خبرگزاری مهر، گروه استانها: در حالی فصل کشت و کار برنج و شالیکاری در مازندران شروع شد که محققان بر لزوم برنامه ریزی و فرهنگ سازی برای ترویج کشت ارقام نظیر برنجهای رنگی تاکید میکنند این درحالی که سالانه حدود یک میلیون تن برنج سفید در مازندران تولید میشود اما سهم تولید برنجهای ترکیبی ورنگی در مزارع استان پایین است.
با توجه به اهمیت و ارزش غذایی برنجهای رنگی و قهوهای، کارشناسان بر لزوم توسعه کشت برنجهای دارای ارزش غذایی و دارویی در برنج زارهای شمال تاکید میکنند.
براساس یافتههای پژوهشی امنیت غذایی مؤلفه ای مهم در حفظ سلامت و حفظ حوزه کشاورزی محسوب میشود و در سالهای اخیر با تکیه بر دانش با تولید بذر گواهی شده برنج، ترویج ارقام پرمحصول، ارتقای مکانیزاسیون تغذیه مناسب در رشد گیاه گامهای خوبی برای ارتقای کشت برنج در استان صورت گرفته است.
طی سالهای اخیر عملکرد استحصال و تولید برنج در استان مازندران رشد قابل توجهی یافته است اما به تاکید محققان با بکارگیری یافتههای علمی و بهزراعی میتوان منجر به ارتقای بهره وری تولید ارقام ترکیبی ورنگی شد.
گذر از اقتصاد معیشتی به صنعتی، مشارکت بهره برداران و کاهش هزینهها و ایجاد شرایط مناسب سیاست گذاری میتواند وضعیت شالیکاری را در استان ارتقا دهد، از سوی دیگر مدیریت مزرعه وبهزراعی برای داشتن تولید دانش پایه امری مهم و اساسی است.
فصل کشت وکار کشاورزی از چند روز پیش در مازندران شروع شد و ترویج ارقام مناسب با وضعیت اکولوژی مازندران امری ضروری است.
محمدتقی کربلایی عضو مؤسسه تحقیقات برنج و عضو هیئت علمی دانشگاه درباره انجام تحقیقات علمی برای شالیکاری در استان، تحقیقات را پایه واساس هر کاری بیان کرد و گفت: بیش از ۵۰ سال ایستگاه تحقیقات برنج در استان راه اندازی شده است.
معرفی ۲۵ رقم برنج در مازندران
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با عنوان اینکه معاونت مؤسسه تحقیقات برنج در استان مازندران نیز فعال شده است، گفت: طی پنج دهه ارقام مختلفی معرفی شده و تاکنون ۲۵ رقم برنج به حوزه کشاورزی و برای خوداتکایی کشور معرفی شده است.
وی با تاکید براینکه باید ارقام مناسب در اراضی شالیزاری کشت شود زیرا بسیاری از ارقام دارای ارزش دارویی است، به مصرف و ترویج برنج قهوهای در برخی مناطق جهان و کشور اشاره کرد و اظهار داشت: در حال حاضر در برخی مزارع، برنج به صورت قهوهای و رنگی کشت میشود.
این محقق یادآور شد: در حال حاضر برنج قهوهای و رنگی در سه هزار مترمربع از مزارع به صورت پایلوت کشت میشود و این طرح راهکاری برای معرفی ارقام جدید است.
کربلایی با عنوان اینکه میتوان برنجهای رنگی را در استان کشت کرد، گفت: کشت این نوع برنج برای گردشگران و مردم دارای جاذبه است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه درباره مزایای برنج رنگی و قهوهای گفت: با اصول بهزراعی میتوان نهادههای کشاورزی را به حداقل رساند و این قابلیت در کشت برنج رنگی وجود دارد.
همچنین محمد اسماعیل زاده کارشناس کشاورزی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه برنج سفید از نظر پخت عطر و طعم خاصی دارد، افزود: برنج قهوهای عطر و طعم خاصی ندارد و باید ترکیبی استفاده شود و در غذاهایی مانند استامبولی و عدس پلو و غیره کاربرد دارد.
برنج قهوهای عطر و طعم خاصی ندارد وباید ترکیبی استفاده و در غذاهایی مانند استامبولی وعدس پلو وغیره کاربرد دارد وی با اظهار اینکه شکستگی کمتری در برنج قهوهای دیده میشود، گفت: برای سفید کردن برنج باید مواد اصلی از لایههای آن گرفته و اگر برنج به صورت قهوهای مصرف شود، تمامی مواد جذب بدن خواهد شد.
وی با عنوان اینکه باید مصرف برنج قهوهای و سبوس دار را ترویج دهیم، فرهنگ سازی و آموزش در این بخش را الزامی دانست.
علی اسلامی محقق و استاد کشاورزی در مازندران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه ارقام متنوعی برای کشت برنج وجود دارد، تصریح کرد: اکنون که فصل شخم و شیار وشالیکاری شروع شده است میتوان ارقام متنوع برنج را کشت کرد.
وی با اظهار اینکه اطلاع رسانی برای کشت برنج رنگی ضروری است، افزود: برنجهای رنگی دارای مواد غذایی بالایی هستند و ضد سرطان شدن این برنجها اثبات شده است.
وی با عنوان اینکه از طرحهای تحقیقاتی و پژوهشی برای ترویج برنجهای رنگی باید حمایت شود، تصریح کرد: جهاد کشاورزی و دستگاههای متولی باید از طرحهای تحقیقاتی برنجهای با ارقام متنوع حمایت کنند.
برنج رنگی هنوز در سبد خانوار جای نگرفته است
وی با اظهار اینکه در اغلب دنیا و ایران برنج سفید مصرف میشود، گفت: برنج قهوهای رنگی هنوز در سبد خانوار جای خود را پیدا نکرده است ولی تحقیقات در کشورهای پیشرو مانند ژاپن نشان داد که مصرف برنج قهوهای دلیل روشن بودن پوست و موی مردم است.
اسلامی با عنوان اینکه مصرف برنج قهوهای میتواند بیماری دیابت نوع ۲ را کاهش دهد، یادآور شد: این برنج در درمان چاقی و افسردگی مؤثر بوده و از نظر مواد غذایی وآلی دارای ارزش بالایی است.
امسال حدود یک میلیون تن برنج سفید در مازندران تولید شد جای برنجهای ترکیبی در شالیزارهای استان خالی است. مجید بهادری معاون بهبود تولید جهاد کشاورزی مازندران درباره وضعیت برنجکاری استان گفت: بیش از ۹۹۰ هزار تن برنج سفید سال جاری در ۲۱۴ هزار هکتار از مزارع استان تولید شد که ۴۶ هزار هکتار ارقام پرمحصول و ۱۶۷ هزار هکتار اقلام محلی کشت کشت شد.
فصل جدید کشت وکار در شالیزارها فرصتی است تا بخشی از مزارع استان به صورت پایلوت ونمونه برای کشت ارقام محلی وترکیبی برنج تخصیص داده شود تا به تدریج نسبت به ترویج و تغییر ذائقه مردم برنامه ریزی کرد.
نظر شما