دکتر علیرضا داوری، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به مواضع خصمانه واشنگتن علیه کشورمان اظهار داشت: به نظر می رسد که رهبران کاخ سفید با اطلاع از ناکارآمدی ابزار تحریم علیه ایران، در تلاش هستند تا با استفاده از ابزارهایی که به نوعی از مشروعیت بین المللی برخوردار هستند، زمینه تحریم های بین المللی و در یک کلام بایکوت ایران در فضای جهانی را فراهم آورند.
وی با اشاره به تناقض اعمال تحریم علیه ایران با اساسنامه ملل متحد و اصول و قواعد بین المللی، افزود: هدف اصلی آمریکا از اعمال تحریم هایی علیه ایران تنها محروم کردن ملت ایران از حقوق مصرح قانونی شان است؛ هر چند که این تحریم ها در بلند مدت زیان هایی را برای ایران به دنبال خواهد داشت اما قطعا طرف های مقابل نیز از زیان های آن مصون خواهند بود.
داوری در ادامه پیشنهاد سوئیس را به عنوان بستر مناسبی برای شکل گیری مذاکرات لاریجانی - سولانا عنوان کرد و ادامه داد: به نظرم اگر ایران بتواند تعلیق را برای مدتی مشخص و محدود بپذیرد تا این مذاکرات شکل اولیه خود را بدست آورند، هیچ مشکلی پیش نمی آید، البته هرگز نباید از یاد برد که هیچ حرکتی در یک معادله سیاسی نباید بدون محاسبه عواقب احتمالی انجام گیرد و در این چارچوب مسلما تهران برای پذیرش چنین موردی باید امتیازاتی قابل توجه را از طرف مقابل مطالبه نماید.
این کارشناس مسایل بین المللی خاطرنشان کرد: مسلما کشوری که در عرصه ای فوق العاده مهم و با اهمیت همچون انرژی هستهای به سوی خودکفایی پیش می رود باید هزینه هایی را هم در این راه متحمل شود، البته آن کسی در این مسیر پیروز است که بیشترین امتیازات را با کمترین هزینه ها بدست آورد.
وی تلاش آمریکا برای گسترش دامنه تحریم های شورای امنیت علیه کشورمان را اقدامی در جهت پوشاندن شکست های این کشور در عراق و افغانستان دانست و اظهار داشت: واشنگتن بهتر از هر کسی می داند که تحریم علیه ایران بسیار کوچکتر از فرضیات خامی است که به جهانیان معرفی می کند.
داوری افزود: پرواضح است که مشکل اساسی آمریکا، موضوع هسته ای ایران نیست و از روزهای آغازین پیروزی انقلاب اسلامی ایران، مخالفت های گسترده ای با این انقلاب شده که سردمداری آن ها بر عهده ایالات متحده بوده است؛ در بحث هستهای هم طرف اصلی ایران، کشورهای اروپایی یاچین و روسیه نیستند بلکه طرف اصلی آمریکاست. در اطلاع رسانی اصلی وجود دارد که بر مبنای آن واسطه ها همیشه پیغام ها را با ضعف هایی به طرف مقابل می رسانند.
این کارشناس مسائل بین الملل، اروپا را دالان خلوت آمریکا خواند و ادامه داد: تا کنون به وضوح دیده ایم که اروپائیان به هیچ یک از تعهدات یا تضمین هایی که به ایران داده، عمل نکرده است؛ در شرایطی کنونی به نظر می رسد که تهران و واشنگتن هر دو به این جمع بندی رسیده اند که مسائل شان را باید روی یک میز حل و فصل کنند.
وی با بیان اینکه موقعیت انقلاب اسلامی ایران، به طور کلی جریان حاکمتی کنونی آمریکا را با چالش هایی جدی مواجه کرده است، خاطر نشان کرد: به نظر می رسد که امروز ایران و آمریکا به صورت دو جانبه به یکدیگر نیاز پیدا کرده اند .
نظر شما