به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر ، رضا طلایی نیک نماینده بهار و کبودرآهنگ و سخنگوی فراکسیون وفاق و کارآمدی مجلس، در حاشیه جلسه علنی امروز در جمع خبرنگاران با بیان این مطلب اظهار داشت : روند مقدماتی برای اجرایی کردن تبصره 13 قانون بودجه همانند سال های گذشته ، نشانه های ناکافی و نا امیدی را بروز داده است .
وی افزود : اعلام سهمیه بندی فقط برای خودروهای دولتی ، بدون تعیین نرخ آزاد ، با تبصره 13 قانون بودجه مغایرت آشکار و قطعی دارد به دلیل اینکه طبق قانون بودجه ، خودروهای دولتی نباید از سهمیه بنزین 100 تومانی و یارانه ای استفاده کنند .
نماینده بهار و کبودرآهنگ خاطر نشان کرد : همچنین معین نکردن میزان سهمیه و استفاده از روشهایی مانند ابتدا مصرف و سپس کسر از سهمیه با حقوق شهروندی و روح و هدف تبصره 13 قانون بودجه منافات قطعی دارد .
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود : به طور کلی سهمیه بندی روشی منسوخ در اکثر جوامع و کشورها و متعلق به چندین دهه قبل است و مربوط به برخی از کشورهای شرقی است .
طلایی نیک گفت : شاید اراده ای نامحسوس در بین مجریان برای اثبات شکست سهمیه بندی بنزین و تحصیل برداشت از حساب ذخیره و افزایش جهشی یارانه سوخت و هزینه های جاری در 6 ماه دوم، وجود داشته است .
سخنگوی فراکسیون وفاق و کارآمدی مجلس، خاطر نشان کرد : جمع کثیری از نمایندگان مجلس، علیرغم مقاومت برخی از اعضای هیات رئیسه به دنبال اصلاح تبصره 13 قانون بودجه و جایگزینی بنزین تک نرخی به جای سهمیه بندی و دو نرخی شدن هستند .
وی با اظهار تاسف از سیاسی شدن مسائل مهمی مانند مسائل اقتصادی واجتماعی مانند بنزین ، افزود : این امر به منافع ملی و مصالح محلی کشور آسیب می زند .
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد : تاخیر و تعلل و پیش بینی قطعی مفسده ها و اشکالات اجرایی و اساسی سهمیه بندی و دونرخی شدن بنزین علاوه بر نخبگان حتی برای اکثریت مردم نیز نشانه های ناپایدار بودن این روش است .
وی گفت : با اقدام شفاف و جامع و به هنگام دولت برای اجرای تبصره 13 قانون بودجه شاید از زمینه های اصلاح آن در مجلس پیشگیری کند زیرا یکی از علت و انگیزه های جمعی از نمایندگان برای اصلاح تبصره 13 نشانه های مصمم نبودن دولت بر سهمیه بندی و 2 نرخی کردن بنزین است .
نظر شما