به گزارش خبرنگار مهر، میزگرد تخصصی به میزبانی خبرگزاری مهر در سنندج و با حضور عضو انجمن کارخانجات آرد کردستان و رئیس اتحادیه خبازیهای این استان برگزار شد.
مدیر کارخانه آرد فجر سنندج در این میزگرد اظهار کرد: دغدغه اصلی ما و اتحادیه خبازان استان تأمین آرد مرغوب برای مصرف و استفاده تمامی زیرمجموعههای این اتحادیه است.
پدرام معتمدوزیری گفت: منظور از گندم کیفی این نیست که گندم استان کردستان بی کیفیت است منظور این است که آن درجه کیفیت لازم را ندارد که بتوان از آن یک آرد مرغوب را تولید کرد و تا این لحظه با همه پیگیریهای انجام شده گندم مورد نظر که کیفیت مناسبی را دارد در اختیار ما قرار نگرفته است.
به گفته عضو انجمن کارخانجات آرد استان کردستان، بر اساس آخرین جلسه کارگروه استانی که چند روز قبل در استانداری برگزار شد، قرار بر این شد که ۳۰ درصد ظرفیت کارخانجات آرد استان با گندم وارداتی (خارج از کشور) تخصیص داده شود.
معتمدوزیری خاطرنشان کرد: طبق دستور و نامه استاندار و مدیر کل غله استان در چند روز گذشته دو هزار تن گندم وارد استان شده است که اگر بخواهیم آن را در بین ۱۱ کارخانه فعال در استان به طور متوسط تقسیم کنیم و سهم هر کارخانه فقط ۱۸۰ تن میشود.
وی افزود: در سال ۹۶ بنا به دعوت معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کردستان کارگاه آموزشی با حضور قلی زادگان یکی از معروف ترین آنالیزورهای آرد در کشور در سنندج برگزار شد که خروجی این کارگاه تخصصی این بود که کارخانجات ما از لحاظ امکانات و تجهیزات در جایگاه متوسط به بالا هستند.
معتمدوزیری اعلام کرد: آرد تولید شده در استان طبق بررسیهای انجام شده توسط معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی و سازمان استاندارد با میانگین ۸۰ درصد مورد تأیید قرار گرفته است.
وارد کردن ۳۰ درصد گندم باکیفیت مشکل کیفیت آرد و نان کردستان را حل میکند
وی تصریح کرد: تنها راه حل رفع مشکل آرد در استان وارد کردن ۳۰ درصد گندم با کیفیت از استانهایی همچون خوزستان یا گلستان و یا گندم خارجی است.
عضو انجمن کارخانجات آرد استان کردستان اعلام کرد: این تضمین را هم میدهیم که اگر ۳۰ درصد گندم وارداتی با کیفیت در اختیار ما قرار بگیرد بهترین آرد را در اختیار خبازان قرار میدهیم.
معتمدوزیری افزود: گندمی که از خارج وارد میشود هزینهی آن به عهده دولت است اما وقتی که گندم به سیلوی سنندج میرسد برای هر تن ۱۰ هزار تومان کرایه بار میدهیم در حالی که اگر بخواهیم از شهرستانی مثل قروه گندم حمل کنیم باید ۱۱۰ هزار تومان کرایه بار برای همین یک تن متقبل شویم.
وی اظهار کرد: از سال ۹۳ هیچ گونه افزایش قیمت آردی نداشتهایم در حالی که همه هزینههای ما در کارخانه با احتساب سال ۹۹ است.
معتمدوزیری افزود: به عنوان مثال در سال ۹۳ برای هر کیسه آرد ۶۰۰ تومان پرداخت میکردیم در حالی که در سال ۹۹ هر کیسه آرد به سه هزار و ۶۲۰ تومان رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: دستمزد کارکنان کارخانه از سال ۹۳ تا ۹۹ بالغ بر ۷۵ درصد افزایش داشته است در حالی که در این مدت هیچگونه افزایش قیمت آرد نداشتهایم.
معتمدوزیری اعلام کرد: بیشترین مشکل و معضل ما در زمینه آرد در بخش آرد سنگک است چرا که در نظرسنجی که انجام دادهایم در بحث نان لواش ۷۰ درصد رضایت وجود داشته ولی در بخش سنگک این رضایتمندی ۵۰ درصد است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: یکی از معضلهایی که بحث کشوری دارد تأمین کیسه آرد است همچنین ما از سال ۹۴ اقدام به غنی سازی آرد کردهایم اما تا امروز هیچکدام از این هزینهها به کارخانه داران بازپرداخت نشده است.
معتمدوزیری یکی دیگر از معضلات در بحث آرد را مربوط به هزینه حمل عنوان کرد و پیشنهاد داد که دولت گندم امانی در اختیار کارخانه داران بگذارد تا هزینه حمل بار نداشته باشند.
فعالیت ۲۱۵۰ واحد خبازی در کردستان
ناصر اسدی رئیس اتحادیه خبازان استان کردستان نیز در این میزگرد اظهار کرد: بر اساس آمار در حال حاضر دو هزار و ۱۵۰ واحد خبازی در سطح استان مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد ۷۵۰ واحد مربوط به شهر سنندج است.
وی افزود: همگی این واحدها دارای پروانه کسب و مجوز رسمی هستند و اطمینان داریم که چه در بخش لواش و چه سنگک و نانهای دیگر هیچ واحد غیر مجازی نداریم.
اسدی در ادامه سخنان خود از وجود ۳۰۰ واحد خبازی مازاد در استان خبر داد و گفت: اگر افرادی که تا تاریخ چهارم مرداد ماه سال ۱۳۹۷ اقدام به تشکیل پرونده برای صدور مجوز خبازی کرده باشند در کارگروه آرد و نان شهرستان برای درخواستهای آنان تصمیم گیری میشود و به درخواستهای پس از این تاریخ برای صدور مجوز ترتیب اثر داده نمیشود.
رئیس اتحادیه خبازان استان کردستان ضمن تأکید بر عدم ارائه مجوز فعالیت برای مجتمعهای نان در سطح استان اظهار کرد: در حال حاضر بیش از دو هزار و ۵۰۰ نفر از کارکنان خبازیهای استان دارای بیمه تأمین اجتماعی هستند و مکانیزاسیون و افزایش هزینههای جاری یکی از دلایلی است که تعداد بیمه شدگان در این واحدها نسبت به گذشته کمتر شده است.
اسدی افزود: به عنوان مثال صاحب خبازی حاضر است که وام بگیرد و دستگاه مکانیزه بخرد و به جای اینکه از پنج نفر در واحد خود استفاده کند با خرید تجهیزات مکانیزه نیروهای خود را به دو نفر کاهش دهد.
رئیس اتحادیه خبازان استان کردستان با اشاره به مصرف آرد توسط رستوران داران و کبابیها در بحث پخت نان افزود: در این زمینه دوگانگی صنفی به وجود آمده است چرا که رستورانها کاری که آنها انجام میدهند تخلف است.
وی در مورد تأمین آرد این رستورانها افزود: رستوران داران از آرد قنادی استفاده میکنند که برای سلامتی مصرف کننده به هیچ وجه مناسب نیست و همین موضوع دوگانگی صنفی، منجر به اعتراض دیگر واحدها شده است.
اسدی از فعالیت غیرمجاز ۳۵ رستوران و کبابی در پخت نان با آرد قنادی خبر داد و گفت: این واحدها آرد مورد نظر خود را از اداره غله دریافت میکنند که با توجه به مشکلات پیش آمده فعلاً سهمیه این واحدها قطع شده است اما آنان میخواهند که از خارج از استان آرد مورد نظر خود را تأمین کنند.
