۳۰ خرداد ۱۳۸۶، ۱۰:۳۹

/ انسجام اسلامی در سایه شناخت کشورهای مسلمان - 6 /

نگاهی به موقعیت مسلمانان بحرین

نگاهی به موقعیت مسلمانان بحرین

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: اسلام در کمتر از یک سده به سراسر خاورمیانه، شمال آفریقا و اسپانیا گسترش یافت و میانه‌ زمین، قلمرو جهان اسلام شد. در این منطقه‌ پهناور که زادگاه چند تمدن درخشان بود، مسلمانان دستاوردهای تمدنهای پیشین را پذیرفته و با توسعه آنها، تمدن شکوهمندی به وجود آوردند. در سال اتحاد ملی و انسجام اسلامی گروه دین و اندیشه خبرگزاری مهر به معرفی اجمالی کشورهای اسلامی می پردازد تا از این رهگذر برای شناخت هر چه بیشتر جوامع اسلامی و نزدیکی بیش از پیش مسلمانان، گامهای ارزنده ای برداشته شود .

به گزارش خبرنگار مهر، جزایر بحرین از نظر ساختمانی دنباله فلات ایران بوده که از زیر آبهای خلیج فارس سر برآورده و ظاهر شده است. بحرین فاقد مرز زمینی است، تنها می توان گفت با احداث پلی که بحرین را به عربستان سعودی متصل می کند، توانسته است از طریق زمین با کشور دیگری مرتبط شود.

بحرین سرزمینی است بیابانی و شوره زار که بیشتر هموار و خالی از کوهستان می باشد و از نظر طبیعی به سه بخش متمایز تقسیم می شود. بخش حاصل خیز شمالی، بخش مرکزی و بخش جنوبی .

از آنجا که این کشور به صورت جزیره است تا حدودی دارای آب و هوای مرطوب است ولی به سبب نزدیکی با منطقه حاره دارای تابستانهای گرم و مرطوب و زمستانهای معتدل است. در بحرین تنها دو فصل وجود دارد: فصل گرما و فصل معتدل. سرزمین بحرین فاقد رودخانه است ولی از منابع سرشاری نظیر چشمه های آب زیر زمینی برخوردار است.

منامه بزرگترین شهر بحرین و پایتخت آن است.

جغرافیای انسانی

جمعیت بحرین آمیزه ای  است از افراد بومی و کسانی است که از کشورهای دیگر به این سرزمین مهاجرت کرده اند. طبق آمار گرفته شده در ژوئیه 1995، جمعیت کل این کشور بالغ بر 925/575 نفر است. 83 درصد جمعیت بحرین شهرنشین و 17 درصد  روستایی هستند . بر اثر گسترش درمانگاهها و بیمارستانها در سراسر بحرین و با وجود افزایش برنامه های بهداشتی و کنترل بیماریهای مسری، عوامل محیطی و ایمنی، میزان مرگ و میر تا حدود زیادی کاهش داشته است.

به گزارش مهر، حفاریهای باستان شناسان و آثار مکشوفه معرف وجود تمدنی بسیار قدیمی در خلیج فارس به ویژه در برخی جزایر آن، از جمله بحرین است، که قدمت آن به سه هزار سال پیش از میلاد مسیح می رسد. گفته می شود که در دورانهای قبل از تاریخ میلادی، قبایل عربی که از نژاد سامی بودند در جزایر بحرین سکونت یافتند.

با این حال نباید از نظر دور داشت که بحرین از دیرباز جزو خاک ایران بوده و هر دو نژاد ایرانی و عرب در این سرزمین، مسلمان هستند . زبان رسمی کشور بحرین عربی است و درتمام مکاتبات رسمی کشور ازخط عربی استفاده می شود.

جغرافیای سیاسی

کشور بحرین از دیرباز از نظر موقعیت استراتژیکی و جغرافیایی و قرار گرفتن در آبهای خلیج فارس از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. پس از اینکه قاره هند یکی از مستعمرات مهم امپراطوری بریتانیا گردیده موقعیت بحرین به عنوان راه ارتباطی بین اروپا و خاور دور اهمیت ویژه ای یافت و از نظر تجاری به دلیل موقعیت مناسب آن برسر راه تجارت بین النهرین و هندوستان، به عنوان مرکز تجاری ایفای نقش نمود.

مجمع الجزایر بحرین مرکز مهمی جهت صید مروارید و ماهی محسوب می شود.

شهرت بحرین به تجارت و امور پولی بین المللی، بی ارتباط با مسئله نفت نیست. موقعیت این کشور در قلب کشورهای نفت خیز حوزه خلیج فارس، آن را مکان مناسبی برای جذب پولهای به دست آمده از فروش نفت به شبکه های بین المللی بانکی و پول در آورده است.

ادیان و مذاهب

بحرین سرزمین واقع در طول ساحل غربی خلیج فارس است که قبل از ظهور اسلام مسکن قبایل ایرانی و عرب بوده و جزو قلمرو ایران محسوب می شده است.

در زمان ظهور اسلام، مردم بحرین را زرتشتیان، یهودیان، مسیحیان و پاره ای از اعراب بت پرست تشکیل می دادند. اسلام دین رسمی کشور بحرین است. در میان جمعیت مسلمان آن 70 درصد  شیعه و 30 درصد اهل تسنن هستند.

