قدرت الله علیزاده معاون دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره رابطه فرهنگ و تمدن و گفتگوی دینی گفت: دین یکی از شاخه های فرهنگ و تمدن محسوب می شود، در بسیاری از کشورها ، ملیتها و فرهنگها دین نقش اساسی را ایفا کرده و با فرهنگ آن عجین شده است.
وی با اشاره به اینکه دین به فرهنگ رنگ می دهد فرهنگ ایرانی ما را به عنوان نمونه ذکر کرد و یادآورد شد که این فرهنگ در حال حاضر رنگ دینی دارد، همچنین بسیاری از کشورها رنگ دینی فرهنگ آنها بسیار مشهود است.
علیزاده افزود: فرهنگ ایرانی – دینی بعد از ورود اسلام کاملا با فرهنگ ایرانی قبل از اسلام متفاوت است. در بسیاری از موارد می توان این مقوله را به عنوان شاهد مثال ذکر کرد، بنابراین دین و فرهنگ رابطه ای بسیاری نزدیک دارند. هرگاه صحبت دین به میان می آید صحبت فرهنگ نیز کنار آن قرار می گیرد و این رابطه به صورت عکس نیز صادق است.
معاون پشتیبانی و امور مجلس شورای اسلامی در مجمع تقریب مذاهب اسلامی تصریح کرد: رابطه فرهنگ و دین عموم و خصوص بوده و علاوه بر اینکه هیچ تضادی میان این دو مفهوم وجود ندارد، در شرایطی که دین فرهنگ عین دیگری نیست اما نمی توان این دو را فارغ از یکدیگر دانست.
قدرت الله علیزاده اظهار داشت: به منظور نزدیک کردن ادیان و مذاهب باید یکی از مقوله هایی که باید بدان توجه کرد مقوله فرهنگی است. می توان از بابهای دیگری نیز وارد شد و به فرهنگ و تمدن نیز توجه چندانی نکرد. اما نمی توان صحبت از دین و مذهب را بدون توجه به فرهنگ و تمدن آغاز کرد.
وی نتیجه گیری کرد که دین و فرهنگ لازم و ملزوم یکدیگر هستند، نمی توان تعیین کرد که یکی بر دیگری اولویت دارد با این تفاوت که دایره فرهنگ و تمدن وسیع تر بوده و دربرگیرنده دایره ادیان است. گسترده دینمداری خاص تر از گسترده فرهنگمداری و تمدنی است.
نظر شما