خبرگزاری مهر - گروه استانها: سکینه اسمی- دفع غیراصولی و سنتی پسماندها، انباشت بیش از حد زبالهها در سایت فعلی و نفوذ شیرابههای آن در زمینهای کشاورزی، بروز مشکلات بهداشتی و زیست محیطی در این شهرستانها سالها به معضل قدیمی در این شهر به شمار آید.
هم اکنون تکمیل ظرفیت ۲۰۰ هکتاری سایت فعلی دفع سنتی پسماندهای میاندوآب نه تنها به چالش زیست محیطی این شهرستان تبدیل بلکه نفوذ شیرابههای زبالههای دفن شده در این سایت با نفوذ به سمت زمینهای کشاورزی موجب وارد شدن خسارت به اراضی این منطقه شده است.
از دو دهه گذشته تاکنون اقدامات برای مکان یابی سایت جدید دفع بهداشتی و اصولی پسماندهای این شهرستان به دلیل اختلاف نظرهای نهادهای ذیربط و نیز مخالفت برخی اهالی با مکان جدید تعیین شده بی نتیجه مانده و بر این چالش زیست محیطی دامن زده است.
پسماند میاندوآب از اوایل سال گذشته به یک بحران در این شهرستان تبدیل شده به طوری در پی نبود محل مناسب، مدتی پسماندها در محل سابق کارخانه آسفالت شهرداری دپو و در آنجا نیز پس از بستهبندی، شبانه به یکی از شهرهای استان انتقال مییافت و با گذشت مدتی این روند نیز با اعتراض شهروندان ساکن در این منطقه مواجه شد.
هم اکنون پسماندهای جمعیت ۳۰۰ هزار نفری شهرستان میاندوآب در زمینهای روستای گلسلیمانآباد (قطورداغی) دفن میشود که به علت نزدیکی آن مکان با شهر باروق و به ویژه زمینهای کشاورزی موجب گلایه مندی مردم و نیز مشکلات زیست محیطی شده است.
منطقه تلخاب برای دفع اصولی و بهداشتی پسماند میاندوآب انتخاب شده است
سرپرست شهرداری میاندوآب در خصوص آخرین وضعیت دفع سنتی پسماند در این شهرستان به خبرنگار مهر گفت: متأسفانه سالهاست به دلیل تکمیل ظرفیت سایت فعلی دفع پسماندهای این شهرستان و نیز بروز مشکلات زیست محیطی و نفوذ شیرابه آن به زمینهای کشاورزی با مشکلات زیادی در زمینه دفع زبالههای شهری و روستایی مواجه هستیم.
وحید اصغری پور با بیان اینکه متأسفانه سایت فعلی پسماند و نیز دفع زبالههای این شهرستان سنتی و غیراصولی است عنوان کرد: روزانه ۱۵۰ تن زباله در شهر میاندوآب و ۱۰۰ تن در روستاها تولید میشود که دفع غیراصولی و غیربهداشتی موجب بروز مشکلات اجتماعی در این شهرستان شده است.
وی با بیان اینکه منطقه تلخاب به عنوان مکان جدید برای دفع بهداشتی و اصولی پسماندها انتخاب شده است گفت: اختلاف نظر شهرداران و فرمانداران در طی سالهای گذشته موجب شده این طرح راکد مانده و موضوع پسماندها همچنان به عنوان یک مشکل اجتماعی در این شهر باقی بماند.
اصغری پور با تاکید بر اینکه تلخاب بهترین مکان برای دفع اصولی پسماند در میاندوآب است افزود: این سایت ۵۴ هکتار وسعت دارد و تمامی موارد و آیتمهای مورد نظر را برای دفع پسماند داراست، در کنار این سایت پیشبینی شده بود ضمن دفن بهداشتی زباله یک واحد کارخانه بازیافت نیز ایجاد شود که برای این امر شماری سرمایهگذار نیز اعلام آمادگی کرده بودند.
سرپرست شهرداری میاندوآب با بیان اینکه مقرر شده است هفته آینده منابع طبیعی مختصات این سایت جدید در منطقه تلخاب را به شهرداری تحویل دهد گفت: این سایت از هر لحاظ برای دفع پسماند مناسب است ولی برخی افراد با مخالفت خود با انتقال سایت پسماند این شهرستان به این مکان باعث شدند تا این انتقال انجام نگیرد و شهر با بحران بزرگی در بخش دفع پسماند مواجه شود.
اصغری پور با بیان اینکه در حال حاضر به علت نبود مکانی مشخص، زبالههای شهر در محل کارگاه ماشینآلات شهرداری دپو میشود که تداوم آن، مشکلات بهداشتی فراوانی را برای شهر به همراه خواهد داشت افزود: امیدواریم منطقه تلخاب هر چه زودتر به تأیید همه نهادهای ذیربط و مردم رسیده و این مشکل دفع غیراصولی پسماندها برطرف شود.
سایت جدید پسماند میاندوآب نیازمند تصویب در کارگروه مدیریت پسماند است
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی نیز در خصوص مشکل پسماند در میاندوآب گفت: میاندوآب بالغ بر ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد، مکانی برای بازیافت و امحای زبالههای این شهر ندارد که طی ماههای اخیر زبالهها به مقصد ارومیه به منظور دفع در سایت زباله این شهر انتقال داده میشد.