اوضاع اجتماعی، فرهنگی و آموزشی

اگرچه هنوز سبک لباس عربی سنتی در بحرین متداول است ولی بسیاری از مردم در شهرهای بزرگ از لباسهایی به سبک غربی استفاده می کنند. فرهنگ بحرین آخرین سلسله از تمدن هزار سال اخیر است. این کشور به دور از محیطی قدیمی، می تواند ادعا کند که در میان کشورهای کوچک آسیایی غربی، بسیار توسعه یافته است. بحرین در مدت زمان کوتاهی خصوصیات یک کشور مدرن را به خود گرفته است.

محیط اجتماعی بحرین، موقعیت را برای یک زندگی غربی در منطقه خلیج فارس فراهم کرده است امروز آموزش در بحرین از سطح بالایی برخوردار است و مردم این کشور علی رغم کسب الگوهای غربی در روش کار و زندگی خود، همچنان سعی در حفظ فرهنگ اصلی خود دارند. به طوری که می توان گفت مردم در اجرای فرهنگ و آداب خود نسبت به سایر رسوم غربی و شرقی کوشاتر می باشند.

از آنجا که بحرین سال ها جزو خاک ایران محسوب می شده فرهنگ و زبان فارسی در این کشور مشاهده می شود. از طرفی نیز به علت موقعیت مناسب بحرین از نظر جهانگردی، عوامل مساعدی برای سیر خارجیان به این کشور فراهم شده که بی تأثیر بر فرهنگ مردم بحرین نبوده است.

یکی از ویژگی های مهم اجتماعی در بحرین حضور دو نژاد ایرانی و عرب با دو مذهب شیعه و سنی است. اما با وجود افتراق موجود، این دو نژاد در طول زمان طولانی در کنار هم زیسته اند. تماس های طولانی آنان باعث به وجود آمدن تشابهات بسیاری در بین آنها شده است.

زنان بحرین در سنت عربی ـ اسلامی، با زنان منطقه خلیج فارس سهیم هستند ولی نسبت به آنان از آزادی بیشتری برخوردارند.

به گزارش مهر، آموزش و پرورش در بحرین پیشنه ای کهن دارد. هنگامی که در دوران صفویان، بحرین جزو قلمرو ایران بود همانند دیگر نقاط کشور، از پیشرفت های فرهنگی برخوردار شد و به صورت یکی از مهمترین مراکز علمی ـ شیعی در منطقه در آمد.

سابقه آموزش و پرورش در بحرین از دیگر سرزمینهای جنوبی خلیج فارس قدیمی تر است. آموزش و پرورش در این کشور اجباری نیست زیرا بحرین با مسئله کمبود کادر آموزشی مواجه است. ولی کلیه مراحل آموزشی آن رایگان است. اغلب جوانان بحرینی پس از کسب دیپلم برای ادامه تحصیل راهی کشورهای دیگر می شوند. بحرین بالاترین درصد با سوادان را نسبت به سایر کشورهای عرب ساحل جنوبی خلیج فارس داراست.

بحرین از نظر امکانات آموزشی و تحصیلات عالی، وضعیت مطلوبی را داراست.

موزه بحرین در 1970 در شهر منامه تأسیس شد.

دانشگاه بحرین در 1986 در شهر عیسی تأسیس شد. این دانشگاه با کالج هنر، علوم و آموزش و پلی تکنیک خلیج ادغام شده و دانشگاهی مستقل است.

بحرین با همه کوچکی، تاریخی بسیار غنی دارد که حکایت از وجود تمدنی بسیار کهن است . در بحرین سال میلادی سال رسمی است و روزهای تعطیل به این شرح است: اول ژانویه، اول ماه رمضان، عید فطر، روز مبعث پیامبر(ص)، عید قربان، اول محرم، روز عاشورا، تولد پیامبر و روز استقلال .

رسانه های گروهی

بحرین به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود سالهاست به عنوان مرکز خبری مورد توجه اکثر سازمانهای خبری دنیا قرار داشته و برخی از بنگاههای خبری، مرکز منطقه ای خود را در این کشور مستقر کرده اند .

اولین روزنامه در بحرین در 1939 در آستانه جنگ جهانی به نام (البحرین) منتشر شد. مطبوعات روزانه بحرین عبارتند از: اخبار الخلیج، الایام، الجریده، الرسمیه .

به گزارش مهر، رادیو بحرین در 1977 تأسیس شده و دارای 4 شبکه رادیویی با برنامه های مختلف است. تلویزیون بحرین پخش برنامه های خود را به صورت رنگی از 1973 آغاز کرده است و شامل پنج شبکه به زبانهای عربی و انگلیسی است و شرق عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی را تحت پوشش قرار می دهد.

دولت بحرین بر تمام رسانه های گروهی داخلی کنترل داشته و جریان خبر رسانی را زیر نظر خود دارد.

اوضاع اقتصادی

کشور بحرین یک منطقه بالقوه اقتصادی است و به دلیل دارابودن شرایط خاص جغرافیایی و سیاسی، دارای مزایای فراوان برای جلب سرمایه گذاری است. بحرین از نظر اقتصادی پیوندهای محکمی با کشورهای ثروتمند همسایه خود یعنی عربستان سعودی و امارات عربی متحده دارد.

مهمترین محصول بحرین خرما و بعد از آن یونجه است.

کشاورزی و زراعت در بحرین به دلایل شرایط اقلیمی به گونه ای است که نمی توان انتظار چندانی از آن در این سرزمین داشت و دامپروری نیز در بحرین رواج چندانی ندارد. صید مروارید در آبهای مجاور بحرین، فعالیت اقتصادی عمده ای را در چهار هزار سال اخیر داشته است. صنعت بحرین بر گاز و نفت و آلومینیوم استوار است.

کد خبر 503016

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha