۵ مهر ۱۳۹۹، ۲۳:۱۳

سرلشکر باقری در برنامه «نگاه یک»:

لحظه ای حمایت‌ آمریکا از رژیم صهیونیستی برداشته شود، فرو می پاشد

لحظه ای حمایت‌ آمریکا از رژیم صهیونیستی برداشته شود، فرو می پاشد

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: اگر لحظه‌ای دست پشتیبانی اقتصادی و سیاسی و حمایت‌های آمریکا و غرب از رژیم صهیونیستی برداشته شود فرو می پاشد، روی شن و لب دریا استحکامی ندارند.

به گزارش خبرنگار مهر، سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در برنامه تلویزیونی «نگاه یک» با گرامیداشت یاد و خاطره شهدا و امام شهدا و شهدای مدافع حرم درباره ویژگی‌های شهید حسن باقری، گفت: همه کسانی که در دفاع مقدس جانشان را در دست گرفتند و به شهادت رسیدند با هم تفاوتی ندارند.

وی با اشاره به سالروز عملیات شکست حصر آبادان گفت: مهرماه است و ۳۱ سال از عملیات شکست حصر آبادان می‌گذرد. افراد متعددی در این عملیات نقش داشتند که یکی از آنها شهید حسن باقری است.

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با اشاره به ویژگی‌های شهید حسن باقری گفت: شهید باقری ویژگی‌های بسیار خاصی دارد از ویژگی‌های او می‌توان به تلاش برای پایان دادن به بی‌نظمی در مرحله اول و متوقف کردن دشمن در جنگ بود اشاره کرد، او نقش اساسی در پایان دادن به بی نظمی‌ها در جبهه‌ها داشت و بعد از آن با انجام عملیات‌های کوچکی که از غرب سوسنگرد آغاز شد و با ۲۵ عملیات که انجام شد موجب شد که یک اعتماد به نفس در رزمندگان شکل بگیرد و به این باور برسند که می‌توان با این دشمن جنگید.

سرلشکر باقری ادامه داد: عملیات ثامن الائمه اولین بار بود که فرماندهان ارتش و سپاه به صورت مشترک طراحی عملیات را بر عهده داشتند و در سه محور همزمان به دشمنی که از رودخانه عبور کرده بود حمله کردند. لشکر سوم زرهی عراق از قوی‌ترین لشکرهای آنها بود و با استفاده از دو پل از رودخانه عبور کرده بود و تا ذوالفقاری آبادان رفته بود و آبادان در محاصره کامل قرار گرفته بود و اینجا بود که امام خواستند حصر آبادان شکسته شود.

وی افزود: شهید باقری در طراحی این عملیات و در جمع آوری و شناسایی دشمن در قبل از عملیات نقش اساسی داشتند. ایشان همچنین در هدایت و فرماندهی عملیات نیز از محورهای شمالی حضور داشتند، عملیات مشترکی بین ارتش و سپاه صورت گرفت که یک عملیات بسیار بزرگ بود. در این عملیات طراحی شده بود که با نفت سیاه که روی رودخانه رها می‌شود و با آتش زدن آن عقبه دشمن را ببندند اما این اقدام زودتر شکل می‌گیرد و معادلات تا حدی بهم ریخت، این عملیات یک عملیات موفق است و بیش از هزار اسیر و تمامی تجهیزات دشمن به غنیمت گرفته شد و عملیات‌های بزرگ بعد از این شکل گرفت.

ما به هیچ عنوان به دنبال جنگ نبودیم

رئیس ستاد کل درباره اینکه چرا می‌گوئیم دفاع مقدس دستاوردهای عظیمی برای ما در برداشته است، گفت: جنگی بر ایران تحمیل شد، جنگ یک پدیده شوم و نامناسبی است و ما به هیچ عنوان به دنبال جنگ نبودیم.

سرلشکر باقری ادامه داد: ملت ایران دارای فرهنگ بسیار بالایی هستند و تاریخ ایران نشان می‌دهد که به هیچ جا چشم‌داشت نداشته و این جنگ نیز به ما تحمیل شده است و ما در حال دفاع بودیم و به همین دلیل نام آن دفاع مقدس گذاشته شد، ما با هیچکس جنگ نداشتیم و نداریم.

وی با اشاره به دستاوردهای دفاع مقدس گفت: دفاع مقدس در کنار همه آسیب‌های اقتصادی، زیرساختی و انسانی بالایی که به کشور ما وارد کرد که هنوز هم ملت ایران با نتایج و پیامدهای آن روبرو هستند اما دستاوردهای چشمگیری برای ایران داشت. در حافظه تاریخی اینگونه داشتیم که هر کس به ایران تهاجم کرده بخشی از ایران را تصرف کرده است. ارتش‌ها می‌آمدند و به راحتی تا پایتخت کشور ما پیش می‌آمدند و قراردادهای گلستان و ترکمنچای بر ایران تحمیل شد.

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: بخش شرقی از کشور ما جدا شد و در جنگ جهانی اول و دوم با اینکه ایران اعلام بی طرفی کرد، کشور اشغال و حتی نیمی از جمعیت ایران از گرسنگی و قحطی از بین رفتند. این ها چیزهای کمی نیست و بعد از آن نیز بدون جنگ بخش‌هایی از کشور مانند بحرین از ایران جدا شد. این ها بخشی از حافظه تاریخی ملت ایران است که دفاع مقدس اینها را کاملاً برعکس کرد.

سرلشکر باقری ادامه داد: جوانان ما وقتی تاریخ را می‌خوانند می‌بینند که این شیب نزولی بوده اما به دفاع مقدس که می‌رسد این شیب صعودی می‌شود و می‌بینند با وجود اینکه همه کشورها پشت صدام جمع شدند و همه نوع سلاح را در اختیار او قرار دادند اما ایرانی‌ها با وجود اینکه انقلاب کرده بود و مورد تهاجم قرار گرفته بود دست در دست نیروهای مسلح ۸ سال جنگیدند و حتی نگذاشتن یک وجب از کشور جدا شود این چیز کوچکی در تاریخ کشور نیست و یک دستاورد بسیار بزرگ ملی است.

وی به نقش دفاع مقدس در یک دلی مردم ایران اشاره کرد و گفت: کشور ما یک کشور چند قومی است که بعد از انقلاب مسائل و مشکلات مختلفی داشت اما دفاع مقدس یک همیاری و یکدلی میان مردم ایجاد کرد و همه، پیر و جوان و با مذاهب مختلف دست در دست هم از کشور خود دفاع کردند که این یک دوره طلایی از تاریخ را رقم زد.

بازدارندگی که دفاع مقدس ایجاد کرد بی‌نظیر است

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح تصریح کرد: ملت ایران در دفاع مقدس متوجه شدند که اگر همه دنیا جلویش بایستند، مردم اگر دست در دست هم بدهند و چشم به بیگانگان نداشته باشند می‌توانند مشکلات خود را حل کنند. این دستاوردها در بخش دفاعی نیز وجود داشته است، بازدارندگی که دفاع مقدس ایجاد کرد بی‌نظیر است، بعد از دفاع مقدس هر کس می‌خواهد به ایران و ایرانی چپ نگاه کند بررسی می‌کند و می‌بیند که ملت ایران چگونه در برابر تجاوز ایستادگی می‌کند.

سرلشکر باقری خاطر نشان کرد: شروع جنگ اگرچه ممکن است با دشمن باشد اما خاتمه آن و نحوه خاتمه آن با دشمن نیست، ممکن است دشمن هزینه را بر ما تحمیل کند اما هزینه بسیاری بر او تحمیل می‌شود.

وی با بیان اینکه دفاع مقدس امنیت را برای کشور ایران به ارمغان آورده و در بحث خودکفایی نیز دستاوردهای بسیاری برای کشور به وجود آورده است، گفت: دفاع مقدس ایده و تفکر دفاع بومی را به ارمغان آورده است. امروز ما خودمان تصمیم می‌گیریم که چگونه بجنگیم و با چه دکترین و استراتژی؛ این ها چیزهای کوچکی نیستند تنها چندین کشور این توانایی را دارند.

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: در منطقه نیز دستاوردهای بسیاری داریم، یک روز شعار رژیم صهیونیستی از نیل تا فرات بود اما امروز خود محصور است و باید مهاجرت معکوس یهودیان را چاره کند، سه ماه تمام است که جلوی در خانه نخست وزیر جنایتکاران رژیم صهیونیستی شبانه روز تظاهرات بر پاست و بی ثباتی سراسر آن را گرفته و اگر لحظه‌ای دست پشتیبانی اقتصادی و سیاسی و حمایت‌های آمریکا و غرب از آن برداشته شود فرو می پاشد، روی شن و لب دریا استحکامی ندارند.

وی ادامه داد: دفاع مقدس، حزب الله لبنان و مقاومت یمن را شکل داد، در نتیجه دفاع مقدس هسته محور مقاومت شکل گرفت و مرزهای امنیت ملی ما را از مرزهای جغرافیایی مان بسیار دورتر برد. همه این ها به برکت خون شهیدان و تلاش‌هایی است که اتفاق افتاده است. سردار سلیمانی پرچمدار این اتفاق بود، این اتفاق افتاده و دستاوردهای بزرگی از این جهت داریم.

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: از دستاورد بزرگ دیگر دفاع مقدس این است که همه دنیا جمع شده بود این ملت را زمین بزنند اما پیروزی در جنگ اتفاق افتاده، به نظر می‌آید با تجربه‌ای که دارم و مطالعاتی که می‌کنیم دستاوردهای دفاع مقدس را کمتر بشود در یک حادثه داشت.

سرلشکر باقری ادامه داد: دستاورد فرهنگی دفاع مقدس نیز بسیار است که سردار سلیمانی در یکی از سخنرانی‌های خود بیان می‌کنند، دفاع مقدس دستاوردهای بسیاری داشته در این خصوص مطالعات زیادی شده اما معتقدم که آنچه که مطالعه شده، شاید کمتر از ۱۰ درصد است.

رهبران و نظامیان ایران از جنگ استقبال نکردند و نمی‌کنند

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح درباره چرایی آغاز جنگ، گفت: رهبران و نظامیان ایران از جنگ استقبال نکردند و نمی‌کنند، بلکه این جنگ به ما تحمیل شد. استکبار جهانی طی دو سه قرن مسیری را طی کرده بود برای اینکه به منابع انرژی در منطقه جنوب غرب آسیا و موقعیت‌های ژئواستراتژیکی پیرامون ما دست یابد و با حکومت دست نشانده پهلوی این را پیش می‌برد. یک انقلاب اسلامی اتفاق افتاد و تمام این بساط را به هم زد.

سرلشکر باقری ادامه داد: آنها به سرعت متوجه شدند که این انقلاب بسیار اصیل‌تر از آن است که به شوروی متمایل شود، آنها دیدند که حضرت امام (ره) می‌فرمایند که آمریکا از شوروی بدتر، شوروی از آمریکا بدتر و انگلیس از هر دو بدتر و رفتار جمهوری اسلامی نشان داد که ما نه شرقی و نه غربی هستیم.

وی افزود: این انقلاب به صورت طوفنده شروع کرد به حرکت کردن و قدرت ملی را در پیش گرفت و منافع خود را استحصال کرد. این به مذاق آمریکا و غربی‌ها خوش نیامد و این دلیل آن است که اگر کسی بخواهد به ایران تهاجم کند از او حمایت می‌کنند. بعد دیگر مسئله خود صدام و حزب بعث است. او شکست‌هایی را از ایران متحمل شده و قراردادی را امضا کرده با عنوان معاهده حسن همجواری ایران و عراق معروف به قرارداد الجزایر و مجبور شد بپذیرد که خط تالوگ در اروند رود مرز ایران و عراق است، غیر از تکه‌ای کوچک مقابل آبادان؛ مجبور شد این را بپذیرد.

رئیس ستاد کل گفت: صدام احساس شکست می‌کرد و تلاش‌های مختلفی در طول یک سال و نیم کردند و شاید ۶۰۰ تا ۷۰۰ بار به مرزهای ما تهاجمات موردی و آزار و اذیت کردند و به پاسگاه‌ها تهاجم کردند. با انتقال اسلحه به وفور به خوزستان و کرمانشاه و ایلام و مواد منفجره ارسال کردند. انفجارهای عجیب و غریب در لوله‌های نفت ایجاد کردند. کشتار مردم در بازار دزفول و اهواز، آبادان و خرمشهر، کارهای مختلفی کردند اما دیدند به نتیجه نمی‌رسد و باید تهاجمی اتفاق بیفتد و این تهاجم را صدام سازماندهی کرد.

سرلشکر باقری ادامه داد: اعترافات زیادی وجود دارد مبنی بر اینکه آنها برنامه ریزی کردند و ارتش عراق را از یک ارتش ۱۰ لشکری به ۱۴ لشکری رساندند و چقدر نیروی هوایی را تقویت کردند و چقدر هنگامی که عناصر دیپلماسی آنها می آیند تا با وزارتخانه ما بحث کنند و وزارت خارجه ما تلاش می‌کند مناقشات را با جلسه و گفتگو حل کند، صدام می‌گوید اشتباه می‌کنید. ما یک فرصت تاریخی بدست آورده ایم تا شکست‌ها را جبران کنیم. پس یک انگیزه‌ای و عنصر جاه طلبی پیدا می‌شود که انگیزه تهاجم دارد.

وی افزود: بعد سوم بلند پروازی این فرد است. او با بلندپروازی احمد حسن البکر را کنار می‌گذارد و خود می‌شود رهبر، صدام ۵ پست همزمان دارد، رهبر انقلاب عراق است، رهبر حزب بعث است، رئیس جمهور است، نخست وزیر است و فرمانده کل قوا هم هست. همه اینها در یک نفر جمع است و چنین دیکتاتوری ای در جهان وجود ندارد. این فرد دنبال این است که بگوید من رهبر جهان عرب هستم.

سرلشکر باقری افزود: رهبر جهان عرب مصر بود، مصری که با کمپ دیوید تحقیر شده و کسی او را قبول ندارد. صدام می‌گوید من رهبر جهان عرب هستم و می‌آید درباره جزایر سه گانه ای که در اختیار ایران است می‌گوید اینها باید به امارات عودت داده شود و حرفهای بزرگ‌تر از دهان خود می‌زند. می‌گوید من حافظ دروازه شرقی جهان عرب هستم و ایران می‌خواهد تهاجم کند. پس انگیزه این چنینی او را به حرکت در می‌آورد.

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: حال این جنگ یک حمایت سیاسی می‌خواهد؛ آمریکا، فرانسه و جهان غرب به صدام می‌گویند که ما از تو حمایت می‌کنیم. این جنگ هزینه دارد و اعراب می‌گویند ما این هزینه را می‌پردازیم. ۵۵ میلیارد دلار کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس مثل عربستان، کویت و امارات به صدام کمک مالی کردند. جدا از اینکه شوروی آن روز به صدام تسلیحات مجانی داد و فرانسه هم کمک کرد و به او وام‌های بلاعوض داده شد.

سرلشکر باقری افزود: پس هزینه را هم دیگری پرداخت کرده است، این جنگ نیاز به تسلیحات داشت، شوروی آن روز به همراه آمریکا، فرانسه، آلمان، انگلستان، ایتالیا، برزیل، آرژانتین؛ ۲۸ کشور به صدام گفتند که ما به تو تسلیحات می‌دهیم.

وی افزود: در داخل هم انقلاب اتفاق افتاده و به دلیل اقدامات سیاسی گروهکی داخل به هم ریخته و بسیاری از مناطق کشور داخل کشور درگیری است و مرزهای غربی، مرزهای جنوب غربی و مرزهای شمال شرقی ما دچار درگیری هستند. تثبیت اقتصادی وجود ندارد و احزاب مختلفی وجود دارند. در نیروهای مسلح ارتش انسجام خود را از دست داده و هنوز به انسجام نرسیده و سپاه پاسداران یک تشکیلات نوپا است و جنگیدن را بلد نیست.

قطعنامه ۵۹۸ نسبت به موارد قبلی کاملاً مترقی تر است

سرلشکر باقری ادامه داد: تسلیحات ما غربی است و پشتیبانی خود را از دست داده و در واقع مجموعه‌ای از عوامل داخلی و خارجی دست به دست هم می‌دهند و یک موجود و حزب متجاوز انگیزه دار را تحریک می‌کند به اینکه حمله کند و صدام هم احساسش این است که ظرف سه تا ۷ روز به پیروزی نهایی می‌رسد و می‌گوید من نظام ایران را براندازی می‌کنم و یک هفته دیگر در ایران هستم و اگر این نشد خوزستان را جدا می‌کنم و اگر هم این نشد اروند را می‌گیرم. یعنی دیگر اروند را کاملاً در مشت خود می‌دید و احساس می‌کرد آن سرافکندگی گذشته را جبران می‌کند.

