائی است، ادامه داد: در زمان انتخابات اعم از انتخابات ریاست جمهوری، مجلس خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا این روزنامه در چهارچوب قانون و به دور از نگاه احساسی به جریانات و افراد، رسالت رسانه‌ای خود را پیش برده به نحوی که در ایام انتخابات فرد داوطلب یا نمایندگان افراد داوطلب در هر سطح از انتخابات، با حضور در دفتر تحریریه روزنامه به دیدگاه‌ها و برنامه‌های انتخاباتی خود پرداخته‌اند که با رعایت موازین متعارف کشوری، بازتاب دیدگاه‌های افراد صورت گرفته است.

سیدحسن قشمی توضیح داد روال کار به این شکل است که در خصوص انتخابات همکاران رسانه‌ای با تمام دفاتر داوطلبین و نمایندگان مستقر در آن با هدف انعکاس دیدگاه‌ها و تنویر افکار عمومی فارغ از اعمال سلایق و نظرات شخصی ارتباط برقرار می‌کنند که به طور خاص در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ سعی شد با رعایت عدالت نسبت به حضور حضرات حج الاسلام روحانی و رئیسی در استان، نگاه علی السویه ای در بازتاب اخبار، دیدگاه‌ها و مقالات در روزنامه اعمال شود.

روزنامه برای تداوم حیات خود نیاز به تأمین منابع مالی دارد

وی با تاکید بر اینکه در خصوص اعتراضات سال ۹۶ و ۹۸ قطع به یقین رسانه‌ها به خصوص رسانه‌های شهرستانی با اعمال محدودیت‌ها از سوی برخی نهادها روبرو شدند اما بر اساس رسالت رسانه‌ای، به هیچ وجه روزنامه در مسیر تهییج و تحریک افکار عمومی گام برنداشته و بر نخواهد داشت و بر مدار ولایت، وحدت ملی را سر لوحه خود قرار می‌دهد، سپهر غرب به لحاظ گستره غرب کشور با قومیت‌ها و طوایف گوناگونی مواجه است که اصل در رعایت عدالت اجتماعی و صرف رسیدگی به مشکلات و مسائل مبتلا به استان‌ها بوده با حساس زایی مسئولان و مدیران استانی و کشوری در رعایت حقوق شهروندی آنان پیش می‌رود و از این رو تا کنون هیچ مورد خاصی در جهت بازتاب مطالب و اخبار در برانگیختن اختلافات گزارشی به دفتر تحریریه منعکس نشده است.

وی با بیان اینکه روزنامه سپهرغرب موضوعات مختلف را دنبال می‌کند اما روزنامه برای تداوم حیات خود نیاز به تأمین منابع مالی دارد، گفت: وابستگی مالی می‌تواند در نوع رویکردها و گرایش‌های فکری و سیاسی رسانه مؤثر واقع شود اما همواره سعی کرده‌ایم رسالت خود را بر مبنای دفاع از اصول و آرمان‌های نظام جمهوری اسلامی، تعامل یا حکومت و نمایندگی افکار عمومی بنا نهیم.

بی شک رسانه در مقام یک تریبون عمومی بیشتر افکار عمومی و جامعه مدنی را نمایندگی می‌کند تا از این رو با ایفای نقش واسطه‌ای خود، مرجع و ملجایی برای گفتگو و تقریب دیدگاه‌های رایج در جامعه باشد اما به هرحال باید در برابر مطالبی که منتشر می‌کند نیز پاسخگو باشد.

کد خبر 4803525

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha