خبرگزاری مهر؛ گروه مجله_ فاطمه میرزاجعفری: از روزی که ویروس کرونا سر از کشور ما درآورده است زندگی همه ما رنگ دیگری گرفت؛ دیگر خبری از آن دغدغههای روزمره و پر مشغله نبود و همه ما تبدیل به آدمهایی شدهایم که برای حفظ سلامت خود و عزیزانمان مجبور به خانه نشینی بودیم هرچند که با تلاش و همت کادر درمانی، گروههای جهادی آمار مبتلایان ما سیر نزولی پیدا کرد و بیشتر ما دوباره برای از سر گرفتن کار و تلاش به خیابانها بازگشتیم اما زندگیهایمان فرق کرده است ودیگر مثل سابق نیست.
لابه لای اینهمه تغییر، استرس و اضطراب باید بگوییم که ویروس کرونا با ورودش از دنیای آزمایشگاهی به دنیای انسانی تأثیرات مثبتی را نیز با خود به همراه آورد؛ بله متأسفانه یا خوشبختانه جمله قبلی صحت دارد ویروس کرونا تأثیرات مثبتی برای دنیای ما انسانها داشته است.
کاهش آلودگی هوا از شرق تا غرب کره زمین
تصاویر ماهوارهای از ووهان و سایر مناطق چین که به واسطه شیوع کرونا، قرنطینه شده بودند، نشان میدهد آلودگی هوا در این مناطق در مقایسه با سال قبل کاهش بسیار زیادی داشته است به نوعی که متخصصان معتقدند تولید گازهای آلاینده در ماه فوریه امسان تا ۲۵ درصد کاهش داسته است این کاهش عبارت است از کاهش تولید حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعبی گاز دی اکسید کربن در این زمان و البته باید گفت کاهش آلودگی هوا نتیجه کاهش رفت و آمدها و تعطیلی صنایع نه فقط در چین که در دیگر کشورهای درگیر هم گزارش شده است.
در ایتالیا نیز که آمار مبتلایان و جانباختگان ناشی از کووید ۱۹ در آن بسیار بالا بود نیز آلودگی هوا کاهش محسوسی داشته است. طبق گزارش ایندیپندت در مناطق شمالی ایتالیا که بیشترین میزان شیوع کرونا در آن گزارش شده است و بیشترین محدودیت رفت و آمد هم در آن اعمال شده است میزان گاز اکسید نیتروژن به شدت کاهش یافته است.
سایت فوربس در مقالهای اعلام کرده است طبق محاسبات متخصصان به واسطه کاهش آلودگی هوا در بخشهایی از چین در نتیجه تغییر سبک زندگی به دنبال شیوع کرونا، حدود چهار هزار کودک زیر پنج سال و ۷۳ هزار سالمند بالای ۷۰ سال از مرگ ناشی از عوارض آلودگی هوا نجات یافتهاند. هر چند در مقایسه با مرگ بیش از یک میلیون نفر در سال به واسطه عوارض آلودگی هوا در چین این رقم شاید عدد بزرگی نباشد اما بهتر است به این نکته توجه کنیم که این رقم جدای از محاسبات مربوط به نجات افراد گروه سنی بین ۵ تا ۷۰ سال هستند که به واسطه کاهش آلودگی هوا از مرگ زودرس نجات پیدا کردهاند.
در کشور ما ایران نیز توقف اجباری و دوری از زندگیهای مدرن برای مدتی سبب تولید گازهای گلخانهای، آلایندههای هوا، پسماندها و فاضلابهای صنعتی وحتی تخریب منابع طبیعی به عنوان جنبه مثبت شیوع بیماری کرونا بر محیط زیست قلمداد میشود که بشر با کاهش فعالیتهای اقتصادی خود به نوعی فرصت مجددی به محیط زیست داده است و امسال شاهد این هستیم که آسیبهای کمتری متوجه طبیعت و محیط زیست شده است.
باید گفت کرونا یکی از اتفاقات ناگوار برای انسانها اما خوشایند برای سلامت زمین است؛ کرونا مجموعه محدودیتهایی را در پی داشت که کاهش رفت و آمدها، کاهش خریدهای غیر اساسی، توقف صنایع آلاینده، کاهش تخریبهای جنگلی و مرتعی وغیره در نتیجه همه این عوامل کاهش آلودگی هوا و طبیعت به همراه داشت.
اگرچه کرونا آسیبهای اجتماعی و اقتصادی را به وجود آورد اما در نگاه کلی باید گفت زمین نفسی تازه کرد.
رونق کسب و کارهای مجازی
با شیوع ویروس کرونا و روی آوردن بسیاری از مردم به خریدهای اینترنتی بخشی از کسب و کارها که از این فضا برای خرید و فروش استفاده میکردند رونق و مورد حمایت قرار گرفتند. طبق گزارش دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در کشور ما کسب و کارهای نوپای حوزه فناوری اطلاعات بسته به مدل کسب و کارشان وضعیتهای متفاوتی را تجربه کردند؛ برای مثال کسب و کارهای نوپایی که بیشتر به کاهش تماس فیزیکی کمک میکنند با افزایش فروش و رشد بازار خود مواجهه شدهاند. برای مثال کسب و کارهای نوپای فعال در زمینه دورکاری و برگزاری جلسات و کلاسهای آنلاین افزایش ۵۰ تا ۴۰۰ درصدی تراکنش، فروش و برعکس را داشتهاند، شرکتهای تسهیل کننده رویدادها و مجامع و جلسات حضوری نیز کاهش ۷۵ تا ۱۰۰ درصدی تراکنشهای خود را گزارش کردهاند.
ترمیم لایه ازن به لطف کرونا ویروس
لایه ازن مانند یک پوشش محافظ برای زمین در برابر نور خورشید است و مانع ورود اشعات مضر به داخل زمین میشود. شناخته شده ترین و یکی از بزرگترین شکافهای ایجاد شده بر روی این لایه نیز در منطقه قطب شمال قرار دارد.
سازمان امنیت هواشناسی جهانی در هفتههای گذشته خبر از ترمیم ناگهانی این لایه داده است؛ در پی این موضوع مرکز هواشناسی جهان در اروپا طی اعلامیهای اظهار کرد شکاف مشهور در قطب شمال به صورت پیش بینی نشدهای ترمیم شد و به حالت عادی درآمد.
گفتنی است؛ پیش از این شکاف مورد نظر به عنوان بزرگترین شکاف شناخته میشد و انتظار میرفت که مدت زمان زیادی را بر روی لایه ازن حضور داشته باشد اما حالا سوراخ ایجاد شده توانسته خودش را ترمیم کند.
بنابراین شکاف مورد نظر به دلیل کاهش فعالیت انسان در پی شیوع ویروس کرونا و محدودیتهای جهانی برای تولید مواد سمی، رو به بهبود قرار دارد و از آن جایی که به طور معمول هر شکاف و یا سوراخ ایجاد شده بر روی سطح لایه ازن مدتی طولانی را برای بهبود خود باید طی کند میتوان گفت مشاهده ترمیم لایه ازن امری نادر وغیر معمول است که به لطف ویروس کرونا رنگ حقیقت به خود گرفته است.
کاهش سوانح جادهای در روزهای قرنطینه
در کشور ما نیز کرونا تأثیرات مثبتی را گذاشته البته هر چند که نتوانست بر روی کاهش آلودگی هوا تأثیر چشمگیری داشته باشد اما در روزهای قرنطیه خانگی شاهد بهبود کیفیت هوا نیز بودیم.
با کاهش ترددهای درون شهری و برون شهری، میزان مصرف بنزین از اواخر بهمن در کشور کاهش یافت و از اواخر بهن شاهد کاهش ۱۰ درصدی مصرف بنزین در کشور بودیم و البته کاهش ترددها باعث کاهش سوانح رانندگی در بخشهایی از کشور هم شد و در این مدت شاهد کاهش ۱۰ درصدی تصادفات منجر به فوت در مقایسه به سال گذشته بودهایم.
عیان شدن پشت پرده غرب مدرن
کرونا ویروس با آمدنش به دنیا روی دیگری از رفتارهای انسانی را نیز نشانمان داد و دست خیلیها را رو کرد نمونههای آن زد و خوردهای کشورهای اروپایی و آمریکایی برای خرید مایحتاجشان بود، کووید ۱۹ سبب شد تا آنها که ادعای آزادی و مدرنتیه دارند روی دیگر خود را نشان دهند.
شیوع کرونا و ضرورت قطع زنجیره گسترش این ویروس افراد بسیاری را مجبور به ماندن در خانه کرد، استفاده از شیوههایی مانند دورکاری در بسیاری از مشاغل و تأمین نیازهای مورد نظر از طریق اینترنت و خرید و فروشهای آنلاین همگی سبب آن شد تا تأثیرات مثبت کرونا ویروس بیشتر نمایان شود.
تصاویر ناسا از تغییرات آلودگی هوا در ووهان چین نشان میدهد که برخلاف سال ۲۰۱۹ امسال بعد از اتمام تعطیلات سال نو میزان گاز دی اکسید نیتروژن در این منطقه افزایش نیافته است.
هر چند که کرونا ویروس سبب شد تا زندگی همه ما به نوعی مختل و پر از استرس و ترس باشد و جان افراد زیادی را گرفت، تلخیها و ناکامیهای بسیاری را با خود به همراه آورد و از همه ما آدمهای دیگری ساخت اما باید گفت کرونا ویروس فرصتی بود تا زمین کمی آرامش پیدا کند و نفس بکشد تا دوباره خود را احیا کند و سرزنده شود.
قدر لحظات زندگی را بدانیم
شاید هیچکدام از ما به این فکر نمیکردیم که روزی برسد که دلمان برای تا سر کوچه رفتن هم تنگ شود روزی بدون استرس که به نردهها و دستگیرهها دست بزنیم در خیابان غذایی را بخوریم و شاید هیچ گاه به این فکر نمیکردیم که زندگی از روال عادی خود خارج شود اما ویروس کرونا به ما گوشزد کرد که باید قدر تک تک لحظههایمان را بدانیم و از آنها نهایت استفاده را ببریم. هرچند که کرونا ویروس سبب شد تا زندگی همه ما به نوعی مختل و پر از استرس و ترس باشد اما از همه ما آدمهای دیگری ساخت؛ کووید ۱۹ تلخیها و ناکامیهای بسیاری را با خود به همراه آورد اما باید گفت فرصتی بود تا زمین کمی آرامش پیدا کند، نفس بکشد و جانی دوباره گیرد.
نظر شما