حجت الاسلام محمد علی ایازی قرآن پژوه و محقق در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در قرآن کریم بیش از 32 بار مسئله زکات مطرح شده و معمولا در بیشتر این موارد زکات پس از دستور به نماز آمده است.
وی با اشاره به تعابیر مختلف قرآن از اقامه نماز و پرداخت زکات در کنار یکدیگر تأکید کرد: زکات از اهمیت بسیاری برخوردار است که قرآن کریم آن را در کنار یک عمل عبادی بزرگ چون صلاة مطرح کرده است.
اما از سوی دیگر وی استدلال می کند که زکات تنها پرداخت حقوق مالی واجب نیست، بلکه عبادی بودن و قصد قربت انسان در آن مورد نظر است. هنگامی که انسان مالی را پرداخت می کند، اینکه برای خدا باشد بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل مسئله عبادی بودن و قربی بودن زکات در قرآن تأکید شده است.
حجت الاسلام ایازی تصریح کرد: اگر انسان به فقرا و مستمندان مبلغی را پرداخت می کند، نباید آن را با شائبه های خودنمایی و نیتهای دیگر همراه کند. مقاصدی چون انگیزه های اجتماعی و سیاسی و یا حتی منتی بر دریافت کننده باید دور باشد چرا که زکات چون نماز عملی عبادی تلقی می شود.
این محقق و پژوهشگر قرآن به عنوان نکته دوم درباره زکات که در آیات الهی ذکرشده این است به تطهیر کردن مال اشاره کرد و گفت: زکات صرف پرداخت پول نیست بلکه تطهیر کردن و پاک کردن است. زکات از تزکیه به معنای پاک کردن مال گرفته می شود.
وی در ادامه اظهارات خود بعد اجتماعی زکات در قرآن را یادآور شد و اظهار داشت: برخی از اعمال چون رابطه انسان با خدا جنبه فردی دارد؛ اما مسئله زکات برای پر کردن خلاء ها و کاستی های جامعه مطرح شده است. جامعه در موادی که دچار مشکل است می تواند با زکات خلا خود را پر کند.
حجت الاسلام محمد علی ایازی در پایان درباره مصارف زکات گفت: زکات از نظر قرآن مصارف متنوع و گوناگونی دارد. هرچند در قرآن هشت مورد برای مصرف زکات ذکر شده است؛ اما باید توجه داشت که این عناوین بسیار گسترده هستند. برای مثال عنوان غارمین ( کسانی که بدهکارند) و عنوان فی سبیل الله که می توان برای آن مصارف مختلفی را متصور شد.
نظر شما