به گزارش خبرنگار مهر در کرج ، کشور ما به دلیل برخورداری از اقلیم مناسب ، قابلیت تولید گل های مختلف با تنوع نژادی را داراست و می تواند در همه ایام سال در تابستان گرم و زمستان سرد به پرورش این نعمت خدادادی بپردازد اما گل ایران هنوز هیچ جایگاهی در بازارهای بین المللی ندارد و در داخل کشور نیز توجهی به زیرساخت های پرورش آن نمی شود .
به رغم اینکه گل در ایران به روش های علمی و اصولی تولید می شود و گونه های مختلف مقاوم به انواع شرایط محیطی توسط تولید کنندگان پرورش یافته است اما در زمینه صادرات تاکنون توفیقی حاصل نشده است.
کارشناسان گل معتقدند جایگاه کشور هلند به عنوان بزرگترین صادر کننده گل در جهان بی نظیر نیست بلکه هلند تنها در زمینه پرورش گل پیازدار موفق بوده و در زمینه پرورش و صادرات انواع دیگر گل ها ، تنها به عنوان بزرگترین واسطه گل درجهان عمل کرده است .
بر خلاف کشور هلند و سایر کشورهای مدعی در زمینه پرورش گل ، ایران علاوه بر پرورش انواع گل های گرمسیری و سردسیری در طول سال ، قابلیت تولید گل هایی با کیفیتی بهتر نسبت به گل های اروپایی را دارد به نحوی که این گل ها در مقابل گرما و عوامل طبیعی مقاومند و مانند گل های اروپایی ریشه های علفی و کاذب ندارند .
هم اکنون کشورهای هند ، چین و ترکیه بزرگترین تولید کننده و صادر کننده گل در جهان هستند و مراکز توزیع گل در این کشورها بسیار اصولی و علمی بنا شده اند و تولید کنندگان جدیدترین تجهیزات و امکانات را با نازلترین بها در اختیار دارند.
اما وضعیت در تهران متفاوت است . گلهای لطیف ، زیبا و بی نظیر ایران در خرابه هایی به صورت غیر استاندارد عرضه و توزیع می شوند و این امر باعث تعجب کارشناسان و سودآوری برای خارجیان است .
بنابر مشاهدات خبرنگار مهر در نخستین ساعات بامداد با مراجعه به بازار گل تهران آنچه دیده می شود کمرنگ شدن زیبایی گل ها در میان خرابه هاست . با اتمام کار بازار قبل از ساعت 9 صبح و برچیده شدن بساط خرید و فروش با خرابه ای مواجه می شوید که هیچ تشابهی با مرکز عرضه یک کالای لطیف و حساس ندارد.
شرایط بازار داخلی بیانگر عدم حمایت دولت از این کالای زینتی است و بی توجهی به بازار داخلی به سطح گسترده تری تعمیم یافته است و بازار جهانی گل ایرانی را نیز تحت تاثیر قرار داده و سبب از بین رفتن و افت شدید بازار گل در سطح جهان شده است.
یک تولید کننده و عرضه کننده عمده گل و گیاه در شهرستان کرج در این خصوص به خبرنگار مهر گفت : عدم حمایت دولت از تولیدکنندگان گل و گیاه به منظور بهبود و ساماندهی وضعیت صادرات ، عدم حمایت های مالی در زمینه تولید ، بی توجهی در تعیین مالیات و درج مبالغی هنگفت برابر با مشاغل پردرآمد توسط ممیزین مالیاتی بدون توجه به ضایعات گل از جمله بزرگترین مشکلات تولید کنندگان گل و گیاه در ایران است .
امیرمحمود تاج بخش اظهار داشت : تا زمانی که دست دلالان فرصت طلب از بازار گل و گیاه کشور کوتاه نشود در جهان حرفی برای گفتن نخواهیم داشت .
وی تصریح کرد : برخی تولید کنندگان گل ، محصولات خود را به صورت بسته بندی صادر می کنند و به دلیل هزینه های تمام شده در این امر قیمت نهایی در عرضه به بازار خارجی نیز به طور طبیعی افزایش می یابد و دلالان نیز از این فرصت استفاده می کنند و با صدور گل به صورت فله ای با قیمت ارزان تر بازار را از تولید کننده واقعی می ربایند.
تاج بخش خاطر نشان کرد : به طور کلی در کشور ما مقوله بسته بندی به منظور صادرات دچار ضعف های بسیاری است و تولیدکنندگان واقعی نیز اگر از بسته بندی های مناسب تر ، زیباتر و ارزانتری استفاده کنند ، علاوه بر کاهش ضایعات گل ، بازار را به نفع خود به دست می آورند .
این تولید کننده یادآور شد : در بسیاری از موارد نیز به دلیل ناهماهنگی های موجود میان صادرکننده و فرودگاه ، گل های بسته بندی شده به مدت دو روز یا بیشتر در فرودگاه باقی می ماند و پس از مدتی به علت از دست رفتن طراوت و شادابی اولیه گل یا پلاسیدگی ، صادر نمی شود یا در صورت صدور دوباره از سوی کشور دریافت کننده برگشت می خورد که این امر ضرر بزرگی را متوجه تولید کنندگان می کند .
وی عدم ثبات قیمت گل در بازار و ضایعات 50 درصدی آن همچنین عدم آشنایی بازرسان اداره بازرگانی با تغییر و تفاوت نرخ گل ها را از دیگر مواردی خواند که فروشندگان را با مشکل مواجه کرده است زیرا کیفیت گل ها ، فصل خرید و فروش گل و مناسبت های مختلف سبب تغییر قیمت گل می شود و بازرسان ناآگاه از این امر در بسیاری موارد جرائم زیادی از گل فروشی ها اخذ می کنند .
از طرفی سود تعریف شده و مجاز برای گل فروشان تنها 10 درصد است که این سود واقعی نیست و با این بیشتر اوقات متضرر می شوند .
بدیهی است که به رغم توجه به گل در فرهنگ های مختلف دنیا ، ارزش گل هنوز در جامعه ایران چه برای مردم و چه برای مسئولان شناخته نشده است و این کالای لطیف یا مختص به یک قشر خاص است یا تنها برای تشریفات و مناسبت هااستفاده می شود و بکارگیری گل در تزئین منزل و ایجاد نشاط در خانواده مرسوم نشده است .
چیدن گل توسط مردم از میادین ، پارک ها و فضای سبز شهر ، مهر تاییدی بر این مدعاست زیرا نشانگر این مهم است که هنوز قشر بزرگی از جامعه از دست یابی به این کالا محرومند و زنجیرکشی ها و نصب تابلوهای "چیدن گل ممنوع " نیز در هر فضای کوچکی نمایانگر این مطلب است .
در هر صورت شناسایی بازارهای جهانی ، ایجاد شرایط برای تطبیق گل های صادراتی با بازارهای جهانی از لحاظ نوع و نحوه بسته بندی ، کوتاه کردن دست واسطه گران از بازار گل ایران ، تعیین مالیات های مناسب با وضعیت گل فروشان ، برگزاری دوره های تخصصی گل آرایی و شیوه های نوین پرورش گل و در صورت لزوم اعزام افراد برای آموزش به کشورهای پیشگام در صنعت گل ، ترخیص بدون نوبت گل از فرودگاه و تجهیز هواپیماها به دستگاه های سرد کننده مخصوص از اقداماتی است که می تواند در رشد ، بهبود و توسعه وضعیت گل ایران تاثیرگذار باشد .
نظر شما