رئیس ستاد کل درباره طولانی شدن جنگ هم، گفت: جنگ مقاطعی دارد، مقطع اول جنگ تجاوز عراقی‌ها است که آمده و نظام جمهوری اسلامی با غافلگیری مواجه شده و اینها در حال پیشروی هستند. اقدامات زیادی شد تا اینها تثبیت شود و سه تا چهار ماه گذشته و چند عملیات ناموفق هم انجام شده که در واقع تجربه اندوزی برای آینده است. یک مرحله دیگری اتفاق افتاده با عملیات‌های قوی ملت ایران و نیروهای مسلح آماده می‌شوند برای عملیات‌های بزرگ و سال اول جنگ بدین صورت می‌گذرد.

وی تاکید کرد: می رسیم به مقطعی که خرمشهر آزاد شده و باید یک تصمیم راهبردی گرفته شود که آیا این جنگ باید متوقف شود یا باید ادامه پیدا کند. نیروهای مسلح، رهبری و شورای عالی دفاع وقت با یک دشمنی مواجه است که نمی‌پذیرد که متجاوز است نمی‌پذیرد که باید آغازگری جنگ را پذیرفته و خسارات ما را بدهد. حتی هیچ اطمینانی به ما داده نمی‌شود که این متجاوز دو ماه دیگر به ایران تجاوز نمی‌کند. از طرفی نقاط مرزی ما هم نقاطی هستند که از جهت نظامی قابل دفاع نیستند. لذا فرماندهی ما تصمیم بر ادامه تهاجم می‌گیرد تا اینکه دنیا بپذیرد که متجاوز را تعیین کند و خسارات جنگ را بدهد. این اتفاق نمی‌افتد و در واقع جمهوری اسلامی ادامه می‌دهد تا متجاوزین حق ملت ایران را بدهد؛ تا ما به یک صلح پایدار برسیم.

سرلشکر باقری افزود: ما باید کشورمان را بسازیم و باید اطمینان داشته باشیم از صلح پایدار، اما آنها چنین اطمینانی به ما نمی‌دهند. تنها مقطعی که آنها یک اطمینان نسبی اولیه به ما دادند قطعنامه ۵۹۸ است. یعنی قطعنامه ۵۹۸ نسبت به موارد قبلی کاملاً مترقی تر است، اما هنوز هم دستاورد کافی را به ما نمی‌دهد و نهایتاً جمهوری اسلامی با مدتی تأخیر همین قطعنامه و خاتمه جنگ را می‌پذیرد.

وی ادامه داد: در واقع جمهوری اسلامی به نحوی اطمینان حاصل می‌کند که متجاوز بودن جنگ را سازمان ملل اعلام خواهد کرد و خسارات جنگ را به ایران پرداخت می‌کند. بخش اول یعنی اعلام متجاوز بودن عراق محقق شد اما قسمت دوم انجام نشده است.

سردار باقری درباره اینکه جامعه بین الملل در ازای پذیرش پایان جنگ پیشنهاد چند امتیاز را به ایران داد، گفت: در هیچ سند مکتوب یا شفاهی متقنی پیدا نمی‌کنید که رهبران جهان غرب و اعضای شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرده باشند که شما همین جا متوقف شوید ما چنین امتیازاتی به شما می‌دهیم، اصلاً چنین چیزی وجود ندارد.

وظیفه نسل دفاع مقدس این است که واقعیت‌ها را به خوبی تدوین کند

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح گفت: دائماً گفته می‌شد که آتش بس را بپذیرید، آتش بسی که با یک تیر کلاش می‌شد آن را بهم زد، چگونه رهبران ما باید در آن روز اطمینان می‌کردند که آتش بس محقق می‌شود. گروه‌های صلح زیادی آمدند و رفتند، هیچکس چنین قولی نداد که ما می‌پذیریم دادگاه عدلی تشکیل شود و متجاوز معلوم شود و این متجاوز محاکمه شود و خسارت شما پرداخته شود. چنین چیزی اصلاً اتفاق نیفتاد. از آن طرف هم ما از نظر نظامی در نقطه پایداری نیستیم که بتوانیم اعتماد کنیم و وسط بیابان بایستیم و مراقب باشیم که دوباره این جنگ آغاز نمی‌شود.

سرلشکر باقری درباره چرایی و اهمیت مسئله تحریف دفاع مقدس، گفت: مسئله تحریف موضوعی است که در تاریخ دامنه طولانی دارد. هر گاه دینی به حقیقت برای هدایت بشر آمده تحریف شده است. هر جریان صحیح و رودخانه پاکی هم با آلودگی مواجه می‌شود و واقعیت‌هایش گم می‌شود و دفاع مقدس هم از این قاعده مستثنی نیست. اگر دو قرن ملت ایران دچار سرافکندگی و تحقیر بوده است این تبدیل به شکوه، عزت و آقایی خودمان بر خودمان شده است. دشمن تلاش می‌کند این واقعیت را که می‌خواهد به نسل‌های بعدی اطمینان بدهد که روی پای خود بایستند را دچار تحریف، دروغ و اغراق کند؛ اغراق کننده ها هم خدمت نمی‌کنند.

رئیس ستاد کل افزود: آنها به نوعی اغراق را آنقدر بزرگ می‌کنند که هرکسی نگاه می‌کند می‌گوید که این حتماً دروغ است، یعنی با این کار بخش راست هم تبدیل به دروغ می‌شود. تحریف دفاع مقدس واقعیتی است که اتفاق می‌افتد اما وظیفه نسل دفاع مقدس این است که واقعیت‌ها را به خوبی تدوین کند و در اختیار نسل فعلی و بعدی قرار دهد. آن روز در گزارش به محضر ایران و رهبر انقلاب عرض کردم که کارهای بزرگی هم صورت گرفته و بزرگترین کار هم پروژه‌های تحقیقاتی است که از ۱۲ سال پیش آغاز شده و تمام بزرگان و پیشکسوتان، فرماندهان و مدیران از ارتش، سپاه، نیروی انتظامی و جهاد سازندگی و بخش‌های کشوری، روحانیت، زنان نقش حضرت امام و مقام معظم رهبری همه اینها در پروژه‌هایی با نظارت‌های سخت علمی اعمال شد و چیزی حدود ۹۰ درصد یا ۸۵ درصد از این پروژه‌ها خاتمه یافت که می‌تواند در اختیار پژوهشگران قرار بگیرد.

