به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی سیزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران، محمدعلی مرآتی عضو شورای علمی سیزدهمین جشنوارۀ موسیقی نواحی ایران، با اشاره به اینکه این جشنواره یکی از رویدادهای مهم موسیقی اقوام در ایران است، گفت: در کشور ما اقوام متنوعی وجود دارند که این مسئله خصوصیتی بهنام وحدت و کثرت بهوجود آورده است. در واقع این هویت ایران است که توانسته اقوام را به وحدت زبانی برساند. به نظرم تنوع اقوام مسئلۀ مهمی است وجشنوارۀ موسیقی نواحی ایران به این کثرت و تنوع میپردازد.
وی به دوبیتیخوانی به عنوان موضوع اصلی این رویداد موسیقایی در دوره سیزدهم اشاره کرد و توضیح داد: موضوع جالبی است و میتواند پیوندی بین اقوام مختلف بهوجود بیاورد. دوبیتیخوانی خصوصیات عجیبی دارد. در متن و کلام موسیقی اقوام از عروض برخوردار هستیم که از قرن هفتم شروع شده است. از قرن هفتم به قبل سیستمها سیلابیک بودهاند. سیستم سیلابیک بخش عمده و گنجینۀ موسیقی اقوام را دربرمیگیرد که به آن موسیقیهای ترانهای یا موسیقیهای چهاربخشی میگویند. در این چارچوب جشنواره امسال میخواهد دوبیتیها را دوباره کشف و مفاهیم جدیدی را در آنها پیدا کند.
مرآتی درباره اتفاقات تازه سیزدهمین جشنواره موسیقی نواحی گفت: با توجه به شرایط ویروس کرونا، جشنواره موسیقی نواحی پا پس نکشیده و میخواهد به حیات خود ادامه بدهد. بهنظرم این نکتۀ بسیار مهمی است. یکی دیگر از نکات جالب این جشنواره آنلاینبودنش است. همۀ مردم ایران و جهان میتوانند اجراها را به صورت آنلاین ببینند. جشنواره در بخش دیگر تصمیم گرفته به مستندسازی بپردازد و از محل زندگی هنرمندان فیلم ضبط کند. همیشه موسیقی خاصی که مربوط به مراسم خاصی بوده را به سالنهای رسمی دعوت میکردیم تا اجرا کنند. شاید حس آنها کمی مصنوعی بود ولی با این مستندسازیها اتفاق بهتری رقم خواهد خورد.
وی با اشاره به اینکه قطعاً دنبال چهرههایی خواهند بود که تاکنون دیده نشدهاند، گفت: میراثی که نسل به نسل حرکت میکند زمانی میتواند زنده باشد که به نسل جدیدتر انتقال داده شود. نگاه جشنواره موسیقی نواحی جوانگرایی و نخبهگرایی است ولی در فیلمهای مستند حتماً از پیشکسوتان هم استفاده میکنیم.
سیزدهمین جشنوارۀ موسیقی نواحی ایران به دبیری احمد صدری با موضوع دوبیتیخوانی آبانماه سال جاری در کرمان برگزار میشود.
نظر شما