وی افزود: یکی دیگر از مشکلات در این حوزه این است که آرد مورد نظر فانتزیها در استان تولید نمیشود و آنها از استانهای دیگر اقدام به خرید آرد میکنند که کیفیت همین آرد نیز در بحث سبوس گیری بالای ۲۳ درصد بوده و به سمت همان آرد قنادی میرود.
اسدی اعلام کرد: در حال حاضر ۴۰ واحد نان فانتزی هم در استان فعالیت دارند که ۲۲ واحد آن در سنندج واقع شده است.
معتمدوزیری عضو انجمن کارخانجات آرد کردستان در ادامه این میزگرد اعلام کرد: با ورود نهادهای امنیتی و برخورد جدی آنها با دلالان آرد بسیاری از مشکلات فروش آرد خارج از سهمیه و به صورت آزاد حل شده است و در این راستا قدردان تلاشهای نیروهای امنیتی و نظارتی استان هستیم.
واحدهای متخلف با جرایم سنگین مواجه میشوند
اسدی نیز در بحث کم کاری برخی از نانواییها در استان اظهار کرد: اگر واحدی به ما اطلاع بدهد که مثلاً برای دستگاه پخت نان مشکلی پیش آمده و آن روز واحد تعطیل است ایرادی ندارد ولی اگر بدون دلیل اقدام به کم کاری یا تعطیلی واحد بکند به ازای هر روز تعطیلی دو روز از سهمیه آرد آن واحد کسر خواهد شد.
وی افزود: اگر در بازدیدهای میدانی که انجام میدهیم واحدی زودتر از ساعت کاری اقدام به تعطیل کردن بکند ۱۰ کیسه از سهمیه آرد آن واحد متخلف کم میشود و در همین راستا در ماه گذشته سهمیه ۱۱ واحد متخلف را کاهش دادهایم.
وی در ادامه سخنان خود اظهار داشت: در حال حاضر یکی از مشکلات ما با بهداشت این است که با توجه به استاندارد جهانی که خود بهداشت ابلاغ کرده است این است که خبازان ۳۴۰ گرم نمک برای ۴۰ کیلو گرم آرد استفاده کنند در حالی که بهداشت این را قبول ندارد و بر این موضع تاکید دارد که برای هر ۴۰ کیلوگرم آرد ۲۲۰ گرم نمک استفاده شود لذا هنگامی که این اختلاف وجود دارد مرکز بهداشت نانوا را به دادگستری و دادگاه ارجاع میدهد و به جرم تخلف و رعایت نکردن استانداردهای لازمه مشکلاتی برای خبازیها ایجاد میشود در حالی که کیفیت پایین گندم استان منشأ همه این مشکلات است.
اسدی اعلام کرد: طی دو سال اخیر ۴۰۰ واحد خبازی که بالغ بر نیمی از خبازان سنندج هستند به دادگاه ارجاع داده شدهاند و این روند همچنان ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه خبازان این اجازه را ندارند که به میل خود اقدام به خرید آرد با کیفیت کنند، افزود: خبازان باید طبق برنامهای که اداره غله استان تعیین کرده است اقدام به خرید آرد کنند یعنی یک خباز نمیتواند تمامی سهمیه خود را مثلاً از کارخانه آرد فجر تهیه کند و در یک اقدام تعجب برانگیز برای یک واحد که سنندج مشغول به کار است سهمیه خرید آرد سقز تعیین شده است.
اسدی اظهار کرد: این واحد باید به ازای هر کیسه که به او تحمیل شده است هزینه باری بالغ بر چهار هزار تومان را پرداخت کند و هزینههای تولید واحدها بر این اساس افزایش مییابد.
رئیس اتحادیه خبازان استان کردستان اعلام کرد: در حال حاضر دو واحد کارخانه تولید آرد در شهر سنندج موجود است و تولیدات همین دو کارخانه کفاف همان ۷۵۰ واحد خبازی و یا بیشتر را میدهد و دیگر احتیاجی به انتقال آرد از شهرستانهای دیگر استان نیست.
کیفیت گندم مورد استفاده کارخانهها باید مورد آزمایش قرار گیرد
معمتدوزیری در ادامه این میزگرد به موضوع نظارتهای انجام شده در بحث نان تولید شده و آرد موجود و آزمایشهای چند باره در این خصوص اشاره کرد و گفت: برای هر بار آزمایش آرد تولید شده هزینهای بالغ بر چهار میلیون تومان از کارخانهها اخذ میشود اما سوال ما این است که تا امروز این اتفاق افتاده است که گندم مورد استفاده کارخانهها مورد آزمایش قرار بگیرد؟
وی افزود: در جلسه کارگروه آرد و نان استان که در استانداری کردستان برگزار شد این پیشنهاد را به مسئولین مربوطه ارائه دادیم که آمادگی داریم در همان کارخانه تولید آرد با هزینه شخصی گندم مورد نظر را تحت آزمایش کامل قرار دهیم تا مشخص شود آیا گندم مورد استفاده واقعاً از کیفیت مطلوب برخوردار است یا خیر؟
معتمدوزیری تصریح کرد: به مسئولین استانی در کارگروه آرد و نان اعلام کردیم که آمادگی داریم که نتیجه این آزمایش را در اختیار تمامی رسانهها و افکار عمومی مردم قرار دهیم تا مسئولین به این نتیجه برسند که مشکل اصلی نه از طرف کارخانه تولید آرد است و نه خبازان زحمت کش بلکه از کیفیت پایین گندم تولیدی استان است.
معتمدوزیری همچنین این درخواست را از مسئولین و مدیران ارشد استانی کرد که کارخانجات آرد استان از جمله کارخانه آرد فجر مراجعه کرده و از نزدیک تمامی مشکلات و مشقات خط تولید آرد را از ملاحظه کنند.
وی افزود: در ۱۸ سال گذشته که در این صنف مشغول به فعالیت هستیم هیچکدام از مدیران ارشد استانی تا به امروز برای یک بازدید ساده هم به کارخانه آرد فجر مراجعه نکردهاند و دلیل این بی توجهیها هنوز برای ما ناشناخته است.
معتمد وزیری در ادامه سخنان خود تصریح کرد: هم انجمن کارخانه داران و هم اتحادیه خبازان بر روی این موضوع اتفاق نظر دارند که نانوا خود اقدام به خرید آرد مورد نظر کند ولی سقف تولید برای کارخانهها تعیین نشود.
وی افزود: مثلاً اگر کارخانهای آرد با کیفیتی تولید میکند نانواها از این کارخانه خرید کنند چرا که این موضوع باعث ایجاد بازار رقابتی سالم در این زمینه شده و نوسازی تجهیزات تولید و ارتقای کیفیت تولیدات را به دنبال خواهد داشت.
اگر گندم مناسب در اختیار داشته باشیم آردی باکیفیت تر از دیگر استانها تولید میکنیم
معتمد وزیری در ادامه سخنان خود به بحث آرد یارانهای نوع دوم اشاره کرد و افزود: در این مدت خبازان آرد با کیفیت بالا را از این محل دریافت کردهاند که این آرد از کارخانجات خارج استان تأمین شده است.
وی افزود: اکنون به دلیل بسته شدن سامانه، قطعاً آرد مورد استفاده از استان کردستان تأمین خواهد شد و از همین تریبون از طرف انجمن کارخانجات آرد این قول را میدهیم که اگر گندم خوب و با کیفیت در اختیار ما قرار بگیرد مردم و خبازیها مطمئن باشند آردی با کیفیت چندین برابر بهتر از آردهای خریداری شده از استانهای دیگر در اختیار آنان قرار میدهیم.
و بر روی این موضوع تاکید داشت که اگر در هر ماه ۵۰۰ تن گندم وارداتی به هرکدام از کارخانجات تولید آرد استان تخصیص داده شود مشکل و معضلات کیفیت آرد و نان در استان برطرف خواهد شد و دیگر مشکلی باقی نخواهد ماند.
نظر شما