به گزارش خبرنگار مهر، دکتر محمد سعیدی معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی که شب گذشته در مراسمی تحت عنوان "جشن هسته ای" در دانشگاه تربیت معلم تهران سخن می گفت، بر لزوم دستیابی هر چه سریعتر کشور به فناوری ایجاد نیروگاههای اتمی تاکید کرد.
وی با اشاره به تحرک کشورهای مختلف همچون آمریکا، روسیه، ایتالیا ، فرانسه، برزیل و حتی کشورهای حوزه خلیج فارس برای دستیابی هر چه زودتر به فناوری کامل هسته ای افزود: برآیند کلی این اتفاقات در دنیای امروز این است که جهان به سوی دستیابی به انرژی های جایگزین، مطمئن ، تجدیدپذیر و البته با استانداردهای محیط زیستی بالا حرکت می کند.
سعیدی با بیان اینکه انرژی هسته ای می تواند تامین کننده نیاز جامعه انسانی در قرن بیست و یکم باشد ادامه داد: بر این اساس کشور عزیز ما هم ناچار است برای آینده خود دستیابی به انواع مختلف این نوع انرژی ها را در دستور کار قرار دهد؛ ضمن آنکه اتکای صرف در شرایط کنونی به انرژی های فسیلی اقدامی عاقلانه نیست.
معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه هر گاه قیمت نفت در هر بشکه به بیش از 24 دلار برسد استفاده از انرژی هسته ای مقرون به صرفه خواهد بود، گفت: در صورت افزایش قیمت نفت بهتر است شما نفت 40 - 50 دلاری خود را فروخته یا به فرآورده های دیگر تبدیل کنید تا درآمد بیشتری برای کشورتان حاصل شود و به همین دلیل است که کشوری چون روسیه که غنی ترین ذخایر گاز دنیا و بسیاری از منابع نفتی جهان را در اختیار دارد برای گسترش نیروگاههای هسته ای خود برنامه ریزی می کند.
وی حرکت کشور به سوی دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای و بهره برداری از آن را اقدامی اجتناب ناپذیر دانست و تاکید کرد: عزیزان من ما نیز باید به سمت ایجاد نیروگاههای هسته ای حرکت کنیم.
سعیدی قرار گرفتن ایجاد دو نوع نیروگاه منطبق با استاندارد خارجی و نیروگاههای بومی در دستور کار جمهوری اسلامی ایران را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: این نوید را به شما می دهم که انشاالله ظرف 7 تا 8 سال آینده جمهوری اسلامی ایران در ردیف کشورهایی قرار گیرد که سازنده نیروگاههای اتمی در مقیاس کوچک در دنیا خواهد شد.
معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی قرار گرفتن ایران در ردیف کشورهای سازنده نیروگاههای اتمی را کاری بزرگ توصیف کرد و افزود: مطمئن باشید در دنیای کنونی که رقابت های بسیار فشرده ای برای دستیابی به فناوری های بالاتر در عرصه "های تک" در جریان است و هیچ کس ذره ای از علم خود در اختیار دیگری قرار نمی دهد، این کار کوچکی نیست.
وی تصریح کرد: رمز برتری در دنیای آینده تسلط و چیره شدن بر تکنولوژی های برتر است و بالاترین تکنولوژی در دنیای امروز حداقل تا50 -40 سال آینده فناوری هسته ای است.
سعیدی با اشاره به اینکه در جهان امروز کشورهای دارای فن آوریهای برتر می توانند اقتدار تولید کنند افزود:طرح شدن ایران به عنوان هشتمین کشور دنیا که به فناوری تولید سوخت هسته ای دست یافته نیز موضوع بسیار مهمی است که البته در عرصه نانو و بایو تکنولوژی کارهای بسیار بزرگی انجام شده ورفته رفته تجسم عینی آن را در دانشگاههای کشور خواهید دید.
معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از سخنان خود نبودن هیچ نوع تضمین بین المللی برای تامین سوخت هسته ای مورد نیاز کشورهای محتاج از سوی کشورهای دارند را مورد اشاره قرار داد و گفت: اگر می خواهید سوخت مطمئن برای نیروگاهها و سرمایه گذاری های کلان خود را داشته باشید باید حداقل بخشی از این تکنولوژی در اختیار شما باشد.
وی ادامه داد: امروز هیچ مرجع یا سازمان بین المللی نتوانسته تضمین حقوقی و بین المللی کافی را ارائه دهد که سوخت هسته ای برای نیازمندان قطعا تامین می شود و با توجه به چنین شرایطی دستیابی به فناوری تولید سوخت هسته ای حکم عقل است.
سعیدی همچنین اظهار داشت: اگر توجه داشته باشید کشور برزیل هم که مواضع نزدیکی را با ایران دارد متوجه این موضوع شده و عینا در حال طی مسیری است که ما گذرانده ایم.
معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی افزود: چالش اصلی ما با تامین کنندگان سوخت نیز بر سر همین مسئله است که چه تضمینی وجود دارد که آنها سوخت مورد نیاز را به کشورهای محتاج ارائه دهند؟ امروز دنیا برای این مسئله تضمینی نیافته و لذا ناچاریم به سمتی حرکت کنیم که بخشی از این سوخت را خودمان تامین نماییم.
وی با اشاره بومی بودن فناوری تولید سوخت هسته ای در کشورمان گفت: در تمام کارهای هسته ای داخل کشور حتی از یک مشاور و یا متخصص خارجی هم استفاده نشده و علاوه بر این درهیچ کدام از این پروژه ها جز موارد انگشت شمار در راه اندازان اصلی هیچ فرد خارجی وجود نداشته است.
سعیدی درباره مخالفت های گسترده کشورهای غربی با دستیابی جمهوری اسلامی ایران به فناوری صلح آمیز هسته ای افزود: مخالفت ها در برابر حرکت عظیم ایران تنها یک دلیل دارد و آن این است که دانشمندان جوان ایرانی توانسته اند مرزهای غیر قابل تسخیر علم روز دنیا را فتح کرده و این به هیچ وجه باب میل کشورهای غربی نیست.
معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی خطاب به دانشجویان حاضر در این مراسم اظهار داشت: باید خودمان را باور کنیم و برای وقت مان ارزش قائل شویم، بازیگوشی را کنار گذاشته و برای آینده برنامه ریزی کنیم.
در ادامه این مراسم دکتر محمد سعیدی به پرسش های کتبی و شفاهی برخی از دانشجویان دانشگاه تربیت معلم تهران پاسخ داد.
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه در حال حاضر کشورمان چقدر اورانیوم در اختیار دارد؟ گفت: در حال حاضر حدود یک سوم مناطق کشور را شناسایی کرده ایم و تلاش داریم تا بتوانیم کل کشور را در این چارچوب پوشش دهیم . ظرف چند سال آینده این روند تکمیل خواهد شد.
سعیدی افزود: در یک سومی که مورد شناسایی قرار گرفته مقدار قابل توجهی اورانیوم در مناطق کویر مرکزی ایران از ساغند تا بندرعباس مقادیر قابل ملاحظه ای اورانیوم وجود دارد که در منطقه بندرعباس عملیات استخراج انجام می شود و استخراج در ساغند هم در آینده نزدیک انجام خواهد شد.
معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی ادامه داد: علاوه بر مناطق مذکور نقاطی هم در شمال شرقی و غربی کشور شناسایی شده که در حال حاضر مراحل اکتشافی آن در حال انجام است.
وی در پاسخ به سئوال یکی دیگر از دانشجویان مبنی بر اینکه آیا روسیه در موضوع ساخت نیروگاه اتمی بوشهر ایران را بازی نمی دهد؟ گفت: ما تا به امروز هیچ نشانه ای که حاکی از این موضوع باشد نداریم و در این عرصه باید واقع بینانه و بر اساس واقعیات برخورد کرد؛ آنچه که درباره نیروگاه بوشهر بوده صرفا برخی تاخیرات به واسطه مشکلات شرکت پیمانکار بوده است.
