خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ روز گذشته خبرگزاری مهر گزارش و تصاویر از یک نوجوان ۱۶ ساله پارکورکار منتشر کرد که در مجموعه تخت جمشید از ستونهای ۲۵۰۰ ساله میپرید. ویدئویی که از او منتشر شده است نشان میدهد که بی محابا مدت زمان زیادی را ماسک به صورت در حال پریدن از ستونها و پلههای کاخ هخامنشی است و عدهای نیز به تماشای او ایستادهاند.
پس از انتشار گسترده این موضوع، حمید فدایی مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید از پیگیری دقیق موضوع اجرای حرکات نمایشی پارکور توسط یک جوان در این پایگاه و ابعاد آن خبر داد.
فدایی از این اتفاق ابراز تأسف کرده و گفته که متأسفانه چند سالی است که افرادی از روی عدم آگاهی و علاقه غیر قابل توجیه یا به عمد، اقدام به اجرای حرکات نمایشی ورزشهای رزمی مانند پارکور میکنند و در گذشته این موضوع در مجموعههای نظیر قلعه سریزد، مجموعه جهانی شوش و دیگر بناهای تاریخی اتفاق افتاده است و با نهایت تأسف در تخت جمشید هم شاهد این موضوع بودیم.
از گفته فدایی این طور برمی آید که وی خواسته این موضوع تنها به تخت جمشید محدود نشود بلکه مثالی بیاورد از آنچه که در سالهای گذشته در مجموعههای تاریخی دیگری اتفاق افتاده است.
فدایی همچنین به خبرنگار مهر توضیح داد که مشخص نیست با چه انگیزهای از سوی برخی اکنون در فضای مجازی قرار گرفته است.
گویا مدیر پایگاه تخت جمشید به دنبال انگیزه انتشار این فیلم در فضای مجازی میگردد تا رفع نواقص آن.
او این اتفاق را مربوط به شهریور ماه دانسته و گفته که ما به سهم خود از بروز آن متاسف هستیم و در آن بخشی که تقصیر متوجه این مجموعه و همکاران مسئول ما در این اتفاق است، عذرخواهی و ضمن پیگیری این موضوع تلاش میکنیم با برطرف کردن نقایص، راهکارهای بیشتری را به منظور حفاظت از این مجموعه جهانی لحاظ کنیم.
مدیر پایگاه تخت جمشید گفته است: این رویداد ناگوار در روزهایی اتفاق افتاده که متأسفانه پاندمی کرونا وجود داشته و ار خلوتی سایت تخت جمشید سو استفاده شده است البته شاید این اتفاق در بین تعویض شیفت یگان حفاظت روی داده باشد؛ شاید هم مشکل از دوربین ناحیه فوق بوده است.
اگر با پتک به سراغ تخت جمشید میآمدند چه؟
این گفتهها نشان میدهد که هنوز این محوطه تاریخی برای حفاظت دچار مشکل است. ممکن بود این فرد پارکورکار، در جریان فعالیت خود، اقدام دیگری انجام میداد و یا اصلاً کسی با پتک وارد تخت جمشید میشد؛ در آن صورت آیا باز هم مدیر پایگاه ثبت جهانی شده تخت جمشید میگفت شاید یگان حفاظت تعویض شده؟ در روز خلوت کرونایی اتفاق افتاده؟ آیا این صحبتها توجیهی برای عملکرد نادرست حفاظتی در این مجموعه نیست؟
نوجوان ۱۶ ساله را به همراه مربی اش پس از شناسایی که زمان زیادی هم نمیبرد، به تخت جمشید کشانده و از او خواستند تا مقابل دوربین عذرخواهی کند او هم گفت که آگاهی کافی از قوانین میراث فرهنگی نداشتهام. به سهم خود متاسف و ناراحت هستیم و از عموم مردم عذرخواهی میکنیم؛ از رسانهها هم خواهشمندیم که نسبت به منتشر کردن این موضوع، اقدامی مناسب با فرهنگ سازی و افزایش آگاهی داشته باشند.
چرا در جریان فعالیت پارکورکار در تخت جمشید، تنها نوجوان ۱۶ ساله باید عذرخواهی میکرد؟ چرا مدیریت تخت جمشید و وزارت میراث فرهنگی واکنشی به این موضوع نشان نداد؟ شاید به این دلیل که میبایست این تقصیر را به گردن کسی دیگر انداخت و همه نگاهها را متوجه مدیریت نادرست این مجموعه نکرد که نتوانسته از این میراث جهانی به درست محافظت کند!
بخش مهم این ماجرا آنجا بود که پس از انتشار این گزارش و فیلمهای مربوط به آن، مدیریت تخت جمشید تازه به فکر افتاد تا دوربینها را چک کرده و زمان آن را حدس بزند. در غیر آن صورت هیچ وقت چنین اتفاقی عیان نمیشد!
نظر شما