۲۸ اردیبهشت ۱۳۸۶، ۱۳:۵۴

/ به مناسبت 18 می، روز جهانی موزه /

موزه ؛ بستری برای نمایش شکوه فرهنگ و تمدن اسلامی

موزه ؛ بستری برای نمایش شکوه فرهنگ و تمدن اسلامی

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: موزه های اسلامی همواره با هدف آگاهی بخشی درباره فرهنگ، تمدن و تاریخ اسلامی تأسیس می شوند، اما نقش و کارکرد این موزه ها در کشورهای غیر اسلامی بیشتر مورد تأکید قرار می گیرد چرا که دیدار از چنین اماکنی می تواند سهم قابل توجه مسلمانان در تاریخ و تمدن یک جامعه غیر اسلامی خاص را نشان دهد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از منابع اینترنتی، شورای بین المللی موزه ها عنوان روز جهانی موزه را که امروز جمعه 28 اردیبهشت ماه (18 می) در موزه های سراسر جهان جشن گرفته می شود " موزه ها و میراث جهانی" نامگذاری کرده و از 23 هزار عضو فردی و نهادی شورای بین المللی موزه ها در 145 کشور جهان برای شرکت در این مراسم که با برنامه های مختلفی همراه است دعوت کرده است.

رئیس شورای بین المللی موزه مستقر در فرانسه با اشاره به مسئولیت انسانها نسبت به میراث جهانی ، اظهار داشته است که امسال باید بیش از سالهای گذشته بر نقش موزه ها نسبت به آموزش فردی و جمعی در رابطه با مسئولیت پذیری نسبت به میراث جهانی تأکید کرد.

موزه های اسلامی در آموزش عمومی درباره میراث فرهنگی و دینی مسلمانان تجارب را توصیف کرده و آن را در ارتباط با سایر گروه های دینی و فرهنگی قرار می دهند. موزه های اسلامی به واسطه تحقیق، گردآوری، حفظ ، نمایشگاه و تفسیر اشیاء ارائه شده، درک بازدید کننده را از فرهنگ اسلامی ارتقاء می دهد، چرا که این موزه ها راهی برای تسهیل تساهل بین دینی و بین فرهنگی بوده و می تواند تعصب دینی و نژادی را کاهش داده و سهم مؤثری در پیشبرد گفتگوی مدنی و دینی داشته باشد.

موزه بین المللی مالزی یکی از نامی ترین موزه های اسلامی جهان است که در سال 1998 تأسیس و به یکی از بزرگترین موزه های اسلامی جنوب شرقی آسیا تبدیل شد. این موزه که دربرگیرنده هفت هزار شیء است نمایشگاهی از کتابهای هنری اسلامی را در معرض دید بازدید کنندگان قرار داده است .

اشیاء هنری این موزه از قطعات کوچک جواهر تا بزرگترین ماکت جهان از مسجد الحرام در مکه ارائه شده است. این موزه قصد دارد مجموعه ای ارائه کند که نماینده اسلام حقیقی باشد و به جای آنکه تنها بر ایران و خاورمیانه تمرکز داشته باشد آسیا را مورد توجه قرار داده و هنر اسلامی در چین ، هندوستان و مالزی را به خوبی پوشش داده است.

موزه اسلامی قطر نیز از موزه های تازه تأسیس هنر اسلامی است که اسفند ماه امسال افتتاح خواهد شد. این موزه دربرگیرنده کتابخانه، نمایشگاه تابلوهای نقاشی، مرکز تحقیقات و موزه تاریخ طبیعی بوده و موزه‌های عکس و جنگ‌افزار نیز در مجموعه موزه اسلامی قطر تا پایان سال 2009 ساخته خواهد شد.
 
موزه اسلامی مصر به دلیل توسعه فضا و مجهز شدن به تجهیزات مدرن و امکانات جدید به مدت دو سال بسته بود که سال گذشته بازگشایی و فعال شد. توسعه و گسترش این بنا در چارچوب حفظ ارزشهای تاریخی اسلام انجام شده و شامل گنجینه هایی باستانی و تاریخی است که به دوره های مختلف عصر اسلام تعلق دارند . بخشی از این موزه شامل دست نوشته های علمی و باستانی، قطعات تاریخی و تابلوهایی است که از دورانهای مختلف تاریخ اسلام حکایت می کنند.