سردار باقری ادامه داد: من در تعدادی از اینها در بخش تحقیق و نظارتش حضور داشتم و حقیقتاً تا حد بالایی قابل تأیید است. سندی است که بقیه حرف و سخن‌ها را باید با این محک زد. یعنی با این سند باید سنجید که آیا حرفی درست است یا خیر. چون بیان خاطرات حتی با صداقت می‌تواند با اغراق یا برداشت‌های ناصواب همراه باشد.

وی افزود: کارهای بزرگی هم در موزه‌های تهران و استان‌های کشور بر مبنای همین اسناد در حال شکل گیری است. بخشی از این چیزی حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیون سند است که از دفاع مقدس داریم. ده هزار ساعت صوت و هزاران ساعت فیلم از دفاع مقدس داریم. جلسات فرماندهی دفاع مقدس و گنج‌های بی نظیری از دفاع مقدس وجود دارد که در حال پیاده سازی است و در این پروژه‌ها می‌نشیند. بر اساس این اسناد می‌شود جلوی تحریف را گرفت؛ البته تلاش دشمنان برای تحریف همواره وجود خواهد داشت و مهم این است که افراد و جوانان ما با بصیرت تفاوت سره و ناسره را تشخیص دهند و به سراغ منبع اصلی بروند.

احساس و روحیه جایگاه فوق العاده زیادی در جنگ دارد

سرلشکر باقری درباره عقلانیت در دفاع مقدس، گفت: احساس و روحیه جایگاه فوق العاده زیادی در جنگ دارد و اگر بخواهیم دفاع و جنگ را پیش ببریم اصلاً بدون احساس امکانپذیر نیست. اما پیشبرد همه جانبه موضوع فوق العاده مهمی مثل دفاع مقدس که بخش زیادی از سرزمین ما مورد هجوم قرار گرفت و همه ارکان کشور دچار لرزه‌های بزرگی شده و اداره کشور ایران کار بسیار سنگینی است. نیاز به یک عقلانیت دارد و تدبیر می‌خواهد و یک طراحی می‌خواهد که چگونه این دفاع مقدس باید پیش برود تا به پیروزی برسد و این موضوعی است که در دفاع مقدس جایگاه ویژه ای دارد.

رئیس ستاد کل با بیان اینکه حقیقتاً با وجود اینکه فرماندهان ما از ارتش از سپاه و از همه قشرهایی که بودند در اوج احساس در کنار رزمنده در خاکریز خط مقدم جلوتر از همه بودند و اینهمه شهید فرمانده حاکی از این است که اینها نرفتند در سنگرهای مستحکم ده‌ها کیلومتر پشت جبهه مخفی شوند و فرماندهی کنند، گفت: یعنی با احساس رزمنده عجین بودند، برادر بودند، پدر بودند، دوست بودند و رزمنده برای فرمانده اشک می‌ریخت و گریه می‌کرد و بارها من دیدم که فرماندهان برای اینکه زیر دست و پای بسیجی‌ها له نشوند باید از یک مسیر مخفی می‌آمدند و می‌رفتند و سخنرانی می‌کردند و فرار می‌کردند اما با این حال عقلانیت یک جایگاه خاص دارد.

وی افزود: در مرحله بندی جنگ و اینکه چگونه این دشمن تا بن دندان مسلح را ما متوقف کنیم و چگونه این یاس و ناامیدی را تبدیل به امیدواری کنیم این خود موضوع فوق العاده بزرگی است و اینکه در چهار ماه اول جنگ این دشمن بود که تهاجم می‌کرد و سه چهار عملیات بزرگ در غرب دزفول در هویزه در جاده آبادان_ماهشهر به شکست انجامیده و یک ناامیدی در جبهه ایجاد شده چگونه این تبدیل شود به امید و اینکه می‌شود جنگید. این نیاز به یک طراحی داشت. چگونه عملیات‌های کوچک و موفق اتفاق افتاد؟ چگونه عملیات‌های بزرگ اتفاق افتاد؟

سردار باقری ادامه داد: ما مواجه بودیم با اینکه دشمن در منطقه انتهایی عراق به خلیج فارس مستقر بود، موشک‌های ساحل به دریا گذاشته بود و ناوگان دریایی ما که برای بندر امام گندم می‌آورد و از خارک باید نفت می‌آورد، دشمن اینها را دائماً می‌زد؛ با کمک آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌هایی که در خلیج فارس بودند. یکی از جاهایی که ما باید برای جنگیدن انتخاب می‌کردیم شبه جزیره فاو بود. انتخاب این سرزمین چگونه اتفاق افتاد؟ با عقلانیت. وقتی شما این انتخاب را کردید، چگونه این جمع آوری اطلاعات و طراحی عملیات صورت گرفته است؟ رودخانه اروند یک رودخانه‌ای با عرض حداقل ۵۰۰ و حداکثر ۳۰۰۰ متر و با جزر و مد ۳ متر ارتفاع است، چگونه غواص می‌خواهد از این عبور کند و با غافلگیری به دشمن ضربه بزند؟ در چه ماهی از سال باید بجنگیم که بیشترین ابرناکی را داشته باشیم تا هواپیما به ما آسیب نزند، بیشترین نمناکی زمین و گل آلود بودن زمین را داشته باشیم که زرهی دشمن نتواند بیاید. بیشترین زمان را برای طول شب داشته باشیم که بتوانیم با غافلگیری پیش برویم.

رئیس ستاد کل با بیان اینکه حدود ۹ ماه کار سنگین اطلاعاتی صورت گرفت و ۸۰۰ تیم غواص بدون اینکه کشف شوند برای شناسایی به فاو رفتند، گفت: بعد از این عملیات اجرا شده و آن پل بعثت زده شده و پدافند هوایی حدود ۶۵ هواپیمای روز دنیا را در والفجر ۸ زده است. الان اگر من برگردم و عملیات والفجر ۸ را طراحی کنم یک‌کلمه نمی‌توانم اضافه کنم. این عقلانیتی بود که وجود داشت و عقلانیت موج می‌زد.

وی افزود: من در یک سالی این مطلب را در کنگره جغرافی دانان کشور ارائه کردم و آن موقع من دانشجوی کارشناسی ارشد همین رشته بودم، استاد من می‌گفتند چگونه این اتفاق افتاده؟ اساتیدی که یک عمر بحث جریان رودخانه و جزر و مد و اینها را داشتند.

سردار باقری درباره شبهه‌ای که پیرامون پیروزی ایران در جنگ تحمیلی مطرح می‌کنند، گفت: پیروزی در جنگ‌ها بر اساس اهداف دو طرف تعریف می‌شود؛ صدام اینطور تعریف کرده بودند که ما دنبال براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران یا تصرف خوزستان یا تصرف اروند هستیم؛ اگر به این هدف نرسند که پیروز نشدند. ما چه تعریف کرده بودیم؟ ما اینگونه تعریف کرده بودیم که اجازه جدا شدن یک وجب از خاکمان را نمی‌دهیم و عزت و سربلندی خود را حفظ کرده و به بازدارندگی می‌رسیم، الان جهان قضاوت می‌کند که چه کسی به اهدافش رسید؛ معنی پیروزی این است.

وی با اشاره به مثالی درباره پیروزی حزب‌الله در جنگ ۳۳ روزه، گفت: چه شد که یک فرد اسرائیلی به نام وینوگراد بعد از یک سال و نیم بررسی گفت، حزب الله پیروز جنگ بود؟ اسرائیل تعریف کرده بود که به لبنان حمله کرده و حزب الله را نابود و رهبر آن را می‌کشم و کار را یکسره می‌کنم؛ اما اینجا حزب الله گفته بود من از خاک کشورم دفاع کرده و اجازه نمی‌دهم دوباره اشغال شود و با حداقل تلفات مقاومت را ادامه می‌دهم. جنگ اتفاق افتاد و اسرائیل ۳۳ روز بمباران را کرد، بمب کم آورد، آمریکا از انبارهای قطر به آنها بمب دادند و انواع سلاح، امکانات و حمایت سیاسی از آنها وجود داشت.

عقلانی‌ترین کار در مقطع تیر ۱۳۶۷ پذیرش قطعنامه است

رئیس ستاد کل ادامه داد: در این طرف میدان، روز اول حزب الله یک موشک زد و روز آخر ۳۰ موشک می‌زد. کل شهید حزب الله حدود ۱۱۰ یا ۱۲۰ نفر است که بزرگترین فرمانده آن یک فرمانده گروهان است و رهبر حزب الله در حال فرماندهی است و همه چیز سر جای خود قرار دارد؛ در سمت اسرائیل تا شهر حیفا تخلیه شد و چندین تانک و بالگرد آنها منهدم شد و جنگ خاتمه پیدا کرد و اینجا همه دنیا گفتند که پیروز این نبرد حزب الله است. در دفاع مقدس هم ما استقلال، سربلندی، شکوه و همه چیز را حفظ کردیم. به دستاوردهای زیادی هم رسیدیم. در دفاع مقدس ما هم طبیعی است در جاهایی با عدم توفیق مواجه بودیم، اما در سطح کلان کشور را حفظ کردیم، مردم را سربلند کرده و در کل میدان ما دشمن را شکست دادیم و آنها به اهداف خود نرسیدند.

سرلشکر باقری درخصوص چگونگی پذیرش قطعنامه و در پاسخ به این سوال که آیا قطعنامه به امام تحمیل شدبا توجه به اینکه فرمودند جام زهر را نوشیدم، تاکید کرد: مساله پذیرش قطعنامه یک موضوع دفعی و ناگهانی نیست و اینکه به امام (ره) تحمیل شده باشد به هیچ وجه اینطور نیست؛ بعد از تصرف فاو وکربلای پنج که کمر ارتش عراق شکست، اگر توانایی داشتیم که جنگ را ادامه می‌دادیم ارتش صدام شکست کامل می‌خورد اما سلاح‌های شیمیایی خاصی مورد استفاده قرار گرفت و حادثه ایرباس رخ داد زیرا دنیا به این نتیجه رسید که اگر ایران جنگ را ادامه دهد صدام شکست می‌خورد. باید به موضوع پشتیبانی از جنگ توجه کرد.

وی گفت: میزان پشتیبانی کشور از جنگ مشخص بود و ۱۳ تا ۱۴ درصد بودجه کشور را در اختیار بخش دفاع می‌گذاشتند، اما در سمت عراق اینگونه نبود، عراق در آغاز جنگ ۳۰ میلیارد دلار ذخیره ارزی داشت، حدود ۷۰ میلیارد دلار کمک گرفت و در پایان جنگ ۱۰۰ میلیارد دلار بدهی داشت یعنی هزینه‌ای بالغ بر ۲۰۰ میلیارد دلار هزینه جنگ برای عراق.

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ادامه داد: اما در این طرف میدان، کل هزینه کرد ما چیزی حدود ۲۰ میلیارد دلار است؛ این وضعیت پشتیبانی ما بود؛ در سال ۶۷ به جایی رسیدیم که برای جراحی مجروحمان نخ جراحی وجود نداشت و نخ جراحی را از بدن یک مجروح می‌کشیدند و ضد عفونی می‌کردند و مجروح بعدی را درمان می‌کردند. به این شکل امکان ادامه وجود نداشت. اینکه آیا کشور و بخش دولتی حد نهایی کمک خود را کرد؟ من این را قبول ندارم و باید محفلی باشد که دولتی‌ها بیایند و بحث کنیم که آیا توان کشور در حمایت از جبهه همین بود یا نبود.

