مهندس محمد هادی حیدرزاده در گفتگو با مهر افزود: با توجه به اینکه روزانه 1200 تا 1400 دستگاه خودرو در تهران شماره می شود، باید به همان نسبت نیز به میزان آلودگی هوا نیز افزوده شود اما انجام اقداماتی که از سال 80 تا کنون در خصوص کاهش آلودگی هوا صورت گرفته باعث شده که افزایش حجم آلودگی هوا کمتر از میزان خودروهای شماره گذاری شده شود.
مشاور شهردار تهران در امور محیط زیست با بیان اینکه حذف سرب از بنزین ، استاندارد سازی خودروها از جمله اقدامات انجام شده در زمینه کاهش میزان آلودگی هوا ناشی از تردد خودروها است، گفت: هم اکنون خودروهای تولید شده در کشور بر اساس استاندارد CER83 صورت می گیرد و خریداری خودروهایی نظیر پاترول، پراید و پژوهایی که استاندارد لازم را ندارند، متوقف شده است.
وی با اشاره به اینکه طی سالهای اخیر در زمینه کنترل آلودگی هوا ناشی از منابع متحرک یا خودروها موفق بوده ایم، گفت: مدیریت تقاضای سفر درون شهری و گسترش حمل و نقل عمومی از جمله راهکارهای موثر برای کاهش آلودگی هوا ناشی از تردد خودروها است.
حیدرزاده ادامه داد: حرکت به سوی شهر الکترونیک می تواند در کاهش آلودگی هوا ناشی از تردد خودورها موثر واقع شود چون در این صورت افراد مجبور نخواهند بود که برای انجام تمامی فعالیت روازنه خود، از خودرو استفاده کنند.
مشاور شهردار تهران در امور محیط زیست گفت: شهرداری تهران در صدد انجام برنامه هایی نظیر گسترش حمل و نقل عمومی برای کاهش آلودگی هوا ناشی از خودرو است که این برنامه به همراه سهمیه بندی بنزین و با حمایت دولت امکان پذیر خواهد شد.
وی گفت: اجرای برنامه های در نظر گرفته شده برای کاهش آلودگی هوا ناشی از تردد خودروها از طریق مدیریت صحیح وسایل نقلیه، طی کوتاه مدت یعنی در مدت یک سال می تواند منجر به کاهش 30 درصدی آلودگی هوا ناشی از این منابع متحرک شود.
نظر شما