عضو انجمن حسابداران خبره ایران در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص کاهش نرخ سود بانکی و تاثیر آن بر وضعیت سهام بانک های خصوصی در بورس گفت: بانک، یک واحد اقتصادی است که در قبال پول دریافتی از مردم، از محل سپرده ها تسهیلات در اختیار متقاضیان قرار می دهد.
عباس هشی ضمن اشاره به منابع مالی بانک ها که شامل سرمایه و پولی است که به عنوان سپرده در اختیار دارند، تصریح کرد: اعطای تسهیلات بانک ها در چارچوب عقود اسلامی است که از بابت ارائه خدمات حق الوکاله دریافت می کنند.
وی افزود: سودی که بانک ها از محل ارائه تسهیلات کسب می کنند، حتما باید بیشتر از سودی باشد که به سپرده ها می دهد، بنابراین هرگونه کاهش اجباری نرخ سود، بر نرخ تسهیلات اعطایی تاثیر می گذارد.
به گفته وی سود و زیان بانک های دولتی به جیب دولت می رود، زیرا صاحبان سرمایه بانک ها خود دولت است، اما انتظار مردم از سرمایه گذاری در بانک های خصوصی ایجاد در آمد و سوددهی است، بنابراین هر گونه کاهش سود این بانک ها در بازده سهام آنها تاثیر دارد.
هشی گفت: معمولا در تمام دنیا سهامدارعمده بانک ها صاحبان صنایع هستند، بنابراین سهامدارعمده مانند سهامدار خرد می تواند متضرر شود ولی از سوی دیگر برای واحد اقتصادی خود تسهیلات دریافت می کند.
کارشناس مسائل اقتصادی با بیان این کاهش نرخ سود تسهیلات می تواند رانت ایجاد کند، افزود: با این وجود الزامات قانونی و نظارتی بر نحوه تسهیلات دهی بانک ها و چگونگی به کارگیری آنها وجود دارد.
وی با بیان این که دولت باید برای کاهش نرخ سود بانکی برنامه ریزی داته باشد، اظهار داشت: بر اساس ماده 185 قانون مالیات ها و ماده 4 آیین نامه اجرایی ماده واحده مصوب سال 72 تسیهلات اعطایی باید در مسیر تولید به کار گرفته شود.
استاد دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به این که طی دهه گذشته تسهیلات پرداخت شده توسط سیستم بانکی تماما در بخش تولید به کار گرفته نشده است، تصریح کرد: کاهش نرخ سود تسهیلات بر بازار سرمایه تاثیر منفی دارد و بانک های خصوصی ملزم به رعایت قوانین بورس، شفافیت اطلاع رسانی و تبعیت از قوانین و دستورات بانک مرکزی هستند.
وی از فعالیت صندوق های قرض الحسنه و شرکت های تعاونی وزارت خانه های بدون نظارت بانک مرکزی نام برد و افزود: این گونه صندوق ها و شرکت های تعاونی با ارائه تسیهلات به متقاضیان با نرخ سود بالا باعث ایجاد اختلال در اقتصاد می شوند.
نظر شما