سردار باقری گفت: در هور، پانصد دستگاه و ماشین آلات ما مشغول ایجاد سیل بند بود و در طرف عراقی شش هزار دستگاه مشغول بود. من در هیأت وزیران در زمان کربلای پنج گزارش دادم که ارتش عراق ۱۱۰ تیپ دارد که چهل تا صددرصد منهدم شده است و اگر جنگ را تا یک ماه دیگر ادامه دهیم، پیروز فیزیکی جنگ هستیم و به ما کمک کنید که دولتی‌ها می‌گفتند توان ما در همین حد است اما خبرهایی از استان‌ها به ما می‌رسید که می‌توانستند کمک بیشتری کنند. جنگ برای امام خیلی مهم بود اما شاید برای دیگران خیلی اهمیت نداشت.

وی افزود: وقتی در سطح راهبرد نگاه می‌کنیم عقلانی‌ترین کار در مقطع تیر ۱۳۶۷ پذیرش قطعنامه است؛ چراکه هیچ امتیاز بیشتری به ما نمی‌دادند و در توازن قوا در سمتی بودیم که با دیوانگی طرف مقابل و اقداماتی که در به کارگیری سلاح شیمیایی و دستیابی به سلاح هسته‌ای داشت، متضرر می‌شدیم و در آن مقطع حضرت امام با عقلانیت و تدبیر و تصمیم درست با پذیرش قطعنامه موافقت کرد.

سرلشکر باقری در پاسخ به سوالی پیرامون شبهه مطرح شده مبنی بر اینکه رزمندگان در سال‌های پایانی جنگ از رفتن به جبهه‌ها امتناع می‌کردند، گفت: به نظرم شبهه درستی نیست و ما در طول دفاع مقدس درحالی که جمعیت ایران متوسط حدود ۴۰ میلیون نفر بود، ما ۵.۵ میلیون رزمنده داشتیم. نیمی خانم‌ها هستند و جز موارد نادری نیاز نبوده و به جبهه نیامدند. از ۲۰ میلیون باقی مانده نصف کودک و سالخورده هستند؛ حدود ۱۰، ۱۲ یا ۱۵ میلیون نفر در سنین آمدن به جبهه‌ها هستند؛ یعنی از هر سه نفر یک نفر به جبهه آمده، بعضی چند سال ماندند و ۳ تا ۱۰ بار آمدند؛ بعض ها هم یکبار آمدند. از این تعداد حدود ۴۵ درصد بسیجی داوطلب است و ۴۵ تا ۵۰ درصد آن هم سرباز و ۴ و۵ درصد آن هم کادر سپاه و ارتش است.

وی با بیان اینکه بیشترین اعزام‌ها را ما در سال‌های پایان جنگ داشتیم، گفت: پس از نقض آتش‌بس و آغاز عملیات مرصاد، و همه تهاجم را آغاز کرد این مردم که می‌گویند خسته شدند با فرمان حضرت امام که فرمودند امروز روزی است که باید بروید و دفاع کنید آنقدر نیرو به جبهه آمد که لشکرها جا برای اسکان و استراحت آنها نداشت. یک ماه آخر جنگ اصلاً کمبود نیرو وجود ندارد؛ کاملاً برعکس است و اینگونه نیست که بگوییم مردم از دفاع استقبال نمی‌کردند. من شاهد چنین چیزی نبودم.

رئیس ستادکل نیروهای مسلح اظهارداشت: شوق و اشتیاق جوانان در سال‌های اخیر برای حضور در سوریه و نبرد علیه تکفیری‌ها مثال خوبی است. هر جا ما می‌رفتیم بسیاری از جوانان به ما می‌گفتند که پیش سردار سلیمانی پارتی بازی کن که ما به سوریه برویم، زمانی که به شهید سلیمانی این موضوع را می‌گفتم، این بزرگوار می‌گفت که من آنجا جا ندارم و اصلاً نیاز نیست ایرانی ببرم و قرار نیست بریم اینجا لشکرکشی کنیم. خود آنها می‌جنگند و من فرماندهی می‌کنم و کار مستشاری می‌کنیم.

وی با اشاره به حضور داوطلبانه جوانان و بسیجیان در حوادث طبیعی کشور مانند زلزله و سیل و یا بیماری کرونا، ادامه داد: کافی است که مسئولان اعلام کنند نیاز به جوانان دارم؛ اصلاً نیاز به اعلام نیست. چه صحنه‌ی زیبایی است که جوان‌ها دارند در پاک کردن گل و لای کمک می‌کنند. حقیقتاً خود من در قضیه کرونا به زیبایی‌هایی از جوانان بسیجی پی بردم که با اینکه با اینها بزرگ شدیم برای من تازگی داشت. این جوانان کافی است فقط کسی به او بگوید چه کار کند، هزینه را هم از جیب خود می‌دهد؛ ما حتی لباس اینها را نمی‌توانیم تأمین کنیم و یا پول توجیبی آنها را هم نمی‌دهیم. امثال اینها بسیار متعدد وجود دارد.

سرلشکر باقری در خصوص تعامل صنعت دفاعی کشور با دیگر بخش‌های صنعتی کشور، گفت: اینکه مشکل کجاست بحث تخصصی در آن بخش است. آنچه در صنعت دفاعی اتفاق می‌افتد، پیچیدگی‌اش قابل قیاس با بخش‌های دیگر مانند صنعت خودرو، کشاورزی و صنایع این دستی نیست. وقتی یک سامانه پدافندی مانند باور ۳۷۳ را جوانان ما و وزارت دفاع ما می‌سازند؛ فرآیند پروازی هدف و پرواز موشک که پرتاب می‌شود و تداخل اینها و مسائل گوناگونی که در لایه‌های دیگر دارد، قابل قیاس با وضعیت خودرو نیست. پیچیده‌ترین بخشی که در حوزه خودرو وجود داشت کامپیوتر آن بود که صنعت دفاعی ما قرارداد بست و امروز هم روزانه چندهزار تولید کرده و به آنها تحویل می‌دهد. اینکه چرا این اتفاق می‌افتد؟ من هم بعنوان یک شهروند این سوال را دارم.