علاوه بر توسعه، موزه اسلامی مصر به تجهیزات مدرن و جدید نیز مجهز شده تا علاوه بر جلوگیری از دستبرد سارقان و سودجویان، با تکنولوژی عصر جدید هماهنگ بوده و از اشیای تاریخی اسلامی که نمایشگر تاریخ هزار ساله اسلام است محافظت شود. در این موزه 100 هزار قطعه باستانی که تزئینات متنوعی دارند، نگهداری می شوند و  بزرگترین موزه هنری و اسلامی مصر است که آثار و قطعات نادری از هند، ترکیه و ایران نیز در آن نگهداری می شود.

موزه تازه تأسیس اسلامی کویت همزمان با ماه مبارک رمضان و با هدف معرفی دین اسلام راه اندازی شد. این موزه علاوه بر دارا بودن برخی ادوات و وسایلی که به تاریخ اسلام باز می گردد، دستنوشته های اسلامی، آیات قرآن وهمچنین تابلوهایی که به معرفی دین اسلام کمک می کند را نیز در معرض دید مردم قرار می دهد.

روز 21 فوریه 2006 نخستین موزه اسلام در روسیه و در مسجد قل شریف، مسجد اصلی جمهوری تاتارستان و بزرگترین مسجد اروپا افتتاح شد. در دو سالن گسترده موزه اسلامی قطعاتی به نمایش گذاشته شده که معرف اسلام و تاریخ هزار ساله اسلامی محسوب می شوند.

گردآورنده قطعات موزه در این رابطه اظهار داشت: افراد مختلفی از موزه دیدن می کنند، بیشتر آنان با آداب اسلامی آشنایی دارند، اما درباره اساس و فلسفه آن نمی دانند. این موزه چیستی قرآن، تاریخ زندگی پیامبر و اساس اسلام را برای بازدید کنندگان تبیین می کند.

در میان قطعات نمایشی، قطعاتی منحصر به فرد نیز وجود دارند که در آن میان می توان به نخستین قرآن چاپی در قازان که متعلق به 1816 میلادی است و و دست نوشته های قرن هجدهم و سجاده های قرون 17 و 18 میلادی اشاره کرد. قطعات نمایشی این موزه زیاد نیستند، اما مردم همه روزه حداقل یک قطعه به موزه هدیه می کنند.

دسامبر سال 2000 گروهی از مسلمانان شهر جکسون در ایالت می سی سی ضرورت نیاز تأسیس یک موزه ملی به منظور ارتقاء سطح اطلاعات درباره فرهنگ و تاریخ اسلام و همچنین سهم مسلمانان در تمدن جهان را احساس کردند. بنیانگذاران این موزه همچنین تلاش کردند درک شهروندان آمریکایی را غنای فرهنگ مسلمانان و اهمیت تعدد میراث فرهنگی و دینی و همچنین نقشی که مسلمانان در تاریخ و توسعه این ایالت ایفا کرده را نشان داده و آن را مورد توجه قرار دهند.

این موزه نخستین موزه تاریخ اسلامی در ایالات متحده است که آوریل 2001 با نمایشگاه "مسلمانان اسپانیا: میراث آن برای اروپا و غرب" افتتاح شد و قرار بود تنها تا پایان سپتامبر2001 ادامه داشته باشد، اما حملات تروریستی یازدهم سپتامبر 2001 ضرورت ادامه این نمایشگاه را مورد تأکید قرار داد.

فعالان مسلمان آمریکایی اعتقاد دارند برگزاری موزه ها و نمایشگاه ها با محوریت تاریخ فرهنگ اسلامی می تواند به جامعه کمک کند تا درک کنند دین بخشی از بافت جامعه است. این رویدادها همچنین نشانه بلوغ و ادغام مسلمانان در ایالات متحده است.

موزه ترکی و هنر اسلامی از جمله موزه هایی است که تحت عنوان اسلامی فعالیت می کند و در استانبول واقع شده است. این موزه در سال 1524 در قصرابراهیم پاشا ساخته شد. مجموعه هایی که در این موزه نگهداری می شوند دربرگیرنده مجموعه نفیسی از خطاطی و خوشنویسی اسلامی، سرامیک، فرش، نمایش نژادشناختی فرهنگهای مختلف ترکیه است.

اما به جز موزه هایی که با عنوان رسمی " موزه اسلامی" فعالیت می کنند بسیاری از موزه های نامی سراسر جهان چون موزه لوور در فرانسه و موزه بریتش در بریتانیا مجموعه های زیبایی از خاورمیانه و اسلام را نیز به نمایش گذاشته اند .

کد خبر 488104

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha