به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «نظریههای رمان پسامدرن و سینمای ایران» به قلم محمد حسین رمضانی و با مقدمهای از حسین پاینده روانه بازار کتاب شد.
این کتاب با بررسی نظرات برخی از مهمترین اندیشمندان ادبیات پسامدرن، نوزده تکنیک مورد استفاده در رمانهای پسامدرن را استخراج و با روش تحلیل کیفی به کارگیری آنها در پنج فیلم منتخب سینمای ایران شامل ناصرالدین شاه آکتور سینما، چه کسی امیر را کشت، ستاره است، اشکان، انگشتر متبرک و چندا داستان دیگر و وقتی همه خوابیم را مورد بررسی قرار داده است.
به گفته مؤلف این کتاب نتیجه این پژوهش حاکی از قرابت ادبیات و سینما به عنوان یک متن تصویری و قابلیت مقایسه این دو متن نوشتاری و تصویری است.
حسین پاینده در بخشی از مقدمه خود بر این اثر با تاکید بر رویکرد تطبیقی ادبیات و سینما در این کتاب، عنوان کرده است: این اثر به استناد مفاهیم، نظریهها و اصلاحات و روششناسی ادبی پسامدرن نشان میدهد که برخی از فیلمهای شاخص سینمای معاصر ما چگونه معانی خود را به سبک و سیاقی پسامدرن به مخاطب ارائه میکنند. مطالعه این کتاب نه فقط فخم نظریههای پسامدرن را از راه نقدهای علمی بر فیلمهای سینمایی آسانتر میکند بلکه به طور ویژه برای پژوهشگرانی نواندیش که به رویکردهای تطبیقی در نقد ادبی علاقه دارند نمونهای کاربردی از کار در این حوزه را نشان میدهد.
این کتاب در درون متن خود با تعریف رمانهای پسامدرن و تاریخچه خلق آنها در جهان و ایران شروع میشود و در ادامه نظریهپردازان ادبیات پسا مدرن را در هشت بخش مجرا معرفی میکند. در فصل سوم کتاب مبانی و تکنیکهای رمان پسامدرن از جمله بینامتنیت، بینظمی زمانی، اقتباس، از هم گسیختگی، تداعی نامنسجم اندیشهها، پارانویا، دور باطل، اختلال زبانی، تناقص، جابهجایی، عدم انسجام، فقدان قاعده، زیادهروی، نقیضه و آیرونی، فروپاشی فراروایت، آشکارسازی تصنع، حضور نویسنده در داستان و مرگ اقتدار مؤلف را مورد بررسی قرار میدهد.
کتاب در فصول بعدی خود نیز به مرور تحلیل هر یک از آثار سینمایی نامبرده شده از زاویه تکنیکهای نگارش رمان پسامدرن میپردازد.
این اثر را نشر مروارید در ۲۳۲ صفحه با قیمت ۴۲ هزار تومان منتشر کرده است.
نظر شما