به ارائه کنندگان پایگاه به دشمن، مانند دشمن برخورد می‌کنیم

رئیس ستادکل نیروهای مسلح گفت: معتقدم قدری از عدم توفیق به دلیل این است که نگاه سیاسی به موضوعات اقتصادی و معیشتی مردم وجود دارد. تلاش برای حاکم شدن در حکومت‌ها و دولت‌ها به شکل حزبی بدون دیدن واقعیات نیاز مردم، رفت و آمد اتوبوسی مدیران و جابجایی مکرر و نداشتن ثبات قدم در مسیر توسعه صنعتی و عدم اعتماد به جوانان و عدم آوردن علم و فناوری روز به صنعت و خیلی مسائل دیگر که از جمله دلایل این موضوع است که به نظرم بسیار بهتر از این می‌توان اداره کرد و وضعیت موجود چیزی نیست که بگوییم این نهایت توان ایرانی است.

وی با بیان اینکه نیروهای مسلح مأموریت اینگونه ندارند که بخواهند وارد این مسائل شوند، گفت: بعضاً مدیران و فرماندهان به ما فشار می‌آورند که مثلاً بگذارید وارد صنعت خودرو و دیگر صنایع کشور شویم، خوب این نیروهای مسلح را از مأموریت خود جدا می‌کند. نیازهای عادی و روزمره مردم کار دیگران است و طبیعتاً بایستی در آن بخش حل شود.

سرلشکر باقری با اشاره به نفوذ منطقه‌ای ایران، اظهار کرد: انقلاب اسلامی بساطی که برای سلطه دائم بر جنوب غرب آسیا داشتند و تا وقتی انقلاب اسلامی استحاله نشده دشمنی پا برجاست. ما یک روزی در حوالی اهواز از انقلاب و نظام و کشور دفاع می‌کردیم، خمپاره دشمن به حوالی اهواز می‌رسید. اما الان جبهه کجاست؟ الان بحث سر این است که ایران در سوریه نباشد! سوریه تا جمهوری اسلامی هزار و خورده ای کیلومتر فاصله دارد؛ یعنی توسعه حضور و نفوذ و مرزهای امنیت ملی ما کاملاً فراتر از مرزهای جغرافیایی رفته است و بحث سر این است که اگر حامیان و نیروهای مورد حمایت ایران در سوریه باشد چه تهدیدی متوجه رژیم صهیونیستی می‌شود. یا حزب الله را یک فکری برایش بکند. ما جلو رفتیم و در آن تردیدی وجود ندارد و دشمنی طبیعی است و اگر هوشیار باشیم حتماً پیشرفت می‌کنیم. با روز اول جنگ قابل قیاس نیستیم.

وی در خصوص توافق عادی‌سازی روابط رژیم‌های مرتجع منطقه با رژیم صهیونیستی، گفت: امارات ظرف یک تا دو سال گذشته پیام‌های متعددی فرستاد و می‌گفت که ما مثل عربستان نیستیم و می‌خواهیم به شما کمک کنیم و قصد دوستی و به ما به آن شیوه نگاه نکنید. البته ما نسبت به عربستان هم بر خلاف ادعای پادشاهشان برای ایجاد ارتباط مشکلی نداشتیم. آنها در واقع این دست را پس می‌زنند. در مور امارات آنها اینطور رفتار می‌کردند و فرض را بر صحت می‌گذاریم و گفتیم خلاف‌ها و همراهی با تحریم را نادیده می‌گیریم و کوتاه می آییم.

وی ادامه داد: اما وقتی امارات آمد و این رابطه قبلی خود با صهیونیست‌ها را که در حد سرویس‌های اطلاعاتی و کشتن فلسطینی‌ها و کمک به مقابله با مردم یمن بود را علنی کرد این به معنای یک سفارت علنی و تعدادی پایگاه اطلاعاتی و عملیاتی علنی برای عملیات سایبری و روانی علیه ملت ایران است که این موضوع دیگر تفاوت با گذشته دارد. نگاه به این کشورها دیگر تفاوت می‌کند.

سرلشکر باقری با بیان اینکه اینجا دیگر نگاه ما به آنها متفاوت می‌شود و اگر کشور دیگری هم به این توافق بپیوندد همین خواهد بود، گفت: اگر پای صهیونیست‌ها به این منطقه کشیده شود و اتفاقاتی بیافتد که امنیت ملی و دفاع ما دچار کوچک‌ترین خدشه‌ای کند، ما به اینها به عنوان ارائه کننده پایگاه به خصم و دشمن نگاه می‌کنیم و همان برخوردی را با آنها خواهیم کرد که با دشمن آن برخورد را می‌کنیم.

وی در پایان گفت: من هم از زحمات صداوسیما در مساله دفاع مقدس قدردانی می‌کنم و سنگ تمام گذاشتید.

کد خبر 5033624

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • علی IR ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۵
      0 0
      در تحریم هم بازدارندگی ایجاد کنیم. تدوین راهبردی در جهت افزایش هزینه تحریم برای غرب، انحصارشکنی در محصولات تولیدی تکنولوژیک و استراتژیک آنان، و ایجاد اتحاد اقتصادی با ملل دیگر بازدارندگی ایجاد میکند
    • کوروش IR ۰۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۶
      0 0
      سرلشکر باقری، انسان باهوش و توانمندیه.