مساجد در ارتقاء فکری و فرهنگی مردم منطقه دخیل بوده و وقتی از برنامه، غنای فرهنگی و جایگاه شایسته برخوردار باشند، جذابیت، تأثیرگذاری و سازندگی آنها نیز بیش از پیش مؤثر و سازنده خواهد بود .
مساجد امروز با ضعفها و کاستیهای بسیاری مواجه هستند که برای تقویت آنها باید آسیبها و آفتهای مؤثر در این زمینه را شناسایی کرد، چرا که شناخت این موانع بهترین راهکار برای ایجاد زمینه مناسب به منظور جلب و جذب عموم مردم و به ویژه نوجوانان و جوانان به مساجد است .
در مرحله اول شک نیست که نوسازی و تجهیز مناسب مساجد جلب و جذب هر چه بیشتر اقشار مختلف مردم ، به ویژه جوانان را در پی خواهد داشت در شرایط فعلی بسیاری از مساجد نقاط مختلف کشور به لحاظ ساختمانی وضعیت مطلوبی نداشته و امکاناتی نیز به منظور ارائه خدمات فرهنگی و معنوی در اختیار ندارند ، به همین دلیل این پایگاه های انسان ساز در حداقل انتظار، نمی توانند در جذب مخاطب موفق عمل کرده و خدمات رسانی مناسبی نیز به منظور فرهنگسازی مطلوب دینی داشته باشند .
در این راستا علاوه بر اینکه ظاهر مساجد در جذابیت آنها تأثیرگذار هستند، برخورداری این پایگاههای فرهنگی از ائمه جماعات مناسب نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است .
این افراد باید با مسائل روز جامعه و همچنین مسائل مربوط به گذشته و آینده به خوبی آشنا باشند . مساجد باید خوراک معنوی اقشار مختلف مردم و به ویژه جوانان را تأمین کنند به همین دلیل لازم است این پایگاهها با برخورداری از ائمه جماعات خوش فکر و آگاه، به درستی پاسخگوی خواستهای معقول جوانان باشند .
برای محور شدن مسجد، باید راهکارهای مختلفی را مورد بررسی قرار داده و اجرایی کرد، از جمله اینکه این مکانها به کتابخانه، مکان ورزشی - تفریحی، صندوق قرض الحسنه برای رفع نیازهای جوانان و رایانه مجهز شده و حتی فضاهای سبز نیز در اطراف مساجد مجهز شوند تا جاذبه بیشتری داشته باشند، در چنین شرایطی مساجد برای هر ذوق و سلیقه ای، فضای خاصی خواهند داشت .
شک نیست که ارتقاء جایگاه مساجد عزم و همت عمومی را می طلبد . مسئولان امر، اقشار مختلف مردم و تمام کسانی که دغدغه این امر را دارند می توانند در این زمینه فعالیت کرده و مؤثر واقع شوند .
نباید فراموش کرد که دین به طور طبیعی جاذبه دار، دوست داشتنی و هماهنگ با فطرت الهی همه اقشار انسانها است و پیشینه حضور جوانان در مسجد نیز در کشور ایران مثبت است و اگر امروز شاهد کمرنگ شدن این حضور هستیم باید دلایل را جستجو کنیم .
مساجد در دوران انقلاب و دفاع مقدس نقش کلیدی و ارزنده ای داشتند که پس از این دورانها به دلیل عدم توجه لازم، نقش ارزشمند آنها نیز کمرنگ شد . می بایست بعد از دوران دفاع مقدس با جدیت، به بازسازی فیزیکی و معنوی مساجد پرداخته می شد که مورد غفلت قرار گرفت .
مراسمی چون اعتکاف و شبهای قدر به خوبی نشان داده که جوانان این مرز و بوم از چه فطرت پاکی برخوردار بوده و گرایش به معنویات نیز در آنها عمیق است، اما آنچه این قشر از آن بی بهره بوده اند، برنامه فرهنگی مدون و سازماندهی شده بوده است .
چالش محوری و ملی که امروز با آن مواجه هستیم ، تهاجم و شبیخون فرهنگی است، در این راستا به هیچ عنوان پسندیده و قابل قبول نیست که اجازه دهیم دشمنان از هر شیوه ای برای لطمه وارد کردن به کشور استفاده کنند .
برای فرهنگسازی مناسب و رساندن نوجوانان و جوانان به جایگاهی که تحت تأثیر تبلیغات سوء قرار نگیرند، جلب و جذب آنها به فضای معنوی و انسان ساز مساجد، راهکاری اساسی و بسیار تأثیرگذار است .
به نظر می رسد بسیاری از ضعفهایی که امروز در ارتباط با کارکردهای مساجد وجود دارد، از نبود مدیریت واحد و منسجم نشأت می گیرند، این امر موجب می شود برخی موازی کاریها ، ضعف و کاستیهای بسیاری ایجاد و در مقابل برخی امور نیز از سوی هیچیک از مراجع مورد توجه قرار نگیرند.
دستگاههای مختلفی چون اوقاف، وزارت ارشاد ، ائمه جماعات ، مرکز رسیدگی به امور مساجد، بسیج و سازمان تبلیغات اسلامی از جمله دستگاه هایی هستند که هر یک از نقطه نظر خود به مساجد نگریسته ، برنامه هایی را تدوین و تصمیم گیری می کنند .
تعدد و تکثر آرای دستگاه های مختلف، پراکنده کاری و موازی کاری را در پی داشته و نتیجه این اعمال نیز در جهت بهبود وضعیت مساجد و ارتقاء جایگاه آنها، مؤثر واقع نخواهند شد .
نظر شما