معاون طرح و برنامه مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل (ایزوایکو) درگفتگو با خبرنگار مهر، عملکرد صنعت کشتی سازی در کشور را قابل دفاع دانست و گفت: صنعت کشتی سازی داخلی می تواند بخشی از نیاز کشور را جوابگو باشد چراکه پیچیدگیهای صنعت کشتی سازی در کشور از توان مهندسان داخلی خارج نیست.
ولی الله مهابادی افزود: توان صنعت دریایی در کشور در کنار حل مشکلات و مسائل موجود به نحوی است که می تواند پاسخگوی نیاز ساخت کشتی در داخل باشد همانطور که در بحث فراساحل، مهندسان داخلی تجربه زیادی نداشتند ولی در فازهای مختلف پارس جنوبی، توانستند بخشی از کار نیاز داخل را به عهده گرفته و پا به پای بسیاری از پیمانکاران خارجی پیش روند.
وی افزود: دولت بخش عمدهای از بازار داخلی حمل و نقل دریایی را به خرید خارج تخصیص می دهد در صورتیکه می تواند از پیمانکاران خارجی نیز درخواست انتقال بخشی از دانش فنی را به داخل کشور داشته باشد به نحوی که پیمانکاران خارجی بخشی از کشتی را در یاردهای داخلی بسازند.
مهابادی با اشاره به لزوم هدایت بخشی از ذخایر مالی به سمت صنعت کشتی سازی در کشور، گفت: در لایحه توسعه صنایع دریایی، دولت باید سالانه یک میلیارد دلار از حساب ذخیره ارزی برای پوشش تامین سفارش ساخت کشتی از طرف شرکتهای تابعه کشتیرانی جمهوری اسلامی به سازندگان صنعت کشتی سازی کشور اختصاص دهد اما متاسفانه در پیگیری تصویب این لایحه در مجلس کوتاهی می کند.
وی تصریح کرد: بخش عمده ای از انتقال دانش فنی ساخت کشتی به داخل منتقل شده که ثمره آن را نیز می توان در ساخت کشتی هایی نظیر ایران- اراک مشاهده کرد، این درحالی است که کشتی محصولی است که باید تحت کلاس موسسات رده بالای بینالمللی ساخته شود چراکه اگر غیر از این باشد، اجازه تردد در آبهای بین المللی را نخواهد داشت.
معاون طرح و برنامه مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل (ایزوایکو) با اشاره به حمایت های دولت در خودکفا شدن برخی صنایع در کشور، گفت: صنعت کشتی سازی از جمله صنایعی است که از قدمت بلندمدتی برخوردار است، این درحالی است که با توجه به وجود 3000 کیلومتر ساحل آبی در کشورنمی توان به اقتصاد دریا و صنایع دریایی بی تفاوت بود ضمن اینکه این صنعت به امنیت و اقتصاد ملی گره خورده است.
مهابادی گفت: 100 درصد صادرات نفتی و 80 درصد واردات کشور از طریق حمل و نقل دریایی صورت می گیرد که اگر قرار باشد تمام این حمل و نقل، تحت مالکیت کشتی های خارجی و توسط این کشتی ها صورت گیرد، از نظر اقتصادی اصولی نیست بنابراین توجه به توان داخلی برای صنعتی زیربنایی و استراتژیک، حمایت های دولت را می طلبد.
گفتنی است چندی پیش داجمر، مدیرعامل کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، با انتقاد شدید از روند کار کشتی سازان داخلی، میزان ضرر وارده به ناوگان کشتیرانی جمهوری اسلامی را از قبل تاخیر در تحویل کشتی های سفارش داخل رقم بسیار بالایی عنوان کرده بود.
نظر شما