سعیدی در واکنش به سخن یکی از دانشجویان در خصوص اینکه آیا کشور نمی تواند به جای فناوری هسته ای در عرصه فناوری های دیگر سرمایه گذاری کلان نماید؟ اظهار داشت: راه دیگری نیست و این مسیری است که همه دنیا انتخاب کرده وطی آن برای ایران نیز اجتناب ناپذیر است.
معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سئوال که بالاخره آیا ایران بمب هسته ای دارد یا خیر؟ تاکید کرد: ملت ایران نیازی به بمب هسته ای ندارد.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی دیگر درباره سرنوشت حسین موسویان که اکنون در اختیار وزارت اطلاعات است افزود: بنده اساسا صلاحیت پاسخ دادن به این سئوال را ندارم و اجازه دهید به این موضوع وارد نشوم.
سعیدی در واکنش به این سخن یکی از دانشجویان که لااقل از شنیده ها درباره موسویان برای ما بگویید، ادامه داد: باور کنید شنیده های شما بیشتر از من است و با توجه به مشغله زیادی که من دارم شما بیشتر از من شنیده ها را می شنوید.
معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سئوال یکی دیگر از دانشجویان درباره تفاوت های رویکرد هسته ای دولت هشتم و نهم گفت: بهتر است خودمان را عادت دهیم که در باره مسائلی همچون هسته ای که موضوعی ملی است، به صورت ملی فکر کنیم.
وی همچنین اظهار داشت: درباره مسائل ملی باید از زد و بندهای گروهی ، حزبی بپرهیزیم و موضوع را از حدود افراد خارج کنیم؛ ما امروز بیش از هر چیز به ملی فکر کردن برای نسل آینده احتیاج داریم ضمن آنکه در هر دوره هر کس نقش خود را ایفا می کند اما شما باید فرآیند اصلی جریان را ببینید.
سعیدی خاطرنشان کرد: فراموش نکنید که قاضی اصلی خداست و ما صرفا بر اساس احساسات و میزان آگاهی خودمان می توانیم راجع به برخی مسائل قضاوت کنیم؛ خواهش می کنم مسائل هسته ای را به مباحث گروهی ، حزبی یا دولتی خاص مرتبط نکنید.
معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سئوالی دیگر درباره آخرین تحولات فعالیت های صلح آمیز هسته ای کشورمان تصریح کرد: فعالیت های هسته ای ایران در عرصه فنی در حال حاضر دنبال می شود و هیچ مانعی بر سر راه آن نیست.
وی با اشاره به برخی کارشکنی های کشورهای غربی در مسیر دستیابی ایران به تکنولوژی صلح آمیز هسته ای گفت: در بحث سیاسی اینکه ایران توانسته در دوره ای ده ساله روی پای خودش به نقاط عطف هسته ای برسد برای کشورهایی همچون آمریکا لقمه بسیار سنگینی است.
سعیدی تاکید کرد: در این مسیر هر قدر در میدان مدیریت بحران هوشمندانه، با صبر و حوصله ، متانت و بدون شتاب زدگی و عجله حرکت کنیم قطعا کسانی که خواهان توسعه نیافتگی ما هستند ناچار خواهند بود پیشرفت های ما را همانگونه که تا به امروز پذیرفته اند از این پس هم بپذیرند.
معاون امور بین الملل سازمان انرژی اتمی خطاب به دانشجویان گفت:امروز شما 280 تن ماده استراتژیک UF6 دارید و کشورهای غربی ناچار به پذیرش این موضوع شده اند.
وی سخنان خود در این مراسم را با این شعر پایان داد:
برو قوی شو اگر راحت جهان طلبی/ که در نظام طبیعت ضعیف پامال است
نظر شما