خبرگزاری مهر؛ گروه استانها- فریبا نیکوکار*: مطابق اولین ماده آئیننامه مقررات بهداشتی آرامستانها، مصوب وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و وزارت کشور، مورخ ۹ خرداد ۱۳۸۹، آرامستانها باید چندین کیلومتر خارج شهر احداث شوند حتی در روستاها هم نباید فاصله با آرامستان کمتر از یک کیلومتر باشد.
شهرستان دورود دارای پنج قبرستان است که همگی در محدوده شهری هستند و فاصله هیچکدام با منازل مسکونی بیشتر از پنجاه متر نیست! قبرستان ۱۷ شهریور، ناصرالدین، انگشته، خاتم الانبیا و گلزار شهدا همگی در محدوده شهر و در جوار منازل مسکونی هستند. خوشبختانه اکنون ظرفیت تمام این پنج قبرستان تکمیل شده است اما اگر در ماههای آینده تصمیمی برای احداث آرامستان عمومی در خارج شهر مطابق ضوابط آئین نامه وزارت بهداشت و وزارت کشور اتخاذ نشود، این شهر با بحران جدی مواجه خواهد شد.
اداره محیط زیست دورود و شبکه بهداشت این شهرستان تاکنون هشدارهای کتبی متعددی نسبت به مسائل زیست محیطی و بهداشتی آرامستان گلزار شهدای دورود به شهرداری این شهر ابلاغ داشتهاند. لکن نه تنها در این زمینه اقدام نشده است، علاوه بر تأثیرات روانی زندگی خانوادهها در کنار قبرستان، با توجه به اهمیت و تجمعات هزاران نفری در مراسم تشییع و دفن بخصوص در فرهنگ مردم لرستان، روزانه آلودگی صوتی بلندگوهای مداحان و گریه و شیون مردان و زنان عزادار و ترافیک ماشینها و مسائل حاد بهداشتی وجود غسالخانه و سردخانه اجساد در چند متری خانههای مسکونی و اخیراً دفن قربانیان کرونا، مسائل فراوانی بخصوص برای ساکنین شهرک سینا ایجاد کرده است.
انتقال آرامستان به خارج شهر مصوبه اولین شورای سلامت این شهرستان نیز هست و شهردار دورود را موظف کرده که در اسرع وقت نسبت به جانمایی و تعیین مکان احداث آرامستان در خارج شهر اقدام نماید؛ فرمانداری و شبکه بهداشت نیز مسئول پیگیری این مصوبه هستند. قبل از این، شورای شهر دورود نیز مبلغ ۲۵۰ میلیون تومان برای احداث دیوار اطراف آرامستان گلزار شهدا تصویب کرده و شهرداری را موظف کرده که با توجه به تکمیل شدن ظرفیت این قبرستان، نسبت به احداث آرامستان جدید در خارج شهر اقدام نماید.
به گفته شهردار کنونی و رئیس شورای شهر سابق، کارخانه سیمان دورود داوطلبانه پیشقدم شده است که یک قطعه زمین از املاک متعلق به این کارخانه در خارج شهر را برای احداث آرامستان اختصاص دهد. لکن علیرغم نارضایتی و شکایات متعدد و حتی تجمع اعتراضآمیز مردم از وضعیت نابهنجار قبرستانهای دورود و هشدارهای متعدد ارگانهای مختلف ذیربط، و وعدههای مسئولان بخصوص شهرداری دورود، هنوز هیچگونه اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است و حتی کلنگ احداث آرامستان جدید زده نشده است.
گذشته از غیر قانونی بودن قبرستانهای موجود در داخل شهر، تکمیل شدن این قبرستانها، ضرورت اقدام جدی در این زمینه را میطلبد وگرنه در ماههای آینده شهرستان دورود با بحران مکان برای دفن اموات مواجه خواهد شد.
*فعال فرهنگی و اجتماعی
نظر شما