خبرگزاری مهر - گروه استانها: روزهای اول شیوع ویروس کرونا با اتخاذ سیاستهای بازدارنده، نهادینه کردن رعایت فرهنگ فاصلهگذاریهای اجتماعی و فیزیکی، ابلاغ محدودیت فعالیت اصناف، تعطیلی اماکن عمومی پرخطر، ممنوعیت تردد بین شهری در سایه همکاری همهجانبه مردم میرفت تا ویروس تاجدار میکروسکوپی از شهر و دیار ما رخت ببندد. اما این روزها در حالی که آمار رسمی از کرونا در دسترس نیست، اخبار از افزایش ۲ برابری تعداد موارد منجر به بستری در خراسان شمالی خبر میدهد.
همین آمار و ارقام، استان سفید اوایل شیوع کرونا را به وضعیت قرمز رساند و معاون سیاسی استاندار را در غیبت پرتکرار استاندار به کف خیابانهای مرکز استان کشاند تا او از اعمال نظارت شدید بر فعالیت اصناف و البته تعطیلی مراکز تجمع خبر دهد. دستوراتی که نوش دارو پس از مرگ سهراب است.
محلهای تجمع مردم در خراسان شمالی تا اطلاع ثانوی تعطیل میشود
ولی الله حیاتی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان شمالی در حاشیه بازدید میدانی از نحوه رعایت پروتکلهای بهداشتی توسط اصناف از افزایش نظارتها خبر داد.
ولیالله حیاتی با اشاره به وضعیت قرمز خراسان شمالی در شیوع کرونا گفت: با توجه به شیوع بیماری کرونا در سراسر استان مراسمهای عروسی، عزا و مکانهای تجمع مردم مانند استخرها، تالارها و باشگاههای ورزشی تا اطلاع ثانوی تعطیل است و پس از برگشت به حالت عادی تصمیمات جدید اتخاذ میشود.
بازدید میدانی معاون استاندار و اطلاعرسانی نسبت به اعمال محدودیتها و افزایش شدید نظارت بر عملکرد اصناف هرچند قابل تقدیر است، اما جناب معاون اقتضای مسئولیت زمانسنجی است. ایکاش! تصمیمات مناسب را قبل از قرمز شدن وضعیت استان اتخاذ میکردید.
انتقاد دیگر نسبت به نقش مدیران در شکلگیری وضعیت خراسان شمالی را باید متوجه دانشگاه علوم پزشکی دانست. انتشار تصاویر برگشت بیمارستانها به وضعیت عادی و عدم انتشار آمار موارد مثبت و فوت شده کرونا را باید جز عوامل مهم در شکلگیری یک باور کاذب عنوان کرد. اما وضعیت در مرکز استان کاملاً عادی است. بسیاری از افراد بدون ماسک در حال تردد در مراکز شلوغ و مرکزی شهر هستند.
این روزها انگار خبری از کرونا نیست
مصطفی که صاحب یکی از رستورانهای پر رونق مرکز شهر بجنورد است و حسابی کار و بارش سکه است، در گفتگو با مهر میگوید: در بسیاری از موارد توصیه ما به مشتریان صرف غذا در منزل است، اما مردمی که انگار از شرایط سنگین روزهای اولیه شیوع این ویروس خسته شدند گوششان بدهکار نیست و خوردن غذا در محیط شلوغ رستوران را ترجیح میدهند.
مصطفی در ادامه با اشاره به طبقه بالای رستوران کوچک خود میگوید: تا چند روز پیش که محدودیتهای کرونایی برقرار بود، آن بالا که الان چند خانواده در حال صرف غذا هستند به محل انبار میز و صندلیها تبدیل شده بود.
مصطفی که به قول خودش کاسب آیندهنگری است، گفت: اما این رونق ماندگار نیست، زیرا این حجم از بیمبالاتی مردم منجر به تعطیلی کسب و کار ما میشود؛ قطعاً آمار مبتلایان افزایش مییابد و روز از نو و روزی از نو!
مشتریان انتظار رعایت نکات بهداشتی را ندارند
مشتری هم دیگر مثل روزهای اول شیوع کرونا انتظار مراعات نکات بهداشتی را ندارد؛ این جملات صادق، صاحب یکی از نانواییهای بجنورد است.
او در گفتگو با مهر میگوید: روزهای اولیه شیوع کرونا مردم تعداد زیادی نان را با توجیه کمتر شدن رفت و آمد خریداری میکردند. به طوری که اکثر آنها مصرف یک هفته خود را خریداری و با وسواس خاصی در کیسههایی که همراه خود داشتند قرار میدادند.
صادق در ادامه میگوید: این در شرایطی است که مردم بجنورد نان را روزانه خریداری میکردند و به قول خودشان «نان باید تازه باشد».
وی با اشاره به روزهای اولیه کرونا و مقایسه با شرایط فعلی اینگونه ادامه داد: روزهای اول مشتری از خرید نانی که برای چند دقیقه بر روی سبدهای نانوایی مانده بود، امتناع میکرد و میگفت: این نان آلوده است.
این نانوا تصریح میکند: امروز دیگر مردم مثل روزهای اول رعایت نمیکند و نه از ما توقع رعایت حداکثری نکات بهداشتی را دارند و خرید نان مثل گذشته به صورت روزانه درآمده است.
صادق که پدر پیرش از ناراحتی قلبی رنج میبرد در ادامه گفت: از عادی شدن اوضاع خیلی میترسم، ایکاش مسئولین کاری پیش از آنکه کنترل اوضاع از دستشان خارج شود، انجام دهند.
مادرانی که کودکانشان را بدون ماسک به این سو و آن سو میبرند
مردم مثل قبل با کودکان خود برای خرید لباس به مغازه مراجعه میکنند و انگار کرونا وجود ندارد. این جملات مهرداد سعادتی، صاحب یک لباسفروشی است. سعادتی میگوید: اکثر مشتریهای من خانمهایی هستند که برای تهیه البسه کودکان خود به مغازه مراجعه میکنند.
این کاسب تشریح میکند: یک مسئله نگران کننده این است که مادرانی هم که ماسک و دستکش استفاده میکنند، کودکان خود را بدون ماسک در شهر به این سو و آن سو میبرند.
وی میافزاید: این صحنهها واقعاً برای من نگرانکننده است به حدی که بعضی اوقات توصیه به استفاده از ماسک را به مادران میکنیم، اما گوش کسی بدهکار نیست.
افزایش دو برابری موارد بستری کرونا در خراسان شمالی زنگ هشداری برای همگان است
سید احمد هاشمی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در گفتگو با مهر ضمن اعلام افزایش ۲ برابری تعداد موارد منجر به بستری در مراکز درمانی تصریح کرد: بیتفاوتی و باور کاذب عبور از بحران کرونا یکی از دلایل عمده افزایش مبتلایان است.
سید احمد هاشمی پرهیز از برگزاری مراسمهای خانوادگی و حضور در اماکن شلوغ را نیز جز عوامل افزایش آمارها در خراسان شمالی عنوان کرد.
همه این مسائل نشان از تاخت و تاز کرونا دارد. ویروسی که در نظر برخی مسئولین انگار برخی روزها هست و برخی روزها نیست و ویروسی که انگار منوط به حضور مقامات است.
مانند روزهای تعطیل عید نوروز که جامعه شاهد اعلام حداکثر بازدارندگی و دستورالعملهای بهداشتی بود. خراسان شمالی هم که تشکیل جلسات ستاد کرونا مشروط و منوط به حضور استاندار در خراسان شمالی است. گویی که وقتی محمدعلی شجاعی در سفرهای متعدد خود باشند، نه خبری از ستاد و جلسه است و نه خبری از دستورات لازم و نه خبری از کرونا!
نگرانی و هراس از بحرانی شدن اوضاع و افزایش آمار مبتلایان به کرونا با وجودی که در گفته بسیاری از کسبه و مسئولین موج میزند، گویا فقط در حد همان دغدغههای شخصی است و عزمی برای جبران رفتارهای پرخطر از جانب مدیران و در برخی موارد رعایت نکات اولیه بهداشتی وجود ندارد.
نظر شما