۱۶ آذر ۱۳۹۹، ۱۳:۲۹

در جریان بررسی یک لایحه مطرح شد؛

فاجعه یکسان سازی گورستان‌های تاریخی به جای ساماندهی 

فاجعه یکسان سازی گورستان‌های تاریخی به جای ساماندهی 

با وجود اینکه اعضای شورای شهر امروز با کلیات لایحه «ساماندهی حفاظت و احیای گورستان دولاب در منطقه ۱۴»موافقت کردند اما اعضا نسبت به نحوه انجام این پروژه ها در شهرداری انتقاداتی وارد کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، لایحه ساماندهی گورستان های تاریخی در منطقه ۱۴ تهران پیش از ظهر امروز در جریان دویست و پنجاهم و دومین جلسه شورای شهر مورد بررسی قرار گرفت.

زهرا صدراعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری به تشریح ابعاد این طرح پرداخت و گفت: شهرداری باید رسیدگی به وضعیت آرامستان ها و مجموعه هایی که دارای ارزش میراثی و فرهنگی هستند را ساماندهی کند.

وی ادامه داد: بر این مبنا، شهرداری لایحه‌ای را به شورا تحت عنوان «ساماندهی حفاظت و احیای گورستان دولاب در منطقه ۱۴» را ارائه کرده که طبق مصوبه شورا در لایحه بودجه مقرر شده بود.

صدراعظم نوری با تاکید بر اینکه احیا و مرمت گورستان های تاریخی جزو تکالیف شهرداری تهران است گفت: باید به دو مجموعه «ابن بابویه» و «امامزاده عبدالله» که ارزش تاریخی و میراثی دارد، حتماً توجه شود که شهرداری در برنامه گذاشته است و مقدمات این طرح تهیه شده و در بودجه سال ۱۴۰۰ این مساله به صراحت می آید.

گورستان های بین المللی؛ پتانسیل های شهر تهران محسوب می شوند

وی ادامه داد: در همین ارتباط شهردار تهران در قالب لایحه‌ای که ارائه داده است تا بتواند از میراث ملی، جهانی، محیط زیستی و میراث فرهنگی گورستان های بین المللی که در سال ۷۰ به ثبت رسیده و به عنوان پتانسیل شهر تهران محسوب می شود و ظرفیت گردشگری و میراث جهانی است استفاده کند.

این عضو شورای شهر با اشاره به اینکه طرحی پیشنهاد شده که با همکاری سازمان میراث فرهنگی و شورای خلیفه گری ارامنه تهیه شده دارای طرح میدانگاهی با عنوان صلح جهانی است که روحیه صلح جویانه ایرانیان را نشان دهد، ابراز داشت: مساحت ۷.۵ هکتاری این منطقه به تلطیف هوای کمک می کند و زمینه های گردشگری در این منطقه را تقویت خواهد کرد.

وی افزود: ۳ کمیسیون مشترک در این زمینه بررسی هایی داشتند و بر مبنای اقدامات کار جلو رفته است.

اولویت ساماندهی گورستان ها با گورستان گریگوری است

صدراعظم نوری با بیان اینکه شهرداری تهران در دو حوزه ساماندهی وضعیت داخلی و خارجی گورستان ها فعالیت می کند که با اولویت گورستان گریگوری خواهد بود، اظهار داشت: که منبع ذخیره آب، ساماندهی نهرها و هدایت آب در آبیاری فضای سبز، بازسازی پیاده راهها، مجموعه خدماتی که در داخل گورستان انجام گرفته و وزارت میراث هم تایید کرده است مدنظر قرار گرفته است.

وی خاطرنشان کرد: سازمان نوسازی شهر تهران فضای مشترک بیرون این گورستان ها را برای ایجاد ۵ میدانگاه مورد توجه قرار می دهد تا با احیای مجدد این مجموعه بزرگ و قابل استفاده شهروندان به عنوان قطب گردشگری منطقه تبدیل شود.

رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری یادآور شد: این لایحه ارائه شده دارای یک ماده واحده و یک تبصره است.

فاجعه یکسان سازی گورستان های تاریخی به جای ساماندهی

اما احمد مسجد جامعی در جایگاه مخالف با اشاره به اینکه احیای این گورستان یک سند است و اما این گورستان ها به جای ساماندهی در حال یکسان سازی است گفت: این اتفاق فاجعه است. چون سنگ قبرهای موجود هر کدام یک سند تاریخی محسوب می شوند.

وی با یادآوری این نکته که درباره احیای این گورستان ها از زمان شورای چهارم کار شده گفت: اما نباید تاریخ را تحریف کنیم، این گورستان چه مناسبتی با صلح جهانی دارد وقتی روس ها، فرانسوی ها، ایتالیایی ها، هموطنان مسیحی و شخصیت های مسیحی که در دوره قاجار در ایران زندگی می کردند مثل معمار معروف گرجی مارکوف، همه در این گورستان جمع هستند اما اینجا هیچ ربطی با صلح ندارند.

این گورستان نسبتی با صلح ندارد

مسجد جامعی ادامه داد: روس ها خاک ما را در جنگ جهانی دوم به توبره کشیدند و جشن پیروزی شان را در این منطقه جشن می گیرند. بنابراین این گورستان نسبتی با صلح ندارد.

این عضو شورای شهر نامگذاری در باره این مجموعه را نیازمند اجماعی دانست و گفت: برخی از افراد در این گورستان تا مرحله تجزیه بخشی از ایران هم رفته اند و در نامگذاری باید الگوهای تاریخی را در نظر بگیریم.

وی ادامه داد: ضمن اینکه استفاده از کلمه احیا در عنوان این لایحه درست نیست چون قرار نیست گورستان جدید ایجاد کنیم. ضمناً برای بازآفرینی این مکان نیازمند الگوی تاریخی و زیبایی شناسی هستیم.

۵ گورستان فضای مناسب توسعه میدانگاه های باز شهری

علی اعطا دیگر عضو شورای شهر در جایگاه موافق گفت: به نظرم نکات آقای جامعی مهم است اما نافی اصل موضوع نبود. اینکه این گورستان ها مرمت و احیا شود قبلاً به تفصیل درباره آن صحبت شده و بحث درباره ضرورت آنها موضوعیتی ندارند.

وی ادامه داد: سند ملی حفاظت و حراست از گورستان های شورای عالی معماری و شهرسازی باید در همان چهارچوب انجام شود. و تاکید بر کاربری گردشگری به این احیا و حافظت لطمه می زند.

اعطا با بین اینکه فضای میانی این ۵ گورستان، فضای مناسبی برای توسعه طرح میدانگاه های باز و پیاده شهر تهران است، ابراز داشت: از این منظر در کمیسیون معماری بر روی آن تاکید کرده ایم. ضمن اینکه این گورستان ذی نفعان متعددی دارد و تنها شورای خلیفه گری ارامنه ذینفع نیست و باید نظرات همه انها دیده شود.

در نهایت کلیات این لایحه با ۱۴ رای موافق به تصویب رسید.
 

کد خبر 5088985

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha