خبرگزاری مهر - گروه استانها، کوثر کریمی: مسجدسلیمان، به شهر اولینها معروف است ولی از شهرنشینی فقط کلمه شهر را یدک میکشد و با وجود داشتن نخستین چاه نفت خاورمیانه در این شهر و ورود بسیاری از اولینها به ایران ولی امروزه از امکانات اولیه بسیاری محروم است.
شهرستان مسجدسلیمان به عنوان یکی از قطبهای صنعت کشور یا بهتر بگوییم نخستین شهر صنعتی ایران و محل ورود بسیاری از امکانات و کارخانجات به ایران برای اولین بار، توجه ویژهای را در زمینه «توسعه و رسیدگی» میطلبد و این در حالی است که اهالی آن هنوز هم با بسیاری از محرومیتها دست و پنجه نرم میکنند و از امکانات اولیه زیادی محروم هستند.
در این میان بحث «آب شرب» این شهر به عنوان یک نیاز اولیه و اساسی بیشتر از هر مشکل دیگری به چشم میآید و نیازمند توجه و رسیدگی ویژه است ولی متأسفانه کمبود آب شرب مدتهاست آسایش و شاید سلامت را از شهروندان مسجدسلیمانی سلب کرده است.
و آنچه این مهم را یک مسئله قابل توجه و حتی عجیب نشان میدهد، قرار گرفتن این شهرستان در کنار دو سد بزرگ مسجدسلیمان و شهید عباسپور است که این امر به هیچ وجه نمیتواند مسئله بیآبی و کمآبی این شهرستان را برای ساکنان آن توجیهپذیر کند.
متأسفانه اهالی شهرستان مسجدسلیمان برخی روزها از بیآبی رنج میبرند. به طور مثال در یک نوبت، هفت روز کامل آبی در لولهها جریان نداشته است یا در روزهای دیگر آب یا فقط چند ساعت در شبانهروز یا به شکل جیرهبندی و از طریق تانکر بین مردم به اصطلاح شهرنشین توزیع میشود، شهری که فقط نام شهر را با خود یدک میکشد و در بحث آب شرب از برخی روستاها نیز عقبتر است.
این سالها پشت بام هر خانهای در این شهر حضور یک مخزن ذخیره آب را به چشم دیده میشود و به جزئی از سیمای شهر بدل شده است؛ در چند روز اخیر نیز اعتراضی مسالمتآمیز در مسجد شهر انجام شده است و مردم خواستار رفع مشکل کمآبی شدهاند.
جوش آمدن آب مخازن در گرمای ۵۰ درجه
یکی از شهروندان ساکن فاز دو فرهنگیان منطقه هشت بنگله مسجدسلیمان به خبرنگار مهر میگوید: دو ماه است که فشار آب کم شده است و یک هفت روز کامل شاهد کاهش شدید آب بودیم که حتی آب به لولهها نمیرسید.
نعمت الله مهمدی کرتلایی با اشاره به اینکه فاز سوم منطقه هشت بنگله جنب ایستگاه برق نیز با تانکر آبرسانی میشد، ادامه میدهد: از طریق فضای مجازی خیلی تلاش کردیم تا شاید کسی صدای مردم مظلوم مسجدسلیمان را بشنود ولی یا شنیدهاند و برایشان مهم نیست و یا اینکه تلاش ما بیفایده بوده است.
او با اشاره به اینکه از ساعت ۱۲ شب تا پنج صبح باید آبگیری کنیم تا شاید منبع ۷۰۰ لیتری پر شود، بیان میکند: همه شهروندان با قبوض آب خود حق آبه هم پرداخت میکنند و این حق مردم مسجدسلیمان نیست که در عین همجواری با دو سد شاهد جیرهبندی آب آن هم بدون فشار باشند.
این شهروند مسجدسلیمانی با گلایه از مشکلات ناشی از کمبود آب در بیشتر محلات مسجدسلیمان با وجود همجواری با پرآبترین رود ایران، میگوید: مردم در شهر با دبه و تانکر آبگیری و با هزار خون دل نیازهای روزانه خود را برطرف میکنند و ناراحتی ناشی از گرمای ۵۰ درجه و جوش شدن آب در مخازن روی پشت بام هم برای مسئولانی که گویا دلشان به حال مسجدسلیمان نمی سوزد.
مهمدی با اشاره به بحران پمپ آبهایی که با نبود فشار آب میسوزند و مشکلات برقی هم برای شهروندان ایجاد کرده است، میگوید: مسئولان علت این افت فشار را ایستگاه آخر بودن ما نسبت به پمپاژ آب از چشمه علی بیان میکنند ولی چرا کسی به این فکر نیست که اکثر مناطق از جمله بیبی یان، سبزآباد، پشتکوه، نمره چهل، مال شنبه، مالجونکی، هشت بنگله و کلگه با مشکل کمبود آب مواجه هستند.
عوارض کمبود آب برای مردم
مادری اهل منطقه هشت بنگله نیز با گلایه از عدم رسیدگی به مشکل کمبود آب مسجدسلیمان و دردی که در این کرونا متحمل شدهاند، میگوید: ۱۰ سال است که ساکن فاز دوم هشت بنگله و ۳۵ سال نیز ساکن مسجدسلیمان هستم، بیش از یک ماهی میشود که آب کلاً جیرهبندی شده است و آب پایدار ۲۴ ساعته نداریم.
زهرا اسدپور ادامه میدهد: مسجدسلیمان این سالها به شهری با منبعهای خانگی آب روی پشت بام شهره شده است و بیشتر نیاز مردم به آب از همین مخازن ذخیره خانهها تأمین میشود.
او گلایه میکند: تابستان و گرمای هوا با دمای ۵۰ درجه، آب این مخازن را خیلی داغ و غیرقابل استفاده کرده است ولی به لطف عدم رسیدگی مسئولان این روزها حتی همان مخازن را هم نمیتوان پر کرد.
انتشار بوی نامطبوع فاضلاب در شهر
اسدپور یادآور میشود: هفته پیش پمپ خانه ما سوخت چون آب فشار نداشت و باز هم دوباره یک پمپ دیگر خریداری کردیم. آسیب اقتصادی (پرداخت حق آبه و خسارتهای ناشی از سوخت پمپهای خانگی)، درخطر بودن وضعیت رعایت بهداشت، لزوم وجود آب برای مراقبت بیشتر در مقابل ویروس کرونا و استفاده از برق برای تأمین آب به وسیله پمپ همه از جمله عوارض کمبود آب در مسجدسلیمان هستند.
این بانوی مسجدسلیمانی میگوید: یک هفته قطعی آب داشتیم و آب فقط یک بار وصل شد و اینقدر فشار آن کم بود که اصلاً نمیتوانستیم ذخیره آب داشته باشیم. با این گرما و کرونا خیلی درد دارد که آب نباشد و این امر از لحاظ بهداشتی مشکلات زیادی را ایجاد میکند.
او در خصوص مشکل فاضلاب نیز بیان میکند: در شهر مسجدسلیمان دفع فاضلاب نداریم و اینجا شرکت آبفا نیست و باید گفت شرکت آب نیز توانایی تأمین همان آب لازم را ندارد.
اسدپور با اشاره به نبود شبکه فاضلاب در مسجدسلیمان میگوید: خود مردم کانال حفر میکنند و شهر پر از جویهای روباز است، مشکل فاضلاب را مطرح کردیم که اعلام کردند شرکت هزینهای بابت دفع فاضلاب نمیگیرد و این در حالی است که مردم حاضر هستند در ازای ساماندهی شبکه فاضلاب نسبت به پرداخت حق فاضلاب اقدام کنند.
این بانوی مسجدسلیمانی در پایان انتقاد میکند: من خودم لوله خریدم و حوضچه دفع فاضلاب زدم ولی هنوز هم به آن شکلی که باید خوب نیست و هزینههای ادامه کار زیاد است، برخی مواقع فاضلاب به درههای سرازیر و شاهد تجمع حیوانات و حشرات موذی هستیم که بوی نامطبوعی هم در شهر منتشر میکند.
پاسکاری شهروندان بین مسئولان
یکی از ساکنان منطقه شهید سلیمانی (مال جونکی) که ۳۵ سال است در این منطقه زندگی میکند، میگوید: نزدیک به بیش از یک ماه است که اصلاً آب وارد لولههای خانگی نمیشود و متأسفانه بیشتر مناطق شهر همینطور هستند و تنها منطقه ما نیست.
حسین صالحی اضافه میکند: بیشتر خانههای شهر روی تپه واقع شدهاند که همه از خانههای پایین دست با بطری نوشابه آب میبرند تا برای کارهای ضروری خود استفاده کنند، آنها همچنین تا ساعت دو صبح منتظر میشوند تا آبگیری دیگر مناطق کاهش پیدا کند تا شاید بتوانند مخازن را پر کنند.
او با گلایه از اینکه آب مناطق پایین دست که در سطح صاف و نه تپه قرار دارد نیز به صورت قطرهای است، بیان میکند: از قبل هم مشکل آب داشتیم ولی نه تا این اندازه که از حد بگذرد و مردم تشنه بمانند، حتی به مسئول بهرهبرداری سد گدار هم مراجعه کردیم که اعلام کرد هیچ مشکلی از لحاظ پمپاژ آب به شهر نداریم و این مدیریت شهری است که باید تنظیم آب را انجام بدهد.
این شهروند مسجدسلیمانی با انتقاد از پاسکاری شهروندان بین مسئولان و حل نشدن مشکل کمبود آب در این شهر میگوید: برخی از مسئولان آبفا اعلام میکنند که آبرسانی به یک هزار و ۸۰۰ نفر با لوله چهار اینچ امکانپذیر نیست و باید با اجرای طرح توسعه شبکه آن را به ۱۰ اینچ افزایش دهیم ولی از طرفی هم مدیر اعلام میکند که لوله چهار اینچ خوب است ولی آب باید فشار داشته باشد.
آب برای کارهای ابتدایی زندگی نیست
صالحی ادامه میدهد: برای هشت بنگله حتی یک لوله دیگر بردند ولی هنوز هم مشکل دارند. منطقه سمت پیروندها با تانکر آبرسانی میشود، هرچند لولهکشی شده ولی به خاطر شیب بالا آب را با تانکر به مردم میرسانند.
او با اشاره به اینکه منطقه امامزاده چشمه علی هم روبهروی مسجد آبرسانی با تانکر انجام میشود، گلایه میکند: متأسفانه هرچقدر هم که با سامانه ۱۲۲ هم تماس میگیریم، جواب نمیدهند و به خاطر کرونا بهداشت باید بیش از گذشته با حساسیت هرچه تمام تر مدنظر باشد و شستوشوی مداوم دستها یکی از مهمترین نکات پیشگیری عنوان شده است ولی ما حتی برای کارهای ابتدایی زندگی خود آب نداریم.
این شهروند مسجدسلیمانی در پایان میگوید: مردم آب برای استفاده روزمره خود ندارند ولی در سطح شهر خیلی لوله شکسته شده مشاهده میشود که آب در سطح خیابان جاری شده است و آبفا باید پاسخگوی این تناقض و خدماترسانیهای ضعیف خود باشد.
امام جمعه شهرستان مسجدسلیمان که در چهار خطبه اخیر خود ضمن اشاره به مشکلات کمآبی مسجدسلیمان، انتقاد شدید از آبفا داشته است، در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار میکند: اگر مسئولان با تصمیمگیریهای کارشناسی به اقدامات تخصصی بپردازند، قطعاً گره بسیاری از مشکلات شهر باز میشود، هرچند مسجدسلیمان دچار مشکلات اساسی و تاریخی است که نمیتوان کوتاهی مسئولان و به خصوص نمایندگان ادوار مختلف را در نظر نگرفت.
حجت الاسلام والمسلمین محمدصادق امینی میافزاید: به نظرم به صورت کلی آبفای مسجدسلیمان به یک بازنگری اساسی، جدی و کارشناسی نیاز دارد چرا که مردم در این زمینه مشکلات بسیاری دارند که باید به آنها در دستور کار مسئولان آبفا قرار بگیرد و به صورت ویژه رسیدگی شود.
وی با اشاره به اینکه آبفا مشکل پمپهای توزیع آب سد را بهانه کرده است ولی اینطور نیست و پمپها سالم هستند، عنوان میکند: هیچکدام از ارکان اصلی مدیریت شهرستان مسجدسلیمان از مدیر فعلی آبفا در این شهرستان رضایت ندارند و به نظرم سازمان آب باید با یک نگاه بنیادین و مدیری در تراز استان برای شهری با این قدمت، خدماترسانیهای عمومی در نظر بگیرد.
امام جمعه شهرستان مسجدسلیمان یادآور میشود: تماسهای تلفنی با مدیرعامل آبفای خوزستان انجام شده است تا پیگیر حل مشکلات مربوط به کمآبی و افت فشار در شهرستان مسجدسلیمان باشد ولی واقعاً نمیدانیم که با وجود نارضایتی ارکان اصلی مدیریت مسجدسلیمان از آبفای این شهرستان ولی مدیرعامل استانی به چه علتی از مدیر شهرستانی خود دفاع میکند.
حجت الاسلام والمسلمین امینی در پایان گلایه میکند: برخورد امور مشترکان هم با مردم اصلاً خوب نیست و این موضوع باید هرچه سریعتر اصلاح و به شهروندان احترام بگذارند.
سخن آخر
به گزارش خبرنگار مهر، آنچه این روزها بحران بیآبی و کمآبی در مسجدسلیمان را بحرانیتر میکند، شیوع ویروس کرونا است که طبق دستورات پزشکی و ایمنی شستوشوی مداوم با آب و صابون را برای سلامت مردم میطلبد.
در حالی که دغدغه این روزهای مسئولان کشوری و استانی و دولت حفظ سلامت مردم و مبارزه با این ویروس شده است آیا نباید تأمین آب شرب و سالم مناطقی که از کمبود آن رنج میبرند هم جزو این دغدغهها باشد؟
آیا اهالی مسجدسلیمان و حتی دیگر نقاط استان خوزستان که با چنین مشکلی روبهرو هستند، حق برخورداری از این نیاز اولیه را ندارند؟ و سوال مهمتر اینکه وظیفه پاسخگویی و رسیدگی به این مهم بر عهده کدام یک از مسئولان است و مردم باید در این خصوص به که باید روی بیاورند؟
با توجه به وعدهها و تخصیص اعتبارها در سالهای گذشته تاکنون اقدام اساسی برای رفع این مشکل یا بهتر بگوییم بحران بزرگ در مسجدسلیمان انجام نشده است.
آیا تنها تخصیص اعتبار و بیانیه و ابلاغیه برای حل مشکل کافی است یا باید اقدام اساسی و عملی تا رفع کامل مشکل صورت بگیرد تا جایی که دیگر این مسئله سوژه هیچ خبر و گزارشی نباشد؟
نظر شما