آیدین رحمانی با بیان اینکه سایت موقت دفع پسماند میاندوآب راهاندازی شد و سایت دائمی دفع پسماند زباله میاندوآب نیازمند تصویب شورای تأمین استان و کارگروه مدیریت پسماند است افزود: باید مطالعات لازم در راستای ایجاد سایت دائمی پسماند انجام گیرد تا علاوه بر جلوگیری از مشکلات زیست محیطی، به محل زندگی مردم این شهر نیز نزدیک نباشد، از اینرو حساسیت ویژهای در این زمینه وجود دارد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجانغربی از ایجاد سایت موقت دفع پسماند در نزدیکی یکی از روستاهای میاندوآب طی روزهای اخیر خبر داد و گفت: این سایت موقت با رضایت اهالی روستا تعیین شده و در حال تعیین محل قطعی برای سایت دفع پسماند این شهر هستیم.
وی با بیان اینکه در این خصوص ۴ نقطه از حاشیه شهر میاندوآب برای ایجاد سایت دفع پسماند پیشنهاد شده است، اعلام کرد: برای انتخاب یکی از این مناطق منتظر تصویب کارگروه مدیریت پسماند و شورای تأمین استان هستیم.
هر چند سرپرست شهرداری میاندوآب انتخاب سایت جدید در منطقه تلخاب را بهترین مکان برای دفع اصولی پسماند اعلام کرده و خواستار تسریع در روند راه اندازی این منطقه است اما معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی مخالفت شهرداری و فرمانداری را مهمترین دلیل راکد ماندن این طرح برشمرد.
به دنبال مکان یابی مناسبی برای دفع اصولی پسماند در میاندوآب هستیم
حجت جباری در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه سالهاست دفع سنتی و غیراصولی پسماند در شهرستان میاندوآب موجب بروز مشکلات زیست محیطی و گلایه شهروندان شده است افزود: متأسفانه با وجود مکان یابی بعد از لحاظ شرایط زیست محیطی در منطقه تلخاب شهرداری، فرمانداری و برخی اهالی منطقه با ایجاد این سایت مخالف بوده و موجب تداوم روند مشکل دفع غیربهداشتی زبالهها در این شهرستان شدهاند.
معاون فنی حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی ادامه داد: با وجود دارا بودن مجوزهای زیست محیطی در منطقه تلخاب به دلیل مخالفت اهالی و برخی مسئولان محلی در میاندوآب به نظر میرسد انتخاب سایت تلخاب منتفی شده و تلاشها برای مکان یابی مناسب و دفع اصولی و بهداشتی پسماندهای میاندوآب ادامه دارد.
جباری با اشاره به مشکلات زیست محیطی و گلایههای مردمی در خصوص پسماندهای تلنبار شده در میاندوآب گفت: پیش از این، سایت تلخاب مورد مطالعه قرار گرفته و انتخاب شده بود و حتی اداره کل حفاظت محیط زیست برای آن مجوز صادر کرده بود اما مردم محلی و نهایت فرماندار این شهرستان با تلخاب موافقت نکردند و به همین سبب هم اکنون به دنبال مکانیابی سایت دیگری هستند که امید است در اسرع وقت انتخاب شود.
طی روزهای اخیر استانداری آذربایجان غربی و شهرداری میاندوآب موافقت خود برای انتخاب منطقه تلخاب به عنوان سایت جدید دفع اصولی پسماند در میاندوآب اعلام کردند اما محیط زیست از منتفی شدن این سایت خبر داد و همچنین نماینده مهاباد در مجلس شورای اسلامی نیز در دو نامه جداگانه به قائم مقام امور حقوقی وزارت کشور و استاندار آذربایجان غربی، خواستار جلوگیری از انتقال سایت پسماند میاندوآب به منطقه شامات (تلخاب) با اراضی کشاورزی حاصلخیز شد.
محمودزاده در این نامه آورده بود؛ با توجه به اینکه انتقال سایت زباله به این منطقه باعث تبعات اجتماعی و اقتصادی شدیدی در حداقل ۱۴ روستای بزرگ منطقه خواهد شد و ضرر زیان فراوانی به منابع آبی کشاورزی، شرب و اراضی کشاورزی وارد میکند و از سوی دیگر سبب نارضایتی شدید اهالی و کشاورزان این منطقه خواهد شد، لذا خواهشمندیم دستور فرمائید سریعاً به موضوع اعتراض اهالی محترم این منطقه رسیدگی و از انتقال سایت زباله میاندوآب به آن منطقه جلوگیری شود.
هم اکنون شهرستان میاندوآب از شهرستانهای مهم استان سالهاست با یک چالش مهم زیست محیطی مواجه است و با توجه به شیوع بیماری کرونا مسئولان برای جلوگیری از تداوم این چالش بهداشتی باید در انتخاب سایت جدید و حل این مشکل اقدامات اساسی را تشریع بخشند.
نظر شما